Det bliver nemmere at rydde sne, hvis du først har spredt en gang tømiddel ud først – gerne et miljøvenligt et af slagsen, dvs IKKE salt!
Det bliver nemmere at rydde sne, hvis du først har spredt en gang tømiddel ud først – gerne et miljøvenligt et af slagsen, dvs IKKE salt!

Nem snerydning med alternative tømidler i stedet for salt

Snerydning behøver ikke afsluttes med en gang vejsalt. Du kan bruge andre tømidler som CMA eller kaliumformiat, som er lige så effektive og langt bedre for miljøet. Som husejer er det dit ansvar, at fortovet foran dit hus er brugbart i dagstimerne.

Af: Berit Viuf, 1011, 25. november 2014

Salt skader naturen

Snerydning af fortove kan sagtens klares med vejsalt, og det er det klassiske middel til at sikre fortovene mod is. Men vejsalt har imidlertid nogle ulemper, når det bruges i store mængder: Det nedbryder fliser og beton, og det går ud over planterødder og hundepoter, sætter rande på dit fodtøj og kan belaste grundvand, søer og vandløb i området.

Det er blevet lettere, at få fat i tømidlerne

Miljøvenlige midler er et godt alternativ. De er dyrere, og de har hidtil været lidt besværlige at få fat i, men i år er der kommet nye forhandlere til, som sælger tømidlerne til private.

Alternative tømidler – CMA og kaliumformiat

De alternative tømidler skåner omgivelserne; det er CMA og kaliumformiat, der kan fås i flydende form og fordeles via en ukrudtssprøjte eller en vandkande samt sand og grus, der strøes ud. Desuden findes produkter, der ikke decideret får sneen til at smelte, men som går fortovet mere skridsikkert - det består af små keramiske kugler.

Hvad er CMA?

Tømidlet CMA (calcium magnesium acetat) består af kalk, magnesium og eddikesyre. Både kalk og magnesium er næringsstoffer, som planter har brug for. Du kan få CMA med Svanemærket.

Hvad er kaliumformiat?

Kaliumformiat er et effektivt middel, der får isen til at revne. Isen smelter dermed både oppefra og nedefra samtidigt. Tømidlet indeholder myresyre, men det ødelægger ikke planternes rødder. Det kan stadig påvirke metaller - fx metaldele på din bil eller cykel - en smule, men langt mindre end traditionelt vejsalt. Midlet bruges blandt andet i nogle lufthavne på landingsbanerne. Kaliumformiat fås også med Svanemærket.

Andre måder at rydde sne på

Grusning skal selvfølgelig også nævnes. Gruset, man bruger til snerydning, udgøres af småsten, sand og jord. Gruset giver et skridsikkert lag over isen og sneen. Effekten forsvinder naturligvis, hvis der falder et nyt lag sne ovenpå vejgruset. Grusning er et billigere alternativ til både vejsalt, CMA og kaliumformiat, og det skader ikke miljøet. Grus bliver også anvendt til glatførebekæmpelse, men så er det i en blanding med vejsalt. 

Fordele ved snerydning med vejsalt

 • Smelter isen effektivt
 • Billigt og let at få fat
 • Let at bruge

 Ulemper ved vejsalt

 • Forhindrer planternes rødder i at optage næring
 • Får metal til at tære/ruste
 • Nedbryder fliser og beton. Sætter rande på fodtøj
 • Kan belaste grundvand, søer og vandløb

Alternativ til salt - CMA og kaliumformiat

Fordele:

 • Effektive tømidler
 • Uskadelige for planter
 • Forurener ikke grundvand
 • Er mildere over for fliser og metaller

Ulemper:

 • Dyrere end vejsalt
 • Sværere at få fat på end vejsalt
Du kan også bruge sand og grus som afslutning på snerydningen

Snerydning er en pligt

Hold øje med vejrudsigten, hvis det ser ud til, at der kommer frost og sne, kan du sprede tømiddel på dit fortov og din havegang og på den måde få sneen til at smelte, når den rammer jorden. Som husejer skal du sørge for, at dit fortov og vejene hen til postkasse og skraldespand er brugbare kl. 7-22 mandag-lørdag og kl. 8-22 søndag.

