Flyv trygt og sikkert med familiens drone.
Flyv trygt og sikkert med familiens drone. Foto: iStock

Pas på! Familiens drone kan ruinere dig!

Det kan koste dig en formue at flyve med drone, hvis ikke du har styr på vigtige regler og er dækket af forsikringen. Her får du gode råd til, hvordan du og din familie kan flyve trygt og sikkert. 

Af: C. Dahl, 10. juli 2018

Familiens drone kan koste dig dyrt

Det er blevet populært at flyve med droner. Børn og voksne hygger sig med at sætte droner fri og filme højt fra himlen. Men skal du flyve med en drone, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvor du må flyve med den – og hvordan du er forsikret. For en drone ude af kontrol kan nemt flyve gennem en rude, smadre en bil eller skade andre mennesker – og hvis du ikke har styr på forsikringen, kan det koste dig en formue. 

Du kan nu få tilskud til en varmepumpe.

Få styr på reglerne for droner

Er du en af de mange danskere, der er blevet vild med at flyve med droner, eller har du givet en drone til dit barn, så er det vigtigt, at du har styr på reglerne – og på familiens forsikring. Der er særligt tre ting, du skal have styr på, når du flyver med droner. 

– For det første er der helt særlige regler for, hvor du må flyve med droner. Du må fx kun sætte din drone op uden for bymæssigt område eller på områder, der er specielt indrettet til formålet. For det andet skal du være opmærksom på, at hvis din drone forårsager skader, så er det dig – som dronefører – der har ansvaret og dermed skal betale. Det tredje, du skal vide, er, at hvis din drone vejer over 7 kg, så betragtes den forsikringsmæssigt som et luftfartøj og vil ikke være omfattet af din indboforsikring, lyder det fra Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka. 

Husk ansvarsforsikring og dronetegn

Hvis du flyver med droner over 250 gram, skal du have et dronetegn, og du skal registrere dig som droneejer hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Kun ejere, der udelukkende flyver fra en godkendt modelflyveplads, samt medlemmer af en anerkendt modelflyveorganisation behøver ikke et dronetegn. 

– Sidste år blev der indført nye regler for droner, så du som droneejer skal ansvarsforsikre din drone, hvis den er over 250 gram. Det er enormt vigtigt, ellers er du ikke dækket af en forsikring, hvis der sker skade på dronen, hvis den ødelægger andres ting, eller hvis den i allerværste fald skulle ende med at skade en anden person, fortæller Lise Agerley.

Hvis du som dronefører ikke har tegnet en ansvarsforsikring, der dækker droner, er du selv ansvarlig for at dække de skader, som din drone påfører andre ting eller andre mennesker. Og handler det om personskader kan erstatningssager løbe op i millioner, hvis uheldet virkelig er ude.

Udskift dit gamle HFI-relæ med et HPFI-relæ.

Mildere regler for små droner

Vejer din drone mindre end 250 gram, betegnes den som en mikrodrone, og du behøver ikke dronetegn, registrering og ansvarsforsikring. Men det er stadig vigtigt, at du har en indboforsikring. 

Ifølge Forsikring & Pension er der stor forskel på, hvordan de enkelte selskaber dækker flyvning med drone. Mange indboforsikringer dækker slet ikke flyvning med droner, derfor bør du følge dette råd:

– Tjek altid med dit forsikringsselskab, hvordan du er dækket. For når du flyver med drone, og især hvis du er nybegynder, kan det nemt gå galt, hvis du ikke har helt kontrol over den, da der virkelig kan komme fart på en drone. Hvis du er forsikret, er du i højere grad sikker på, at du er økonomisk dækket ind, hvis uheldet er ude.

