Foto: Getty Images

Sådan vasker du Coronavirus ud af tøjet

I denne tid skal vi alle være ekstra påpasselige i forhold til hygiejne og rengøring. Men hvordan skal du egentlig vaske dit tøj for at sikre dig mod Coronavirus? Det kan du få svaret på her.

Af: Karoline Faxe , 24. marts 2020

Som du sikkert har hørt kan virussen leve på overflader som metal og plast i op til 3 døgn - og pap i op til ét døgn. Det er altså en genstridig virus, som er svær at nedkæmpe. Derfor er det vigtigt at vi alle følger Sundhedsstyrelsens råd til blandt andet hygiejne, håndvask og rengøring. Men hvordan skal du håndtere vasketøjet - det får du nogle gode råd til her.

De generelle og miljøvenlige vaskeråd lyder således:

Vasketøj der indeholder bakterier der skal slås ihjel skal vaskes ved 60°. Det kan være undertøj, sengetøj, sportstøj, viskestykker, karklude og håndklæder. 

Snavset hverdagstøj skal vaskes ved 40° og mindre til let snavset tøj kan sagtens vaskes ved 15-13°. 
Du kan læse meget mere om hvordan du vasker tøj på en miljøvenlig måde, her. 

60 grader klarer virussen

Dog er situationen anderledes, hvis du selv eller en anden person i husstanden, er smittet med coronavirus.

For at undgå smittefare bør alt vasketøj, der tilhører en smittet person, håndteres varsomt. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vasketøj i husstande hvor der er smittede personer, skal vaskes ved 60°, uanset om det ser beskidt ud eller ej. Det handler om at dræbe virussen i tøjet, så det ikke længere kan bære på smitte. Og hvis du har mistanke om, at vaksetøjet har været i nærheden af eller i kontakt med en smittet, gælder samme procedure.

På hospitalerne rundt omkring i landet, er temperaturen i vaskemaskinerne på over 80°. Når sengetøj og andet kogevaskes, sker der et yderligere effektivt bakterie- og virusdrab. Dog vil vaske på 60°, klare arbejdet for privatpersoner. 

Når du er færdig med at ordne vasketøjet, så vask dine hænder. Tøjet har mange bakterier udefra, og du skulle nødig føre disse bakterier videre til andre dele af boligen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk og Videnskab.dk

24. marts 2020 Karoline Faxe
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår at gentage fejlen. 

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.