CMA - køb og brug

CMA sælges under produktnavnet Ice & Dust Away hos den danske producent Nordisk Aluminat, hvor også private kan henvende sig. Du kan købes 20 liters dunke, der koster omkring 250 kr. Regn med at bruge 2-4 dunk i løbet af en vinter, 4-6 dunke, hvis vinteren er hård.

Kaliumformiat sælges ikke til privatpersoner

Kaliumformiat fås under produktnavnet Viaform hos den danske distributør Nordical og fordele det blandt boligejerne. Det sælges ikke direkte til privatpersoner, men din grundejerforening kan købe det.

Find forhandlere af CMA og kaliumformiat på ecolabel.dk

25. november 2014 Berit Viuf, 1011
Mere om Vejr

Husker du sommeren 2018? Forbered dig på lige så meget varme i år

De fleste danskere kan huske sommeren for snart 2 år tilbage. Sommeren med flest solskinstimer, tropenætter og varmerekorder. Allerede i maj var temperaturene højsommerlige, og det tyder på at vi skal forberede os på en sådan sommer endnu en gang, forudser kendt dansk meteorolog.

DMI: Efteråret slår vild vejrrekord

Synes du, at efteråret har budt på flere timers silende regn og skybrud end normalt? Så er du ikke helt galt på den. 

Disse klimaændringer vil ramme de danske haver

De fleste har hørt om den globale opvarmning og de tilhørende spåninger om klimaforandringer. Men hvilke klimaændringer er der helt præcist...

Derfor er det vanskeligt for meteorologerne at forudse det danske...

Monsterregn, storme og forhøjet vandstand giver årligt skader for millioner på de danske villaveje. Vi har tjekket, hvor gode meteorologerne er til at forudsige det voldsomme vejr. 

Genialt: Se vejrudsigten på en helt ny måde

Hvorfor skal vejrudsigten altid præsenteres på den samme måde? En bruger på de sociale medier har taget udfordringen op og udsender vejrudsi...

Vi skal stille uret en time tilbage - bliver 2020 sidste gang?

Natten til søndag den 25. oktober går vi fra sommertid til vintertid og stiller derfor uret én time tilbage. Måske bliver det snart sidste...

Sådan rydder du sne på den nemmeste måde

For at komme lettest omkring snearbejdet er det vigtigt, at du har de rigtige redskaber. Hvis du ikke allerede har en sneskovl, så køb en! Og så skal du beslutte, om du vil bruge sand eller salt - eller noget helt tredje.

Bliver man mindst våd af at løbe eller at gå gennem regnen?

Løber eller går du igennem regnen? Her får du videnskaben bag det evige spørgsmål om, hvordan man bliver mindst våd i regnvejr. Se også...

Sådan begrænser du skaden ved skybrud

Skulle din kælder blive oversvømmet ved sæsonens skybrud, skal du ikke gå i panik. Begræns skaden og sørg for, at så lidt som muligt bliver...

Sådan skovler du sne korrekt

Er du en af de heldige typer, der må i gang med armkraft og den store skovl, når sneen begynder at falde? Så er der et par ting du skal være opmærksom på. Vi giver dig her 8 råd til, hvordan du skovler sneen korrekt og undgår unødig overbelastning og mulige skader. 

Vi har glemt, hvordan en ægte isvinter føles

Efter tre dages kulde brokker vi os, men der har ikke været en ægte isvinter i Danmark siden 1986 - og kun 15 af slagsen de seneste 100 år....

Gør dit hus klar til storm

Når det trækker op til storm og kraftigt blæsevejr, kan du forebygge de værste skader på hus og bil, inden uvejret sætter ind. Tjek vejrudsi...

Derfor skal du ikke brokke dig over det danske vejr

Synes du, at sommeren 2015 er til at græde over? Cheer up! Der findes langt værre vejr rundt omkring i verden. Se vores opmuntrende billedgalleri med de koldeste, varmeste, tørreste og i det hele taget mest lede steder på kloden.

6 ting, du skal gøre før vinterstormen

Husk campingvogne kan flyve, og trampoliner virker som sejl under stormvejr. Her er 6 vigtige råd til husejere, før det blæser op.

Gode idéer til sne og frost

Lys i lygtenI frostvejr kan du lave en islygte. Her skal du bruge to spande eller krukker, hvor den ene er mindre end den anden. Fyld den...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.