Her finder du de bedste tips til, hvordan du passer på garderobe.
Her finder du de bedste tips til, hvordan du passer på garderobe. Foto: iStock

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garderobe.

Af: Mette Noppenau, 25. oktober 2017

Vask, pletter og lak

1. Vask med omtanke

Sorter dit tøj efter tekstil og farve, så du ikke misfarver det. Læg meget snavset tøj i blød, før du vasker det. Jo hurtigere du fjerner en plet, des bedre er muligheden for at få den af.

2. Få pletter væk

Fugt pletter af makeup, chokolade eller rødvin med ufarvet opvaskemiddel, inden du vasker dit tøj. Lad tøjet ligge i en lukket plastikpose i fire til seks timer, så det ikke får luft. Vask derefter tøjet på så høj temperatur som muligt.

3. Tør lak af

Børst lak fri for snavs, og tør det med et stykke vat eller en klud vredet op i lunkent vand. Læder med lak skal ikke imprægneres, men vedligeholdes med en lakcreme fra din skomager. Læder med lak krakelerer i frost eller høj varme.

Ruskind og deodorantstriber

4. Børst ruskind

Børst ruskind regelmæssigt med en svamp eller en ruskindsbørste fra din skomager. Fjern pletter ved at holde skoene over damp, og børst efter. Vedligehold ruskind med produkter til ruskind fra din skomager.

Ruskind skal gerne imprægneres et par gange om måneden, og især hvis skoene har været i vand og fugt.

5. Få sved væk

Fjern skjolder eller svedlugt med en blanding af lige dele citronsyrepulver og ufarvet opvaskemiddel. Gnid skjolderne med blandingen, og lad dit tøj ligge natten over. Skyl grundigt, og gnub, til skjolderne er væk. Vask derefter tøjet på så høj temperatur som muligt.

6. Få deodorantstriber væk

Læg dit tøj i husholdningseddike i et par timer, hvis det har fået hvide striber efter din deodorant. Vask derefter tøjet normalt.

7. Brug dragtpose af bomuld

Vælg din dragtpose af bomuld, så dit tøj kan ånde. En dragtpose af plastik misfarver tøjet og lukker fugt inde, så det risikerer at rådne.

Hvide skjorter, silke og cashmere

8. Hold dine hvide skjorter hvide

Fjern sorte rande i og på dine skjorter, som du fjerner pletter. Frisk hvidt tøj op ved at lægge det i blød i vand med Biotex eller rent vand tilsat lidt klorin, som bleger lidt ekstra - men gør det ikke for ofte, klorin er skrappe sager.

9. Sådan vasker du silke

Forsøg aldrig selv at fjerne pletter på silke - det kan give skjolder. Silke må ikke lægges i blød og må kun vaskes i hånden ved højst 40 grader med vaskemiddel til silke.

10. Sådan vasker du uld inklusiv cashmere

Vask uld i hånden eller i maskinen på et koldt program. Brug nyt tøj af uld omkring ti gange, før du vasker det - så har uldrester arbejdet sig ud af trøjen.

Tag ikke det samme uld på to dage i træk - uld har ikke godt af kropsvarme i længere tid ad gangen. Uld må ikke lægges i blød, og det filtrer og krymper ved for kraftig varme.

Tør dit uldtøj ved at rulle det løst ind i et håndklæde. Tag det ud, når det er næsten tørt, og læg det ud på et tørrestativ, til det er tørt. Så holder det faconen. Vask ikke uld for ofte. Hæng hellere tøjet ud - gerne i lidt fugtigt vejr.

Pels, luft og knapper

11. Pas på din pels

Opbevar ikke din pels for tørt eller for varmt og aldrig ved siden af varmekilder, der udtørrer skindet.

Ryst pelsen grundigt, når den er våd, og hæng den til tørre i et køligt lokale med udluftning. Ryst pelsen igen, når den er tør. Hæng pelsen i en pose af uld eller bomuld, før du sender den på sommerferie i et mørkt og køligt rum.

Rens kun din pels på et pelsrenseri, hvis der er synligt behov.

12. Hæng dit tøj korrekt

Læg dit tøj løst sammen, eller hæng det op, så får det færrest folder. Nederdele holder sig flottest, hvis du hænger dem i deres løkker. Kjoler holder sig rene og glatte, hvis du hænger dem med vrangen ud. Skjorter får grimme buler i skuldrene, hvis du bruger en bøjle, der er for bred.

13. Luft dit tøj

Skån dit tøj, og vask det ikke for ofte. Hæng det i stedet ud i den friske luft. Tøjet bliver strakt ud, og fibrene luftes igennem, så os, røg og andre dufte forsvinder.

14. Forstærk dine knapper

Kom en smule klar neglelak på midten af hver knap. Det for segler og beskytter tråden, så knappen bliver siddende længere.

Tasker og læder

15. Beskyt dine sko og tasker

Giv dine sko og tasker af læder og ruskind længere levetid ved at imprægnere dem før brug - det er bedre med tre tynde lag end ét tykt. Husk at imprægnere jævnligt - især om vinteren - for at beskytte mod vand, sne, fedt og smuds.

16. Rens dine sko

Rens dine snavsede sko med en blød børste eller en fugtig klud. Fjern hvide rande af kalk og salt med vand, mælk eller eddike.

17. Poler læder

Bevar den blanke overflade på læder med skocreme eller læderfedt, som du gnider på med en blød børste eller en klud efter behov. Lad skoene stå et øjeblik, så cremen kan træng ind i skindet, før du polerer.

Støvler og sko

18. Stræk dine støvler ud

Hold dine støvler fri for rynker ved at fylde skaftet ud med en sammenrullet avis eller en skafteholder fra din skomager.

19. Glat dine sko ud

Glat folder i dine lædersko og -støvler ud med bagsiden af en ske.

20. Sæt såler på dine sko

Lædersåler er sarte. Få din skomager til sætte gummisåler på dine designersko, så du beskytter sålerne. Helt tynde såler kan du ikke få i Danmark, for de fleste skomagere mener, at de ikke holder længe nok, og synes derfor, at de er spild af deres tid og dine penge.

21. Skift dine sko

Dine fødder afgiver fugt, derfor bør du ikke have de samme sko på to dage i træk, men give dem tid til at tørre. 

25. oktober 2017 Mette Noppenau
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne...

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale måder at få dine sko til at blive som nye igen. 

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af, hvor giftigt dit nye tøj egentlig kan være…

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår...

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.