Illustration af hvordan den stemmestyre Apple HomePod fungerer.
Illustration af hvordan den stemmestyre Apple HomePod fungerer. Foto: Apple og Amazon

Hvor får du det bedste intelligente hjem - hos Apple, Amazon eller Google?

Smart home er ikke længere science fiction. Flere af de store spillere som Apple, Google og Amazon er allerede kommet langt med hver deres løsning. Se her, hvad de tre bud på moderne intelligente hjem kan.

Af: Mikkel Hede, 23. august 2017

På tærsklen til det intelligente hjem

Det intelligente hjem har længe ladet vente på sig, selvom højteknologiske smarte hjem har været en futuristisk drøm siden efterkrigstiden.

Med jævne mellemrum er det fuldautomatiske hjem vendt tilbage i den offentlige bevidsthed. Der har dog i den virkelige verden ikke været én enkelt løsning, der har sat sig på markedet. Det har mest drejet sig om mindre firmaer med store visioner, men uden den store gennemslagskraft.

Alt dette er formodentlig ved at ændre sig nu, efter at store IT-virksomheder som Apple, Google og Amazon hver har lanceret deres bud på en smart home-løsning.

Apple Home Kit - Amazon Echo - Google Home

Mærk dig navnene. Det bliver måske en af disse totalløsninger, der kommer til at overtage dit liv i en nær fremtid - eller som kommer til at gøre dit liv meget nemmere. Vælg selv din vinkel.

De tre amerikanske IT-giganter satser alle stort på markedet. Deres produkter er dog både meget forskellige og meget ens.

Den multifunktionelle højtaler 

Amazon Echo og Google Home er begge løsninger, hvor kernen i hardwaren er en multifunktionel højtaler. Apple Home Kit er i udgangspunktet en app, som sidenhen er blevet udbygget med en smart-højtaler.

Her er et overblik over forskellige og ligheder ved Amazon Echo, Google Home og Apple Home Kit

Amazon Echo

Amazon Echo - smart højtaler.  
 Amazon Echo.   

Amazon Echo er i udgangspunkt en smart-højtaler. Den er udstyret med teknologi til stemmegenkendelse og vækkes til live ved et personligt såkaldt "wake-word". Herefter kan brugeren aktivere en bred vifte af funktioner. Amazon Echo findes også i en light version, der ligner et stort punktum eller en ishockey-puck med lys i: Amazon Dot.

Amazon Echo og Amazon Dot er endnu tilgængelige på det danske marked. Det amerikanske baserede firma, Amazon, har dog allerede sluppet Echo og Dot løs i Tyskland, så mon ikke snart de også snart står derude og banker på til Danmark?

Her er nogle af de ting og tjenester, der er integreret i Amazon Dot og Echo i USA: 

Læs også: Robotlugemaskine og robotkøkkenhaven: mød dine nye venner

Funktioner i Amazon Echo

 • Kan spille musik fra brugernes egne trådløse musiktjenester som Spotify og Pandora.
 • Via en smartphone kan Echo også streame musik fra både Google Play og Apple Music.
 • Kan tjekke din kalender
 • Kan samkøres med termostaten Nest. 
 • Kan integreres med Philips Hue (farvevekslende LED-lamper)
 • Kan integreres med Belkin Wemo, som er en række el-produkter, der blandt andet omfatter bevægelsessensorer, elkontakter, kameraer og el-pærer.

Google Home

Smart-højtaler: Google Home.  
Smart-højtaleren Google Home.  

Google Home er ligesom Amazon Echo i udgangspunktet også en smart højtaler. Man kan kommunikere med den via stemmegenkendelse og mikrofoner indbygget i den cylindriske højtaler. Her er nogle af de markante funktioner i Google Home: 

Funktioner i Google Home

 • Musik kan afspilles trådlåst fra tjenster som Spotify og Google Play Musik
 • Ved hjælp af Google Chromecast kan man aktivere sit smart-tv og f.eks. se Netflix eller YouTube, når man beder sin Google Home om det.
 • Google Home kan skelne mellem flere personer og deres stemmer. Dette sker via programmet Google Assistant, som også muliggør mindre afklarende samtaler med Google Home om de ting, man efterspørger. 
 • En lang række andre tjeneste kan ligesom på Amazon Echo også integreres: f.eks. Nest termostater, Philips Hue mm.

Apple Home kit 

Smart home funktioner i Apple Home Kit.  
Nogle af de mange typer af teknologier, som kan styres med Apple Home Kit app'en.  

Apple Home Kit skiller sig ud fra sine to konkurrenter ved ikke i udgangspunktet at være bygget op omkring en smart-højtaler. Apple Home Kit er først og fremmest en app, der anvendes til at samkøre en lang række forskellige elektroniske apparater fra en bred vifte af firmaer og teknologier. Det drejer sig alle om devices, der er blevet clearet til at kunne glide sømløst ind i det ret restriktive, men meget brugervenlige Apple-system.

Apple HomePod

Apple er dog også på trapperne med en smart-højtaler. Den har også surround sound og indbyggede mikrofoner, så man kan kommunikere med den via Apples stemmestyringsprogram: Siri.

