Det skal du gøre, hvis du taber din telefon i toilettet

Gadgets

Der findes mange tips til, hvordan du kan redde din telefon fra druknedøden. Men hvad virker?

Det sker at telefonen ender i toilettet på mærkelig vis, men hvilke råd skal du følge i forsøget på at redde den?
Det sker at telefonen ender i toilettet på mærkelig vis, men hvilke råd skal du følge i forsøget på at redde den? Foto: iStock

Sådan redder du din telefon fra druknedøden

Når telefonen på uheldig vis ender i toilettet, tænker de fleste af os nok at den er død. Men der er råd at hente i kampen om at genoplive telefonen.

Husk dog at det ikke er sikkert, at telefonen står til at redde. Vand og fugt er en af de mest ødelæggende skader på din telefon.

Men inden du opgiver din gennemblødte telefon, kan du afprøve nedenstående redningsguide og øge chancerne gevaldigt.  

1. Tag den hurtigt op af vandet!

Dette giver næsten sig selv. Hvis telefonen er under vand for længe, vil den kortslutte. Derfor skal du skynde dig at fiske telefonen op af toilettet, hvis uheldet er ude.

Det er klart det bedste, hvis du taber telefonen i en ren kumme. Ikke kun af hygiejnemæssige årsager, men også fordi at urin er saltholdigt, og salt leder strømmen, så telefonen vil kortslutte hurtigere. 

2. Hold den slukket

Er din telefon stadig tændt, når du fisker den op af vandet, er det vigtigt, at du slukker den med det samme. Ligeledes gælder det, hvis den er slukket efter uheldet, at du ikke må tænde den. 

Som skrevet ovenfor er vand og elektricitet et dårligt match, så hold den slukket, så telefonen ikke kortslutter.   

3. Skil den ad og tør den

Start med at tør den udenpå. Sørg for ikke at vende, dreje eller ryste den for at få vandet ud – det kan have modsatte effekt og fordele vandet yderligere indeni telefonen.

Hvis telefonen kan skilles ad, bør du gøre det, og tørre de enkelte dele som eksempelvis batteri og simkort. Lad selve telefonen tørre uden delene i. Desuden bør du tage diverse stik ud samt coveret af, da dette kan holde på vandet.

4. Læg den til tørre på en radiator ved svag varme eller i en pose med ris

Du kan med fordel lægge de forskellige dele og selve telefonen på en radiator med svag varme i et døgn.

Det lyder måske mærkeligt, men du kan også lægge telefonen i en pose med ris i et døgn. Det er dog et lidt diskuteret råd fordi, da risene kan ødelægge telefonen, hvis de komme ind i telefonen. Men ris er eminente til at opsuge fugt. Så med lidt forsigtighed er det et godt trick, der potentielt kan redde din telefon fra døden.

Sådan gør du:

Læg risene i en pose og læg forsigtigt telefonen ovenpå – du skal ikke dække telefonen med ris, da der så vil være risiko for, at risene kommer ind i telefonen.

Uanset hvad du vælger at gøre, er det vigtigt, at du lægger den til tørre hurtigt. Jo længere du lader den ligge til tørre, jo større er chancen for, at telefonen overlever ulykken.

5. Tænd den

Når du har fulgt de ovenstående steps, kan du forsøge at tænde telefonen. Hvis alt vandet er væk, og den første kortslutning i mødet med vandet ikke ødelagde noget fatalt, er der god chance for, at du kan få liv i den.

Tænder telefonen, bør du først og fremmest hive vigtig data ud, som du ikke vil miste. Den kan nemlig godt have taget skade, selv om telefonen tænder. For eksempel kan det være, at lyden ikke virker eller batteriet med tiden bliver dårligt.

Virker telefonen ikke, når du forsøger at tænde den, kan du prøve at lægge den til tørre i længere tid. Det kan tage helt op til en måned før, den er helt gennemtør.

Hvis den herefter stadig ikke virker, er den med stor sandsynlighed død.

Husk at din forsikring måske dækker uheld som disse.

Undgå disse ”gode” råd

Det er langt fra alle råd derude, man skal følge. Du bør for alt i verden undvige råd, der involverer en føntørre eller en ovn. 

