Villaejere er blevet kloge af skade

Hvad var vigtigst, da nordsjællænderen, fynboen og vestjyden købte hus? Og hvad vil de råde førstegangskøberen til at prioritere, når drømmehuset skal findes? Det har 1186 huskøbere fra idényts villapanel svaret på i en ny undersøgelse.


De danske villaejere er blevet kloge af skade. Det er en af de mest centrale konklusioner i idényts nye, omfattende undersøgelse af de danske husejeres vigtigste prioriteringer, når de køber hus.

Bortset fra husprisen, så vejede beliggenhed, størrelse og husets indretning tungest i vægtskålen, hos de danskere, der har købt hus inden for de sidste tre år. De havde kort sagt fokus på mulighederne, på liv og udfoldelse, da de valgte deres drømmebolig.

Spørger man til sammenligning mere erfarne villaejere, som har boet i deres nuværende hus i 4-5 år, hvad de vil anbefale en kommende husejer at lægge vægt på, så ser billedet anderledes ud. Beliggenheden er stadig nummer et, men de to næste pladser er overtaget af henholdsvis boligens ydre stand og tilstandsrapportens advarsler og anbefalinger.

Undersøgelsen viser også, at hvor kun hver 20. husejer lagde vægt på at kende områdets lokalplan, da de købte deres nuværende bolig, så anbefaler mere end tre gange så mange af de mere erfarne husejere, at man sætter sig ind i kommunens planer for det sted, hvor ens drømmehus ligger. Det samme gælder miljørapporter om giftig jord mv., som kun to procent af villaejerne orienterede sig om inden deres seneste huskøb – men som otte gange så mange i dag vil råde førstegangskøbere til at orientere sig om.

”Når man køber hus, så ser man muligheder og forestiller sig det gode liv, der skal leves i de nye, spændende rammer”, siger idényts chefredaktør Anna-Lise Aaen. ”Men det er nok ikke helt forkert at konkludere, at en del husejere har været ude for nogle uforudsete udbedringer og reparationer, efter de overtog deres nuværende bolig. Konkrete oplevelser og dyre erfaringer, som betyder, at de fremover vil vurdere deres huskøb mere nøgternt, praktisk – og måske endda en smule mere kynisk. Kort sagt: De er blevet klogere ad skade.”

Fynboerne prioriterer beliggenhed, mens vestegnen har fokus på social status

Kigger man nærmere på undersøgelsens geografiske forskelle, så tegner der sig et interessant danmarkskort med forskellige prioriteringer, når drømmehuset skal findes.

Beliggenheden var som nævnt det vigtigste parameter på landsplan – men især på Fyn har husets placering haft markant prioritet, og det fremhæves af mere end 78 procent af fynboerne som et af de tre vigtigste forhold.

Beliggenheden er ikke helt så afgørende for husejerne syd for København. Her er transportmulighederne til gengæld markant vigtigere end hos landsgennemsnittet.

Husejerne i det sydlige hovedstadsområde har også landets tungeste fokus på deres nye nabolags sociale karakter og kriminalitetsrate – og 3 ud af 10 vil ydermere anbefale førstegangskøbere i dette område at vurdere den sociale status i nabolaget, før de skriver under på købsaftalen.

Vest- og nordjyderne skiller sig ud med en særlig prioritering af boligens størrelse, mens villaejerne i hovedstadsområdet generelt har været mere opmærksomme på tilstandsrapporten i de forholdsvis dyre boliger end husejere i resten af landet.

TOP 10

Hvilke forhold ville du anbefale førstegangskøbere af huse/villaer at prioritere højest, når de skal vælge bolig?

1. Beliggenheden (land, by villakvarter mv.)

2. Boligens ydre stand (mure, tag etc.)

3. Tilstandsrapporten

4. Boligens størrelse

5. Boligens indretning

6. Transportmuligheder (offentlig transport, veje, cykelstier mv.)

7. Nabolagets karakter (kriminalitet, social sammensætning mv.)

8. Skoler og dagsinstitutioner

9. Trafik (befærdede veje mv.)

10. Lokalplaner

Læs mere her i grafer og statistiske dokumentation

For yderligere udtalelser, oplysninger eller tabelmateriale kontakt:
Chefredaktør Anna-Lise Aaen, idényt, på telefon 44 53 40 00 eller e-mail ali@idenyt.dk eller marketingchef Søren Jensen på telefon 44 57 45 30 eller e-mail sje@idenyt.dk.

————————————-

idényts villapanel er et 100% uafhængigt, internetbaseret panel med løbende undersøgelser af temaer, der optager villaejere. Panelet består af 25.000 danske husejere.

Mest læste artikler