Med Chromecast kan du styre dit fjernsyn ved hjælp af din smartphone.
Med Chromecast kan du styre dit fjernsyn ved hjælp af din smartphone. Foto: Getty Images

Hvad er en Chromecast? Og hvad skal du bruge den til?

Med Google Chromecast kan du nemt forvandle dit almindelige tv til et smart-tv. Læs alt om, hvordan det fungerer her.

Af: Martin Haverholm, Komputer for alle, 19. oktober 2020

En Chromecast er et genialt stykke tilbehør til dit tv, som gør det muligt at se billeder og video fra fx mobil eller tablet direkte på dit tv. 

Du kan nemt komme i gang med at bruge Google Chromecast, og så kan du let forvandle dit  almindelige tv til et smart-tv.

Og så er det en billig løsning. For en Chromecast koster kun omkring 300 kroner.

For at bruge en Chromecast skal du bruge:

  • En Google Chromecast
  • Et tv med HDMI-indgang
  • Et ledigt strømudtag
  • En mobil enhed (smartphone eller tablet)
  • Dit WiFi-netværk

Læs videre herunder, for at lære mere om, hvad en Chromecast er, og hvordan den fungerer.

Helt fysisk er Google Chromecast en lille boks, der tilsluttes dit tv via et HDMI-stik.

Med en Google Chromecast kan du nemt se tv-serier fra fx Netflix, DR, HBO, TV2 og Viasat, direkte på din tv-skærm. Du kan også let set billeder og videoer direkte fra din mobil på tv-skærmen med en Chromecast.

Du tilslutter bare din Google Chromecast til dit tv, via tv'ets HDMI-indgang og tilslutter strøm via en strømforsyning til et USB-stik i Chromecasten - så er du klar til at se internet-tv.

Hvordan virker en Chromecast?

Når du har sat din Google Chromecast i dit tv’s HDMI-indgang og tilsluttet strøm, kan du hurtigt gå i gang med at bruge dit almindelige tv som smart tv.

Åbn hjemmesiden chromecast.com/setup på din telefon eller tablet. Her gennemgås trin for trin, hvordan du gennemfører opsætningen af din Chromecast. 

Du kan skifte sprog på hjemmesiden i rullemenuen i øverste, højre hjørne.

I løbet af opsætningen bliver du bedt om at hente appen Google Home på din tablet eller mobil, og oprette forbindelse til dit WiFi-netværk.

Når opsætningen af din Chromecast er gennemført, kan du se indhold på dit tv direkte fra din mobiltelefon eller tablet, via app’en Google Home eller en af de mange apps, der kan sende signal direkte til din Chromecast.


Når du skal sende indhold til din tv-skærm via Chromecast, skal du blot trykke på dette Chromecast-ikon i din afspiller på mobilen. 

Kan man bruge Chromecast uden Wi-Fi?

Chromecast kræver en Wi-Fi-forbindelse, men hvis du fx er i sommerhuset, og der ikke er et trådløst netværk tilgængeligt, kan du lave et hotspot via din mobiltelefon.

Du kan nemlig få din mobiltelefon til at vise dit mobilsignal som et WiFi-netværk, som andre enheder kan logge på.

Du skal dog være opmærksom på, at du bruger mere af din mobildata, når du bruger mobilen som hotspot. 

Hvilke apps kan jeg bruge med Chromecast?

Udover, at du kan bruge Googles egen app, Google Home, til at sende signalet fra din telefon til din Chromecast, så du ser telefonens skærm på dit tv, kan en lang række apps også sende signal direkte til din Chromecast.

Vil du gerne se film eller tv-serier via din Chromecast, kan du fx bruge apps fra Netflix, HBO, TV2, DR, Viaplay og mange flere. Det kræver naturligvis, at du har et abonnement hos de enkelte udbydere.

Har du lyst til at bruge din Chromecast til at høre musik, radio eller podcasts på dit tv, kan du bruge apps fra fx Spotify, Pocket Casts og mange flere.

I alle disse apps findes en knap, hvor du automatisk kan oprette forbindelse til din Chromecast.

Du kan også bruge din Chromecast til at gå på internettet, Facebook eller spille spil på dit TV. 

Kan jeg bruge Chromecast med mit TV?

Ja, hvis dit tv har en HDMI-indgang, kan du bruge en Chromecast. Du kan naturligvis ikke have andet sluttet til din HDMI-indgang, når du bruger din Chromecast.

For at bruge en Chromecast skal du desuden have en mobil enhed, som fx en Android-telefon, iPhone, iPad eller anden tablet, som kan bruges til at sende signal til din Chromecast.

Den sidste ting, du skal være opmærksom på, er, at din Chromecast kun virker, hvis den har adgang til dit WiFi-netværk, så der kan sendes signal fra din mobile enhed til Chromecasten.