Høj varme skader mere end det gavner. Fald derfor ikke for fristelsen af at lægge den våde telefon på en varm radiator, ind i en ovn på selv lave grader eller føntørre den tør med varm luft.

Peter Cytryn, som er tekniker hos reparatørvirksomheden Computerarmbulancen, udtaler at han ikke mener, telefonen vil tage skade af lav varme, men at telefonens ydre kan blive skadet. Eksempelvis er LED-skærme særligt følsomme overfor varme, ligesom plastik på telefonen kan blive misfarvet.

Rådet er derfor: Hold dig til redningsguiden!

7. september 2017
Mere om Gadgets

3 geniale gør-det-selv app’s

Gadgets Du kan samle din helt egen værktøjskasse med app’s til gør-det-selv projekterne. De vil med garanti gøre arbejdet nemmere.

12 geniale ting på din iPhone, som du (måske) ikke kendte til

Gadgets En iPhone er på alle mulige måder en smart telefon. Den kan også fungere som vaterpas, forstørrelsesglas, barnepige og mange andre ting. Se...

Få en dørklokke med kamera, bevægelsesensor og nightvision

Gadgets Dørklokker er ikke længere bare - ding-dong... I dag fås de med HD kamera, bevægelsessensor, wifi og billedlagring i skyen. Se her, hvad...

Sådan sletter du en sms – EFTER du har sendt den

Gadgets Tak til techguderne! Hvem har ikke fortrudt at sende en uheldig sms? Nu kan du trække beskeden tilbage igen.

4 smarte gadgets til hjemmet, som du vil elske

Gadgets Der findes utroligt mange teknologier, du kan indføre i dit hjem. Desværre er det efterhånden svært at sortere de dårlige fra de gode....

Få din egen robutler

Gadgets En robot er en ven, du bare skal lære at kende. Det har været mantraet for Roboming Fellow. Det er en lille hjemmerobot, som kan passe både...

Derfor er din telefon en farlig søvnfjende

Gadgets Du går sikkert ikke i seng uden din telefon, ligesom du sikkert ikke lægger dig til at sove uden lige at tjekke diverse app’s og websider på telefonen. Men det bør du stoppe med straks!

Bliver din radio ubrugelig, når der bliver slukket for DAB-signalet...

Gadgets Flere hundredetusinde DAB-radioer kan smides i skraldespanden, når der bliver lukket for DAB-signalet i oktober måned 2017. Den gode nyhed...

7 grunde til at salget af smart watches begynder at stige dramatisk

Gadgets De første år for smart watches fra Apple, Samsung og andre producenter var op ad bakke. Nu er der dog noget, der tyder på, at der alligevel...

4 gode app’s til efteråret

Gadgets Efteråret byder på både hygge, risiko for dårligt vejr og svampejagt. Her er de bedste app's til netop det!

Pas på! Familiens drone kan ruinere dig!

Gadgets Det kan koste dig en formue at flyve med drone, hvis ikke du har styr på vigtige regler og er dækket af forsikringen. Her får du gode råd...

Disse 3 apps hjælper dig med julens madrester

Gadgets Julen er ovre, og tilbage står du med en masse lækre madrester, der ikke er blevet spist. Disse 3 apps hjælper dig med at stoppe madspild...

Find loppemarkeder og genbrug med ny dansk app

Gadgets Loppemarkeder er ét syndigt rod. De annonceres på opslag på lygtepæle og på obskure hjemmesider og kan derfor være svære at finde. Det vil brødrene Priesum gerne ændre på. Derfor har de udgivet app'en Fleap, der skal lede vej til landets loppemarkeder og genbrugsforretninger. 

Sådan sparer man IKKE strøm på sin iPhone

Gadgets Her gik man og troede, at man bare skulle swipe apps væk på sin iPhone, når man ikke brugte dem. Men det er ikke sådan, man sparer batteri...

Hvad er et SmartHome?

Gadgets Teknologien når nye højder, når du bruger den til at indrette og installere dit SmartHome. Men hvad er det egentlig, og hvad kan du rent...