Siri er allerede forholdsvis langt udviklet og mange - ikke mindst børn - er allerede begyndt at hyggesnakke med Siri og bruge hende til at finde det, de søger. Det kunne tyde på, at stemmestyring er kommet for at blive, når disse digitale indfødte så hurtigt tager det til sig. 

Funktioner i Apple Home Kit

 • Det er en del funktioner, der går igen i Apple HomePod fra Amazons og Googles parallele produkter. Herunder lysstyring og aktivering af termostater. 
 • Både Amazon og Google er i fuld gang med at udvide antallet af integrerbare samarbejdspartnere. Det virker dog som om, at Apple er nogle mulehår foran. Apple Home Kit fungerer nemlig også med bl.a. med
  • Ventilatorer
  • Elektroniske gardiner
  • Air conditioning
  • Sikkerhedssystemer
  • Lås 
  • Garagedør 
  • Kamera 
  • Dørklokke

Sæt scenen i dit smart home 

Det helt særlige ved app'en i Apple Home Kit er dens evne til at sammenkøre flere forskellige elektroniske apparater. Er man f.eks. på vej hjem til sin bolig, kan man via app'en bede om, at ventilatoren blive tændt, temperaturen bliver skruet op og kaffemaskinen bliver sat i gang - på én og samme tid. Disse scenarier kan man selv definere, og med nogle få tryk på sin smart phone kan scenarierne aktiveres. 

Hvad så Danmark?!

Danmark er ikke blevet udvalgt af de store tech-konglomerator til at være testmiljø for de nye smart home løsninger. Men de banker på ud for vores grænser. Så har du midlerne, så er det nok efterhånden nu, du skal begynde at gøre dig dine overvejelser. 

Her er links til flere oplysnigner om de 3 smart home-løsninger: 

 • Mere om Amazon Echo og Dot her
 • Mere om Google Home Pod her
 • Mere om Apple Home Kit her

 

23. august 2017 Mikkel Hede
Mere om SmartHome

Corona-krisen booster salget af smarthome produkter

Tallene taler deres tydelige sprog – danskerne søgning efter smarthomeprodukter ligger i gennemsnit 108% højere i 2020 hvis man sammenligner med perioden januar til december året forinden ifølge en prissammenlignings rapport fra Pricerunner. Og det er der en speciel grund til. 

5 fordele ved et smarthus

Vil du have et enklere og mere bekymringsfrit liv? I et smarthus styres næsten alt digitalt, og der er flere fordele ved at vælge smart...

5 smarte låsesystemer til dit smarthus

Er du usikker på hvilket låsesystem du skal vælge til dit smarthus? Her har du fem forskellige forslag.

Genialt: Denne kogeplade måler madens temperatur

En ny kogeplade måler tilberedningstemperaturen i gryden ned til én grads præcision. Det skulle gerne gøre det lettere at tilberede en perfekt bearnaise sauce.

Hvad sker der med din Facebook-konto, når du dør?

Vi deler utallige informationer, billeder og alt muligt andet om os selv på Facebook. Men hvad sker der egentligt med det, når du dør? En...

Home Smart: IKEA satser på det digitale hjem

En stribe af spændende produkter har gjort IKEA til en af de store mærker indenfor automatisering af hjemmet. Nu er det svenske firma klar...

Sådan bruger du Google Home til at styre dit hjem

Med Google Home-app'en kan du konfigurere og styre dine intelligente og forbundne lamper, kameraer, termostater og andet udstyr. Vi viser her hvordan.

Google vil skabe det hjælpsomme hjem

Står det til Google skal vi blive bedre til at lade telefonen blive i lommen og i stedet tale til vores hjem - og til hinanden. idenyt har...

Lyset og varmen tænder automatisk før du kommer hjem

Lad dit hjem tage imod dig med lys og varme, uden at du behøver at løfte en finger. Geo-fencing registrerer, når du kommer hjem, så lys og...

Danskere tager SmartHome produkter til sig i stor stil

Hvis du anvender SmartHome produkter, er du langt fra den eneste. Nye tal fra danmarks statistik viser nemlig, at Danmark har europarekord i brug af SmartHome produkter. Læs med og se listen over de lande, der ligger højest på listen over brug af SmartHome produkter, og hvem der er den typiske forbruger.

6 geniale værktøjer der kan hjælpe dig med at spare penge i hverdag...

Danskerne er blevet mere opmærksomme på deres forbrug end nogensinde før og hvad er mere oplagt, end at lade din smartphone hjælpe dig? Vi...

10 geniale apps der kan redde din sommerferie

Det kan være noget af et rod at skulle holde styr på alt fra pakkelister, valutakurser, flyinformation og vejvisning når ferien står for...

Sådan fungerer IKEAs smartknap

IKEA’s nye smart-serie med genvejsknapper er trådløs. Den smarte funktion er alt andet end avanceret eller sofistikeret og hermed ret enkel og overkommelig at bruge!

Snart kan du tale dansk med Google

Googles stemmestyrede assistent, Google Assistant, kan snart tale og forstå dansk.

Dette apparat fortæller dig om luften i dit hjem gør dig syg

Ny vejrstation er specialiseret i at måle dit indeklima og vise resultaterne på mobilen, så du altid kan se, om alt er ok. Producenterne...