7 huskeregler for droneflyvning

  1. Du skal være fyldt 18 år for at flyve med drone.
  2. Hvis en drone er over 250 gram, skal du have et dronetegn, som udstedes af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
  3. Droner over 250 gram skal ansvarsforsikres, da de bliver betragtet som en flyver.
  4. Mikrodroner skal ikke ansvarsforsikres, men er omfattet af almindelige erstatningsretlige regler.
  5. Nogle forsikringsselskaber har ekstraordinær dækning af mikrodroner under 250 gram – tjek med dit forsikringsselskab.
  6. Forsikringsselskaber kan have forskellige dækningsgrader, så indhent flere tilbud for at få den rigtige dækning til den bedste pris.
  7. Du må kun flyve med drone uden for bymæssigt område eller på områder, der er specielt indrettet til formålet.

Kilde: Alka Forsikring

10. juli 2018 C. Dahl
Mere om Gadgets

Teleparty: Se film sammen med vennerne - på afstand

Med en gratis udvidelse til Chrome kan du se Netflix og chatte med venner og familie, mens I ser samme film eller serie på afstand. "Næsten" som hvis I sad sammen i sofaen.

Her er den bedste mobil i 2020

Det kan godt virke som lidt af en jungle, når man skal købe ny telefon. Her er fem bud på de bedste smartphones, du kan købe i 2020.

Pas på øjnene! De bedste tips til mobilen

Vi bruger mobilen stadig mere, og det går kun den vej. Derfor er det blot endnu vigtigere at bruge den på en fornuftig måde, der ikke skader...

Dansk startup lancerer "dumt" designer-tv

Kæmper du med at finde din fjernbetjening og navigere rundt i de installerede applikationer, når du skal hygge dig foran fjernsynet? Nu vil nyt designer-TV gøre din fjernsynsoplevelse meget nemmere.

Nu kan du gå rundt i fremtidens hjem

Danskerne strømmer til ”Fremtidens Hjem”, Danmarks første fuldt funktionsdygtigt smart home, der kan styres med stemmen og mobiltelefonen.

3 geniale gør-det-selv app’s

Du kan samle din helt egen værktøjskasse med app’s til gør-det-selv projekterne. De vil med garanti gøre arbejdet nemmere.

12 geniale ting på din iPhone, som du (måske) ikke kendte til

En iPhone er på alle mulige måder en smart telefon. Den kan også fungere som vaterpas, forstørrelsesglas, barnepige og mange andre ting. Se nogle af de nyttige opgaver, du kan bruge din iPhone til. 

Det skal du gøre, hvis du taber din telefon i toilettet

Der findes mange tips til, hvordan du kan redde din telefon fra druknedøden. Men hvad virker?

Få en dørklokke med kamera, bevægelsesensor og nightvision

Dørklokker er ikke længere bare - ding-dong... I dag fås de med HD kamera, bevægelsessensor, wifi og billedlagring i skyen. Se her, hvad...

4 smarte gadgets til hjemmet, som du vil elske

Der findes utroligt mange teknologier, du kan indføre i dit hjem. Desværre er det efterhånden svært at sortere de dårlige fra de gode. Derfor har vi samlet 4 af de bedste gadgets til hjemmet.   

Få din egen robutler

En robot er en ven, du bare skal lære at kende. Det har været mantraet for Roboming Fellow. Det er en lille hjemmerobot, som kan passe både...

Derfor er din telefon en farlig søvnfjende

Du går sikkert ikke i seng uden din telefon, ligesom du sikkert ikke lægger dig til at sove uden lige at tjekke diverse app’s og websider...

Bliver din radio ubrugelig, når der bliver slukket for DAB-signalet...

Flere hundredetusinde DAB-radioer kan smides i skraldespanden, når der bliver lukket for DAB-signalet i oktober måned 2017. Den gode nyhed er, at der bliver gjort plads til langt flere kanaler. Se, om dit apparat vil overleve den store radiodød. 

7 grunde til at salget af smart watches begynder at stige dramatisk

De første år for smart watches fra Apple, Samsung og andre producenter var op ad bakke. Nu er der dog noget, der tyder på, at der alligevel...

Er du kræsen, når det kommer til lyd? Så er disse nye højtalere...

Stilrent og tidløst design sammenlagt med den nyeste teknologi inden for lyd af høj kvalitet - Det er en drøm for mange musik- og lydentusia...