Hvad er Chromecast Ultra?

Google Chromecast har også en “storebror”; Chromecast Ultra, som har et par fordele.

Chromecast Ultra kan nemlig vise video i 4K-opløsning og kan overføre data ved højere hastigheder via WiFi.

Har du et tv med 4K-opløsning, er det derfor en fordel at investere i Chromecast Ultra. Har dit tv ikke 4K-opløsning, er den almindelige Chromecast dog rigeligt, da den ekstra hastighed kun er en fordel ved streaming af 4K-video.

Tidligere fandtes Chromecast også i en version, der kun kunne bruges til at sende lyd til dit tv. Denne enhed kaldtes Chromecast Audio, men Google er holdt op med at producere den.

Hvad koster Google Chromecast i Danmark?

Du kan købe din Chromecast i mange elektronikbutikker landet over, eller direkte fra Googles egen butik til 320 kroner.

Google Chromecast Ultra findes også i mange butikker rundt om i Danmark, samt i Googles egen butik, og koster 630 kroner.

De forskellige udgaver af Google Chromecast kommer nogle gange på tilbud, fx til Black Friday, så det kan godt betale sig at være tålmodig.

19. oktober 2020 Martin Haverholm, Komputer for alle
Mere om Gadgets

Dansk startup lancerer "dumt" designer-tv

Kæmper du med at finde din fjernbetjening og navigere rundt i de installerede applikationer, når du skal hygge dig foran fjernsynet? Nu vil nyt designer-TV gøre din fjernsynsoplevelse meget nemmere.

Nu kan du gå rundt i fremtidens hjem

Danskerne strømmer til ”Fremtidens Hjem”, Danmarks første fuldt funktionsdygtigt smart home, der kan styres med stemmen og mobiltelefonen.

3 geniale gør-det-selv app’s

Du kan samle din helt egen værktøjskasse med app’s til gør-det-selv projekterne. De vil med garanti gøre arbejdet nemmere.

12 geniale ting på din iPhone, som du (måske) ikke kendte til

En iPhone er på alle mulige måder en smart telefon. Den kan også fungere som vaterpas, forstørrelsesglas, barnepige og mange andre ting. Se nogle af de nyttige opgaver, du kan bruge din iPhone til. 

Det skal du gøre, hvis du taber din telefon i toilettet

Der findes mange tips til, hvordan du kan redde din telefon fra druknedøden. Men hvad virker?

Få en dørklokke med kamera, bevægelsesensor og nightvision

Dørklokker er ikke længere bare - ding-dong... I dag fås de med HD kamera, bevægelsessensor, wifi og billedlagring i skyen. Se her, hvad...

4 smarte gadgets til hjemmet, som du vil elske

Der findes utroligt mange teknologier, du kan indføre i dit hjem. Desværre er det efterhånden svært at sortere de dårlige fra de gode. Derfor har vi samlet 4 af de bedste gadgets til hjemmet.   

Få din egen robutler

En robot er en ven, du bare skal lære at kende. Det har været mantraet for Roboming Fellow. Det er en lille hjemmerobot, som kan passe både...

Derfor er din telefon en farlig søvnfjende

Du går sikkert ikke i seng uden din telefon, ligesom du sikkert ikke lægger dig til at sove uden lige at tjekke diverse app’s og websider...

Bliver din radio ubrugelig, når der bliver slukket for DAB-signalet...

Flere hundredetusinde DAB-radioer kan smides i skraldespanden, når der bliver lukket for DAB-signalet i oktober måned 2017. Den gode nyhed er, at der bliver gjort plads til langt flere kanaler. Se, om dit apparat vil overleve den store radiodød. 

7 grunde til at salget af smart watches begynder at stige dramatisk

De første år for smart watches fra Apple, Samsung og andre producenter var op ad bakke. Nu er der dog noget, der tyder på, at der alligevel...

Er du kræsen, når det kommer til lyd? Så er disse nye højtalere...

Stilrent og tidløst design sammenlagt med den nyeste teknologi inden for lyd af høj kvalitet - Det er en drøm for mange musik- og lydentusia...

Få digitale kunstværker på væggen derhjemme

Digitale billedrammer ikke kun forbeholdt familiebilleder og pletskud fra ferien, nu kan du også få nogle af verdens smukkeste kunstværker på væggen.

Pas på! Familiens drone kan ruinere dig!

Det kan koste dig en formue at flyve med drone, hvis ikke du har styr på vigtige regler og er dækket af forsikringen. Her får du gode råd...

Find loppemarkeder og genbrug med ny dansk app

Loppemarkeder er ét syndigt rod. De annonceres på opslag på lygtepæle og på obskure hjemmesider og kan derfor være svære at finde. Det vil...