Har du også oplevet de hvide striber på dit vasketøj?
Har du også oplevet de hvide striber på dit vasketøj? Foto: istockphoto

Sådan undgår du de hvide striber på tøjet efter vask

Finder du også nogen gange hvide striber på det nyvaskede tøj? Her kan du læse, hvorfor de hvide striber kommer og lære, hvordan du kan forsøge at forhindre det. 

Af: Amanda Vejle , 31. maj 2017

Hvad skyldes de hvide striber på tøjet?

Grunden til striberne er oftest vaskepulver, der ikke opløses ordentligt i maskinen. Nogle typer af vaskepulver opløses ikke ordentligt i en vask på under 40 grader, mens andet sagtens kan opløses ved lave temperaturer.

Undersøg om dit vaskepulver er beregnet til lave temperaturer. I nogle tilfælde vil de hvide striber også forårsages af overdosering af vaskemiddel.

vaskemiddel

Miljøkrav kan spille en rolle til striber på vasketøjet

Der er efterhånden meget skrappe miljøkrav til vaskemaskiner, hvilket bevirker vandmængden og gennemskylningen af tøjet.

Vaskemaskiner, der lever op til kravene bruger minimale mængder af vand til en vask + skylning. Dette kan, foruden overdosering af vaskepulver og vask ved lav temperatur, være en anden årsag til de hvide striber på tøjet.

Ifølge Forbrugerstyrelsen, der tidligere har haft en sag omhandlende netop denne problemstilling, konkluderedes det, at ca. 70 % af alt sort tøj vasket i nyere maskiner, har stor sandsynlighed for at have sæberester på sig efter vask.

vasketøj

Hvordan kan jeg undgå hvide striber på vasketøjet?

De hvide striber er ikke permanente; det er som nævnt “bare” sæberester. Striberne bør forsvinde, hvis du næste gang vasker tøjet ved højere grader. Brug eventuelt noget andet vaskemiddel.

Der er desuden en række ting du kan gøre, for at mindske risikoen for, at de hvide striber kommer på dit tøj: 

  1. Vend tøjet på vrangen, når du vasker. Ved at vende tøjet på vrangen, er der langt mindre sandsynlighed for, at striberne vil forekomme synlige steder på tøjet efter vask.

  2. Tjek om du bruger den rigtige form for vaskemiddel. Der findes forskellige typer af vaskemiddel, der passer til vask ved forskellige temperaturer.

  3. Vask med den rigtige dosering. Sørg for at du hverken over- eller underdoserer vaskemidlet. 

  4. Vask det tøjet rigtigt. Særligt mørkt og sart tøj, bør altid vaskes med flydende vaskemiddel fremfor vaskepulver for at mindske risikoen for de hvide striber.

  5. Undgå at overfylde din vaskemaskine. Jo mere tøj der er i vaskemaskinen, jo mindre er chancerne for, at vaskemaskinens begrænsede vandressourcer, kan skylle tøjet helt igennem og dermed få fjernet alle sæberester.

flydende vaskemiddel

Kilde: Bolius

31. maj 2017 Amanda Vejle
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår at gentage fejlen. 

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.