En DAB-radio af en mistænkelig ældre dato.
En DAB-radio af en mistænkelig ældre dato. Foto: iStock

Bliver din radio ubrugelig, når der bliver slukket for DAB-signalet?

Flere hundredetusinde DAB-radioer kan smides i skraldespanden, når der bliver lukket for DAB-signalet i oktober måned 2017. Den gode nyhed er, at der bliver gjort plads til langt flere kanaler. Se, om dit apparat vil overleve den store radiodød. 

DAB-radio er død 

DAB-radio har fået en udløbsdato. Den 1. oktober 2017 dør signalet.

Det sker i overenstemmelse med et bredt politisk folketingsflertal i mediaftalen for 2015-18. Det kan medføre, at du pludselig ikke længere kan høre radio på din ældre DAB-radio.

Hvem bliver berørt?

Der er ingen, der ved præcis, hvor mange der lytter til radio på de snart ubrugelige DAB-apparater.

I dag ejer ca. 45 % af alle husstande en DAB-radio. Det drejer sig om lidt mere end 900.000 danskere. Det vurderer i hvert fald kampagnesitet Mere Radio, der står i spidsen for den oplysningskampagne om DAB+, som i disse måneder kører for fuld dampradio. 

Ifølge Mere Radio vil overgangen til DAB+ betyde, at mellem 200.000 og 400.000 danskere ikke længere kan bruge deres DAB-radioer.

DAB+-radio længe leve!

Det er der sikkert en del radioejere, der vil ærge sig over. For så længe har DAB-radio (Digital Audio Broadcasting) jo ikke været i luften. Partierne bag medieforliget har dog vurderet, at gevinsten var tilstrækkelig stor til at lukke for signalet nu. Her er nogle af fordelene:

 • DAB+ giver mulighed for at finde plads på sendenettet til endnu flere både landsdækkende og regionale kanaler.
 • Der vil med DAB+ blive gjort plads til 18 nye landsdækkende kommercielle kanaler og en lang række regionale kanaler.
 • DAB+ benytter et nyt format til at gengive lyd, som giver en forbedret lydkvalitet i forhold til DAB.

Har jeg en DAB- eller en DAB+-radio?

Hvis din radio ikke kan opfange noget signal efter d. 1. oktober er der meget, der tyder på, at du har en DAB-radio. Her er nogle af de andre måder, du kan tjekke, hvillken type DAB-radio, du har:

 • Kig i bunden af din radio, Der vil der højst sandsynligt stå, om det drejer sig om en DAB- eller en DAB+-radio
 • Er din radio købt før 2012, er der meget, der taler for, at du er en af de uheldige.
 • Den 1. oktober 2017 skal du under alle omstændigheder genindstille din radio. Den er gal, hvis du herefter ikke kan høre radio på den.
 • Danmarks Radio P4 har allerede længere sendt radio i DAB+-formatet. Hvis du ikke før den 1. oktober 2017 kan høre P4 på din radio, så er der meget, der tyder på, at din radio kun er en DAB-radio.

Læs også: Hvor får du det mest intelligente hjem: Hos Apple, Amazon eller Google?

Hvad gør jeg med min DAB radio efter 1/10?

Er din DAB radio af den forkerte slags, behøver det ikke at betyde, at du ikke kan lyttte til DAB+-radio efter den 1. oktober. Her er nogle af de ting, du til den tid kan gøre med din DAB-radio:

 • Smid den ud
 • Forær den væk. Der er helt sikkert andre lande, der stadig har tændt for DAB-signalet. 
 • Har din radio en lydindgang (aux-indgang), kan kan man købe en ekstern DAB+ tuner og tilkoble den. Dette kaldes for en DAB+-adapter.
 • Der er stadig mulighed for at lytte til radio via internettet, på en computer, på en tablet eller smartphone og på vise typer af fjerrnsyn.
 • Anskaf dig en DAB+ radio.

Vil du vide mere om overgangen fra DAB til DAB+?

Kampagnen Mere Radio er finansieret af Kultur- og Slotsstyrelsen og varetages af kommunikationsbureauet "Primetime". 

På Mere Radio's hjemmeside, mereradio.dk, finder du en nyttig side med spørgsmål & svar (Q&A) til overgangen fra DAB til DAB+. Find den her.

28. august 2017
Mere om Gadgets

3 geniale gør-det-selv app’s

Du kan samle din helt egen værktøjskasse med app’s til gør-det-selv projekterne. De vil med garanti gøre arbejdet nemmere.

12 geniale ting på din iPhone, som du (måske) ikke kendte til

En iPhone er på alle mulige måder en smart telefon. Den kan også fungere som vaterpas, forstørrelsesglas, barnepige og mange andre ting. Se...

Det skal du gøre, hvis du taber din telefon i toilettet

Der findes mange tips til, hvordan du kan redde din telefon fra druknedøden. Men hvad virker?

Få en dørklokke med kamera, bevægelsesensor og nightvision

Dørklokker er ikke længere bare - ding-dong... I dag fås de med HD kamera, bevægelsessensor, wifi og billedlagring i skyen. Se her, hvad der er af muligheder, og hvad reglerne er for dørtelefoner med videoovervågning. De er nemlig stramme - meget stramme.

4 smarte gadgets til hjemmet, som du vil elske

Der findes utroligt mange teknologier, du kan indføre i dit hjem. Desværre er det efterhånden svært at sortere de dårlige fra de gode....

Få din egen robutler

En robot er en ven, du bare skal lære at kende. Det har været mantraet for Roboming Fellow. Det er en lille hjemmerobot, som kan passe både...

Derfor er din telefon en farlig søvnfjende

Du går sikkert ikke i seng uden din telefon, ligesom du sikkert ikke lægger dig til at sove uden lige at tjekke diverse app’s og websider på telefonen. Men det bør du stoppe med straks!

7 grunde til at salget af smart watches begynder at stige dramatisk

De første år for smart watches fra Apple, Samsung og andre producenter var op ad bakke. Nu er der dog noget, der tyder på, at der alligevel...

4 gode app’s til efteråret

Efteråret byder på både hygge, risiko for dårligt vejr og svampejagt. Her er de bedste app's til netop det!

Pas på! Familiens drone kan ruinere dig!

Det kan koste dig en formue at flyve med drone, hvis ikke du har styr på vigtige regler og er dækket af forsikringen. Her får du gode råd til, hvordan du og din familie kan flyve trygt og sikkert. 

Find loppemarkeder og genbrug med ny dansk app

Loppemarkeder er ét syndigt rod. De annonceres på opslag på lygtepæle og på obskure hjemmesider og kan derfor være svære at finde. Det vil...

Sådan sparer man IKKE strøm på sin iPhone

Her gik man og troede, at man bare skulle swipe apps væk på sin iPhone, når man ikke brugte dem. Men det er ikke sådan, man sparer batteri...

Hvad er et SmartHome?

Teknologien når nye højder, når du bruger den til at indrette og installere dit SmartHome. Men hvad er det egentlig, og hvad kan du rent faktisk bruge det til? 

Derfor skal du ikke lade din telefon op hver aften

De fleste af os vil gerne sætte telefonen til opladning, når vi går i seng. Men er det overhovedet en god idé?

Dit nye tv kan meget mere, end du umiddelbart tror

Et fjernsyn er ikke længere bare et fjernsyn. Hvis dit hjem skal være et gennemført smarthome, skal du have et tv, der leger med farvekombin...