Foto: lampegiganten.dk m.fl.

Tjek energimærket, når du køber udelys

Både pærer og lamper skal energimærkes. El-pærer mærkes efter deres elforbrug, og her er LED-pærer de mest besparende. Bliv klogere, inden du køber din udendørs-belysning.

Af: Lise Mortensen Høy, 1409, 31. oktober 2014

Tjek energimærket på pærer og lamper

Før du vælger dit udelys, skal du huske, at både pærer og lamper skal energimærkes. El-pærer mærkes efter deres elforbrug, her er LED-pærer de mest besparende.

Lamper energimærkes efter hvilke pærer, der kan sættes i lampen. Lamper, der kan bruge LED pærer, har det bedste energimærke.

Mærket for lamper kan se ud på flere måder – det viser, hvilken energiklasse pærer, der kan benyttes i lampen – og samtidig, om der følger en pære med, når du køber lampen.

LED-pærer bruger mindst el 

LED-pærer har lang levetid – op til 30.000 timer, og de tænder med det samme, også i frostvejr.

Se efter LED-pærer med Kelvin 2700 - 3000, det giver en rar farvetone – ligesom glødepærer.

Læs også: Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

LED-pærers lysstyrke opgives i Lumen

  • 25 watt  250 lumen
  • 40 watt  470 lumen
  • 60 watt  800 lumen

Tjek sokkel, dimensioner og spredningsvinkel 

Tjek både sokkel og dimensioner, så du er sikker på, at pæren passer til din lampe. Tjek, om pærens spredningsvinkel passer til lampen og lysets funktion. Spredningsvinkelen bør være over 180 til almen belysning. Er den væsentligt under, er pæren egnet til spots eller arbejdsbelysning.

LED-pæren er robust, da den ikke indeholder en glødetråd, der kan gå i stykker, og den afgiver meget mindre varme end halogen- og glødepærer.

Gode links

Se Energistyrelsens guide til nyt lys 

Ikke alle lyskilder fungerer i alle lysdæmpere. Nyt online-værktøj gør det nemt at få et hurtigt overblik over, hvilke LED-lyskilder, der kan dæmpes.

31. oktober 2014 Lise Mortensen Høy, 1409
Mere om Udendørsbelysning

5 anderledes måder at lyse haven op på hele året rundt

Der er ikke meget, der når op på siden af en illumineret have. Her er fem bud på, hvordan det kan gøres – hele året rundt!

Vælg det rigtige udelys - halogen, LED eller solceller

For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt...

Fra farverig ballon til tindrende islygte

Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din...

Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du investerer i solceller til haven.

Lav fine lamper af dine gamle kurve

Genbrug dine gamle kurve, og skab hygge i haven med lidt værktøj, ledninger og fingersnilde. Så er du klar til sensommer i haven.

Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven

Havefakler og lanterner gør det lidt hyggeligere at nyde aftenerne i haven, når de lyse nætter går på hæld. Flammen og lyset skaber hygge...

Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydning for lampens funktion, så det skal du passe ekstra godt på. De genopladelige batterier kan oplades ca. 1.000 gange og holder typisk i 1 til 3 år. Her får du en håndfuld tricks til at give din solcellelampe et langt liv. 

Søde islygter, der er nemme at lave selv

Når vinteren er frostrig, er det hyggeligt at støbe islygter. Og falder sneen samtidig, vil en kulørt islygte være en stemningsfuld måde at...

Udendørsbelysning, der virker i frostvejr

Ikke alle pærer tænder lige hurtigt i frostvejr - A-pærer er langsomme, mens lysdioder er hurtige. Du kan også bruge udendørslamper med...

Havelygter af meloner til sommerfesten

Hvem siger, at man kun kan lave havelygter til halloween? Her har vi brugt saftige meloner, og gemt al frugtkødet. Det kan senere blendes med is og tilsættes fx vaniljesukker, citron eller måske vodka eller rom.

Hyggelys i haven

I aftentimerne sætter de fleste sig op på terrassen med masser af lygter og levende lys på bordet og glemmer alt om resten af haven. men...

Krav til udelys

En udendørslampe skal leve op til nogle skrappere regler end en almindelig indendørs lampe. De skal være tættere, så der ikke kommer fugt...

Udelys skal være praktisk i daglidagen

Udelys er praktisk ved garagen, langs gangstier og ved hoveddøren, så det er nemt at finde nøglehullet. Du kan også skabe en form for lysskulpturer i din have, så du kan nyde den året rundt. Sørg dog for at vælge lys der ikke blænder, så du ikke generer dine naboer.

Gem solen til aftenen

Solen skinner hele dagen, og nu er det muligt at gemme på energien, så den kan bruges til at lyse om aftenen.

Lav selv gelelys

Det er altid hyggeligt med levende lys – og især med anderledes og fantasifulde gelélys, du selv har lavet. Og så er det sjovt at eksperimen...