Det er en god idé at være opmærksom på, om websiderne ligger inden for eller uden for EU.
Det er en god idé at være opmærksom på, om websiderne ligger inden for eller uden for EU. Foto: Getty Images

Det SKAL du vide før du køber elektronik på nettet

Køber du elektronik på nettet, kan du risikere, at de produkter du får hjem går i brand eller giver livsfarlige stød. Derfor får du her fire gode råd til, hvad du skal tjekke, når du e-handler elprodukter.

Elektronik på nettet

Det er både nemt og bekvemt at handle ind på nettet. Du kan sidde i sofaen og handle alt lige fra tøj og dagligvarer til boliginteriør og elektronik.

Men hvis du overvejer at købe en ny computer til kontoret eller en lampe til din udendørs terrasse gennem e-handel, er der et par ting, som du skal være særligt opmærksom på. Elektronik kan nemlig være rigtig farligt, og det kan være svært at se, om det, du har købt, er sikkert eller ej.

Derfor har vi samlet alt det, du skal vide, før du køber elektronik på nettet her - sammen med Sikkerhedsstyrelsens fire råd til hvad du skal tjekke, når først du har fået elprodukterne hjem. 

Handler du uden for eller inden for EU? 

Når du handler i Danmark og EU er der særlige krav til produktsikkerhed, som beskytter dig fra at købe farlige produkter. Hvis der er noget galt med et produkt, har myndighederne mulighed for at føre kontrol og trække det farlige produkt tilbage eller sanktionere virksomheder, der ikke lever op til sikkerhedsstandarderne. 

Når du handler uden for EU har myndighederne ikke samme mulighed for at gribe ind overfor farlige produkter. Handler du fra en webshop i et land uden for EU, er mulighederne for at kontrollere produkterne derfor dårligere.

Er produkterne sikre? 

På nettet kan grænserne mellem lande være meget flydende. Derfor er det en god idé at være opmærksom på, om den webside du er i gang med at købe fra ligger inden for eller uden for EU.

Produkter købt hos en webshop uden for EU er ikke nødvendigvis dårlige eller farlige. Men er uheldet ude, har myndighederne ikke samme mulighed for at gribe ind. Det betyder, at du selv skal være meget mere opmærksom på, om de produkter du køber, er sikre.

Med et HPFI-relæ kan du sikre, at din elektronik ikke går i stykker

Pas på livsfarlig elektronik 

Det er ofte billigere at købe elektronik og elprodukter på webshops end i fysiske butikker, og et billigt produkt er ikke nødvendigvis dårligt. Men elektronik kan være meget farligt - og nogle gange er et tilbud bare for godt til at være sandt.

Dårlige køb kan hurtigt gå op i brand, og især elektronik som lamper, computere og opladere kan være farlige, hvis de ikke er konstrueret rigtigt. 

Hvis der er adgang til strømførende dele, kan du eksempelvis risikere at få livsfarligt stød. Der kan også være en risiko for at dine nye elprodukter bryder ud i brand, og dermed udgør en risiko for både din familie, dine husdyr og for din ejendom. 

12 tips til dig, der leder efter et vinkøleskab

Sikkerhedsstyrelsens fire råd 

Hos Sikkerhedsstyrelsen har de blandt andet set eksempler på udendørslamper, som kan tage vand ind og på den måde give risiko for livsfarligt stød. Det sker også jævnligt, at opladere bliver kaldt tilbage fra forbrugerne, fordi test viser, at de kan bryde i brand på grund af fejl i konstruktionen.

Og det er noget, der helst ikke må ske. 

Det kan være rigtig svært at se farerne ved elektronik med det blotte øje. 

Derfor har Sikkerhedsstyrelsen samlet en række råd til, hvad du selv kan tjekke, når du handler elektronik på nettet:

Tjek produkterne, før du tager dem i brug

  • Ledningen skal sidde ordenligt fast. Du må hverken kunne trække den ud af produktet, eller kunne skubbe den ind.
  • Spændingsførende dele må ikke være tilgængelige, så du kan røre ved dem. Det betyder, at du ikke må kunne røre ved lampefatningen eller gevindet på en pære, når pæren sidder i lampen. 
  • Det betyder også, at du ikke må kunne pille dæksler eller plader af, så du kan komme til ledninger og samlinger inde i produktet. Hvis spændingsførende dele er tilgængelige kan du få alvorligt stød.
  • Skarpe kanter må ikke være i nærheden af ledningen. Det giver risiko for, at ledningen bliver gnavet over, og du kan få stød.

 

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

10. januar 2019
Mere om SmartHome

Home Smart: IKEA satser på det digitale hjem

En stribe af spændende produkter har gjort IKEA til en af de store mærker indenfor automatisering af hjemmet. Nu er det svenske firma klar med et fjernstyret rullegardin.

Sådan bruger du Google Home til at styre dit hjem

Med Google Home-app'en kan du konfigurere og styre dine intelligente og forbundne lamper, kameraer, termostater og andet udstyr. Vi viser...

Google vil skabe det hjælpsomme hjem

Står det til Google skal vi blive bedre til at lade telefonen blive i lommen og i stedet tale til vores hjem - og til hinanden. idenyt har...

Lyset og varmen tænder automatisk før du kommer hjem

Lad dit hjem tage imod dig med lys og varme, uden at du behøver at løfte en finger. Geo-fencing registrerer, når du kommer hjem, så lys og varme automatisk tændes – og som om det ikke var nok, kan du spare mange penge på varmeregningen! 

Danskere tager SmartHome produkter til sig i stor stil

Hvis du anvender SmartHome produkter, er du langt fra den eneste. Nye tal fra danmarks statistik viser nemlig, at Danmark har europarekord...

6 geniale værktøjer der kan hjælpe dig med at spare penge i hverdag...

Danskerne er blevet mere opmærksomme på deres forbrug end nogensinde før og hvad er mere oplagt, end at lade din smartphone hjælpe dig? Vi...

10 geniale apps der kan redde din sommerferie

Det kan være noget af et rod at skulle holde styr på alt fra pakkelister, valutakurser, flyinformation og vejvisning når ferien står for døren. Der er heldigvis hjælp at hente. Med disse 10 apps kan du nemt holde styr på det hele med din mobil.

Hvor får du det bedste intelligente hjem - hos Apple, Amazon eller...

Smart home er ikke længere science fiction. Flere af de store spillere som Apple, Google og Amazon er allerede kommet langt med hver deres...

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Familien Smart: et år i fremtiden

De næste 12 måneder har vi fået lov til at ombygge familien Bæks hjem til det ultimative smarthome. Du kan følge familiens rejse ind i...

Snart kan du tale dansk med Google

Googles stemmestyrede assistent, Google Assistant, kan snart tale og forstå dansk.

Smarte julegaveideer til manden der tror at han har alt

Det er ikke altid lige nemt at finde julegaver til manden, der tror, at han har alt. Derfor giver vi dig her en guide til årets smarteste...

Dette apparat fortæller dig om luften i dit hjem gør dig syg

Ny vejrstation er specialiseret i at måle dit indeklima og vise resultaterne på mobilen, så du altid kan se, om alt er ok. Producenterne...