Foto: iStock og Flickr v/ Dimbledar

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

Af: Mikkel Hede, 11. oktober 2017

Uhm - luftig, ren og velduftende dyne...

Der er ikke noget som en velduftende og luftig dyne med god bæreevne. Den følelse er rar at fastholde. Det kræver dog en vedholdende indsats at holde en dyne frisk.

Vask af dyne er det vigtigste element i denne cyklus. Dynen skal dog vaskes på den rette måde, ellers kommer dynevasken til at gøre mere skade end gavn.  

Her er 10 tips til skånsom og effektiv vask af dine dyner. 

1. Dynevask tager tid

Det allervigtigste er at gøre sig klar, at vask af dyne er et langtidsprojekt. Det vil være en god idé at sætte en 6-8 timer af til hele vaskeprocessen. Vasketiden i vaskemaskinen er af den af normale længde. Det er tørretiden, der trækker tænder ud.

Der skal nemlig både bruges tid til tørring i tørretumbleren og til lejlighedsvise mindre pauser, hvor man manuelt ryster dynen igennem. Dette er også med til at sikre, at temperaturen ikke bliver for høj i tørretumbleren, hvilket ellers vil kunne skade dynen. Det er også godt at supplere med udendørs lufttørring, hvis vejret vel at mærke er til det. Og så er det vigtigt, at dynen bliver HELT tør.

2. Vask dynen på 60 grader

Vask dynen på 60 grader på et program med moderat tromlerotation. Kogevask (90 grader) er for skrap kost for dyner. 60 grader er mere passende. Det er også en høj nok temperatur til at sikre sig, at husstøvmider og svamp dør ud. 

3. Vej dynen inden vask

Vil du gerne være sikker på, at al væde er helt ude af dynen, før du erklærer dynen for gennemtørrret? I så fald kan det anbefales at veje dynen, inden vasken går i gang. Løbende kontrolvejninger under vaskeprocessen fortæller dig herefter, hvornår dynen atter vejer det, den gjorde i udgangspunktet. 

4. Brug tennisbolde til tørretumbling

Det er efterhånden velkendt, at dyner bør tørretumbles med 2-3 rene tennisbolde. Det sikrer på en tilpas skånsom måde, at dunene ikke klumper sammen. 

5. Brug fugtig viskestykke til fugtstyret tørretumbler

Har du en fugtstyret tørretumbler, så vil den sandsynligvis stoppe programmet, når den ikke længere registrerer fugt på overfladen af dynen. Det betyder desværre ikke nødvendigvis, at fjerene inde i dynen er helt tørre. Du kan snyde tørretumbleren ved at lægge et vådt viskestykke eller et mindre ligeledes vådt håndklæde ind til dynen. Så tror maskinen, at den stadig har arbejde tilbage at udføre.

6. Brug enzymtfrit vaskepulver til dynevask

Brug aldrig almindeligt vaskepulver. Denne type vaskepulver indeholder enzymer, der er gode til at fjerne fedt med. Det er dog ikke det, man ønsker sig ved en dynevask. Her vil man gerne sikre sig, at vaskemidlet bevarer fjerenes naturlige fedtlag.

Du bør i stedet for almindeligt vaskepulver bruge et uldvaskemiddel eller et af de dunvaskemidler, som du kan købe hos de fleste forhandlere af tekstiler til soveværelset.

Ren dyne efter vask.  
Det er ikke kun mennesker, der elsker nyvaskede dyner  

7. Lufttørring i dynebetræk

Udendørs lufttørring af dyner på tørre dage er også en god strategi. Sørg dog for, at putte dynen ned i et dynebetræk, inden du hænger dynen ud på tørrestativet. På den måde undgår du misfarvninger fra solen, og at tilfældige huller pludselig opstår i dynevåret. 

8. Brug sengetæppet med omtanke

Når dynen er vasket, er det vigtigt at overholde et par regler, der bidrager til at forlænge dynens levetid. Du kan for eksempel skåne dynen ved at vente lidt med at lægge sengetæppet hen over dynerne om morgenen. Det er nemlig bedst, at den fugt, som dynen har optaget i løbet af natten, får lov til at dampe af, og at dynen derfor ikke bliver lukket for hurtigt inde af sengetæppet.

9. Undgå støvsugning og tæppebankning af dyner

Vær også skånsom i afstøvningen af din dyne. Tæppebankning kan ødelægge spændstigheden i fjerene, og støvsugning kan på sigt fremkalde huller i dynevåret. Brug i stedet en blød børste. 

10. Hvor tit skal en dyne vaskes?

Hyppigheden af dynevasken afhænger af lugt, luftighed og udseende. Det anbefalede interval vil som regel være et sted mellem 2 og 4 gange årligt. Men hellere en gang færre end at jappe dynevasken igennem en dag, hvor du ikke har den tid, det vil tage.

Det allervigtigste er dog, at du vasker din dyne skånsomt, så bæreevnen og fjerenes tekstur bevares. Er dette tilfældet, vil dynen ikke tage skade af den forholdvis hyppige vask af dynen. 

11. oktober 2017 Mikkel Hede
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af, hvor giftigt dit nye tøj egentlig kan være…

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår...

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.