Danskerne har generelt stor tillid til håndværkere - og den er vokset yderligere i de seneste år. Det viser en ny undersøgelse fra idényts villapanel.
Danskerne har generelt stor tillid til håndværkere - og den er vokset yderligere i de seneste år. Det viser en ny undersøgelse fra idényts villapanel.

HÅNDVÆRKERE ER MERE POPULÆRE END NOGENSINDE

For første gang siden finanskrisens udbrud har idényts villapanel målt på de danske håndværkeres omdømme – og resultatet bør vække glæde og stolthed blandt fagfolkene. Danmarks mest populære håndværker er elektrikeren. I bunden ligger gulvlæggerne.

Inden finanskrisen satte en dæmper på de danske villaejeres renoveringslyst, kunne mange håndværkere vælge og vrage mellem velbetalte opgaver, når friværdien skulle materialiseres i et nyt samtalekøkken eller villaen have installeret badeværelse på førstesalen. Den store efterspørgsel skabte ventelister i ordrebøgerne hos tømrere, blikkenslagere og elektrikere – og historier om arrogante og grådige håndværkere begyndte at dukke op, bl.a. i avisartikler og forbrugerprogrammer som ’Klamphuggerne’ på TV2.

Alligevel viste en stor undersøgelse, som idényts villapanel gennemførte tilbage i september 2008, at danskerne faktisk var ganske godt tilfredse med håndværkernes priser, opførsel og ydelser. Myten om den griske klamphugger var stærkt overdrevne.

Nu, et par års økonomisk smalkost senere, er målingen gennemført igen. Denne gang med ikke mindre en 10.628 besvarelser fra danske villaejere – og pilen peger stadig op for håndværkernes omdømme.

Den nye undersøgelse viser, at de danske husejere reelt er blevet endnu gladere for deres håndværkere, og at tilliden er i top. Hvor 88 pct. af husejerne i efteråret 2008 svarede, at danske håndværkere i nogen grad, høj grad eller meget høj grad er til at stole på, er den tilsvarende andel i dag steget yderligere til 92 pct. Tilsvarende mener blot 7 pct. husejerne, at man kun i mindre grad eller slet ikke slet ikke kan stole på håndværkere. Det tilsvarende tal for 2008 var 9 pct.

Elektrikeren er vores yndlingshåndværker
De mest pålidelige håndværkere er ifølge undersøgelsen elektrikerne, som syv ud af ti husejere opfatter som pålidelige eller meget pålidelige. Lige efter følger tømrerne, snedkerne og VVS’erne. I bunden af imagebarometeret ligger gulvlæggerne – kun undergået af entreprenørerne, som dog ikke kan siges at være deciderede håndværkere. Gulvlæggernes udsatte position kan skyldes en række kritiske medieomtaler af gulvmænd i DR Kontant i vinteren 2011.

Hvis man ser geografisk på tallene, viser det sig, at håndværkere generelt opfattes mere positivt i Vest- og Nordjylland, og tilsvarende mere negativt i hovedstadsområdet. Der er også en tendens til, at håndværkerne er mest populære blandt de ældre villaejere.

Danskernes generelt store tilfredshed med håndværkerstanden kommer ikke bag på idényts chefredaktør Anna-Lise Aaen: ”De danske villaejere er meget aktive i deres boliger og har derfor oftest sat sig grundigt ind i omfanget af den opgave, de hyrer håndværkere til. Denne fælles forståelse danner basis for en gensidig tillid. Derudover er konkurrencen blandt håndværkerne skærpet markant under finanskrisen, hvilket betyder, at der kommet endnu mere fokus på service, omdømme og ordentlighed.”

TOP 5: Danmarks populæreste håndværkere

1. Elektriker

2. Tømrer

3. Snedker

4. VVS’er

5. Gartner

Læs mere her i grafer og statistiske dokumentation

For yderligere udtalelser, oplysninger eller tabelmateriale kontakt:
Chefredaktør Anna-Lise Aaen, idényt, på telefon 44 53 40 00 eller e-mail [email protected] eller marketingchef Søren Jensen på telefon 44 57 45 30 eller e-mail [email protected].

----------------------------------------

idényts villapanel er et 100% uafhængigt, internetbaseret panel med løbende undersøgelser af temaer, der optager villaejere. Panelet består af 25.000 danske husejere.

19. december 2011
Mere om Villapanelet

Vilkår for deltagelse i idényts villapanel

Velkommen til idényts villapanel

VILLAEJERNES VÆRSTE VINTERTRÆNGSLER

Hvad er det værste – og det bedste – ved vinteren i villakvarteret? Og hvad gør vi for at komme igennem den mørke, kolde årstid? Idényts...

Vinterens største udfordringer for villaejerne

Mørket, varmeregningen og glatte veje er noget af det værste ved vinteren - i hvert fald hvis du spørger de danske villaejere. En ny undersø...

Villaejere er blevet kloge af skade

Hvad var vigtigst, da nordsjællænderen, fynboen og vestjyden købte hus? Og hvad vil de råde førstegangskøberen til at prioritere, når drømmehuset skal findes? Det har 1186 huskøbere fra idényts villapanel svaret på i en ny undersøgelse.

Danskerne ønsker sig en ismaskine til jul

Ny undersøgelse fra idényts villapanel viser, at ismaskinen er det helt store julegaveønske i 2011 - både hos mændene og kvinderne. Men...

TRYGHEDEN BREDER SIG I VILLAKVARTERET

8.720 danskere fra idényts villapanel har i en ny undersøgelse svaret på, hvordan de opfatter kriminaliteten i nærområdet, og hvad gør de...

Villaejere er blevet mindre bekymrede for kriminalitet

Ny undersøgelse fra idényts villapanel viser, at danskerne er blevet mere trygge i deres hjem og villakvarter. Frygten for muskelhunde eksisterer stort set ikke længere, dog er der stadig en del, der bekymrer sig for risikoen for hjemmerøverier.

VI RENOVERER ROMANTIKKEN I URTEBEDDET

Snart er sommerferien over os, og havefolket kan se frem til masser af afslapning og arbejde i det fri. Men er det muligt både at dyrke...

Villaejere ønsker jobsikkerhed

De danske husejere foretrækker sikkerhed i ansættelsen frem for lavere skatter i 2011.Samtidig planlægger de snusfornuftige boligforbedringe...

Husejere om nabolivet

HYGGEBAJEREN OVER HÆKKEN ER AFLØST AF PRAKTISK NABOHJÆLP OG ET VÅGENT ØJE