Trætte øjne er et alvorligt problem for mange mobilbrugere.
Trætte øjne er et alvorligt problem for mange mobilbrugere. Foto: Getty Images

Pas på øjnene! De bedste tips til mobilen

Vi bruger mobilen stadig mere, og det går kun den vej. Derfor er det blot endnu vigtigere at bruge den på en fornuftig måde, der ikke skader øjnene. Vi giver dig de bedste tricks.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, Komputer for alle, 30. november 2020

Vi bruger mobilen på arbejde, i den offentlige transport, i ferien, om aftenen og endda om natten. Og vi bruger den mere og mere som vores primære digitale værktøj. Men telefonen er ikke kun et god.

Vores øjne har nemlig ikke godt af at hvile på skærmen for længe ad gangen. Det er anstrengende for musklerne omkring øjnene at panorere frem og tilbage over noget, der som en mobilskærm er tæt på.

5 tips til at skåne øjnene med mobilen

Herunder har vi samlet nogle af de bedste tips til at bruge mobilen fornuftigt. Vi har allieret os med neuro-optometrist Gitte Nørgaard fra klinikken Dineøjne.dk, som kommer med følgende anbefalinger.

Tip 1: Brug 20-20-reglen

Når du har brugt 20 minutter uafbrudt ved skærmen, bør du holde en pause på 20 sekunder, hvor du kigger på noget mindst seks meter væk. Når du kigger på noget, der er langt væk, anstrenges øjenmusklerne nemlig meget mindre end ellers.

Tip 2: Hold mobilen længere væk

Det er lidt en øvelsessag, men det er faktisk muligt at vænne sig til at have mobilskærmen lidt længere væk fra øjnene. Det kan for eksempel ske ved at have den liggende i skødet. Det vil placere den 40 centimeter fra øjnene i stedet for de normale 20 centimeter.

Tip 3: Vælg en mobil med stor skærm

Når du næste gang skal vælge en ny telefon, kan du overveje at gå efter en med større skærm. 

Det betyder nemlig, at det bliver lettere at holde den på afstand af øjnene.

Tip 4: Blink noget oftere

Mens en ny telefon med stor skærm gør et betydeligt indhug i privatøkonomien, kan du også gøre noget helt gratis for dine øjne. Nemlig blinke.

I stedet for at fokusere hele tiden på skærmen kan du blinke, så tårefilmen på øjnene ikke irriteres.

Tip 5: Stræk musklerne

Du kan træne øjenmusklerne med følgende øvelse, hver gang du holder pause fra skærmen: Hold hovedet i ro, og lad øjnene køre rundt på en usynlig urskive, hvor du holder pause klokken 3, 6, 9 og 12.

PC-skærmens lys kan også skade øjnene

Også pc'ens skærm kan være skadelig for dig og dine øjne. Det har primært at gøre med det såkaldte blå lys, som skærmen udsender. Det er nemlig anstrengende for øjnene. 

I Komputer for alles artikel i blad 17/2020 kan du blandt andet læse, hvordan du bruger pc-programmet F.lux til at skåne øjnene ved at holde det blå lys ude. I samme artikel kan du læse, hvordan du slår det blå lys fra på din telefon, hvadenten du har en iPhone eller en Android-mobil.

> Du kan læse hele artiklen i Fordelszonen her

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Komputer for alle.

30. november 2020 Ditte Marie Bro Pedersen, Komputer for alle
Mere om Gadgets

Teleparty: Se film sammen med vennerne - på afstand

Med en gratis udvidelse til Chrome kan du se Netflix og chatte med venner og familie, mens I ser samme film eller serie på afstand. "Næsten" som hvis I sad sammen i sofaen.

Her er den bedste mobil i 2020

Det kan godt virke som lidt af en jungle, når man skal købe ny telefon. Her er fem bud på de bedste smartphones, du kan købe i 2020.

Dansk startup lancerer "dumt" designer-tv

Kæmper du med at finde din fjernbetjening og navigere rundt i de installerede applikationer, når du skal hygge dig foran fjernsynet? Nu vil...

Nu kan du gå rundt i fremtidens hjem

Danskerne strømmer til ”Fremtidens Hjem”, Danmarks første fuldt funktionsdygtigt smart home, der kan styres med stemmen og mobiltelefonen.

3 geniale gør-det-selv app’s

Du kan samle din helt egen værktøjskasse med app’s til gør-det-selv projekterne. De vil med garanti gøre arbejdet nemmere.

12 geniale ting på din iPhone, som du (måske) ikke kendte til

En iPhone er på alle mulige måder en smart telefon. Den kan også fungere som vaterpas, forstørrelsesglas, barnepige og mange andre ting. Se...

Det skal du gøre, hvis du taber din telefon i toilettet

Der findes mange tips til, hvordan du kan redde din telefon fra druknedøden. Men hvad virker?

Få en dørklokke med kamera, bevægelsesensor og nightvision

Dørklokker er ikke længere bare - ding-dong... I dag fås de med HD kamera, bevægelsessensor, wifi og billedlagring i skyen. Se her, hvad...

4 smarte gadgets til hjemmet, som du vil elske

Der findes utroligt mange teknologier, du kan indføre i dit hjem. Desværre er det efterhånden svært at sortere de dårlige fra de gode....

Få din egen robutler

En robot er en ven, du bare skal lære at kende. Det har været mantraet for Roboming Fellow. Det er en lille hjemmerobot, som kan passe både din hus og kat, mens du er ude, og vise omsorg for din familie og dine allerkæreste. 

Derfor er din telefon en farlig søvnfjende

Du går sikkert ikke i seng uden din telefon, ligesom du sikkert ikke lægger dig til at sove uden lige at tjekke diverse app’s og websider...

Bliver din radio ubrugelig, når der bliver slukket for DAB-signalet...

Flere hundredetusinde DAB-radioer kan smides i skraldespanden, når der bliver lukket for DAB-signalet i oktober måned 2017. Den gode nyhed...

7 grunde til at salget af smart watches begynder at stige dramatisk

De første år for smart watches fra Apple, Samsung og andre producenter var op ad bakke. Nu er der dog noget, der tyder på, at der alligevel er en håndledsrevolution på vej. For salget er begyndt at stige dramatisk. Og hvorfor nu egentlig lige det?

Er du kræsen, når det kommer til lyd? Så er disse nye højtalere...

Stilrent og tidløst design sammenlagt med den nyeste teknologi inden for lyd af høj kvalitet - Det er en drøm for mange musik- og lydentusia...

Pas på! Familiens drone kan ruinere dig!

Det kan koste dig en formue at flyve med drone, hvis ikke du har styr på vigtige regler og er dækket af forsikringen. Her får du gode råd...