Du bestemmer 100% selv over den kemikaliefrie vask!
Du bestemmer 100% selv over den kemikaliefrie vask! Foto: iStockphoto

Sådan laver du kemikaliefri vasketabs til vaskemaskinen

Aldrig har tøjvasken været mere naturlig og præget af 100% naturlige midler. Her er guiden til, hvordan du nemt selv fremstiller vasketabs + et ekstra genialt trick til tørretumbleren.

Sådan laver du hjemmelavet kemikaliefri vaskemiddel

Du kan lave dine egne vasketabs til vaskemaskinen, så du ved lige præcis hvad dit tøj bliver vasket med, samt hvilke stoffer du skal bære tæt på kroppen hver dag.

Alt du skal bruge er:

 • 1 bar (ca. 100 gram) Castilla sæbe
 • 180 gram soda (natriumkarbonat)
 • 2,5 deciliter destilleret eddike
 • Æterisk olie efter eget valg
 • En skål
 • Et råkostjern
 • En ske
 • Isterningebakker

100% naturlig sæbe: Castilla sæbe

Castilla sæbe er en vegetabilsk oliebaseret sæbe, der er ekstremt alsidig og kan bruges til stort set alt. I dag er stort set alle Castilla sæber produceret af olivenolie, kokosolie og palmeolie.

Riv sæben fint på et råkostjern og bland det med soda og eddike i en skål. Undgå at bruge fingrene, da blandingen kan virke udtørrende på huden.

Når massen er samlet, skal det fyldes i isterningebakkerne. Sørg for at presse massen godt sammen i formen og lad dem tørre natten over. Nu er dine vasketabs klar til at redde din tøjvask. Brug en tab per vask.   

 
100% naturligt vaskemiddel gør vasken lidt mere lækker!   

Genialt trick til tørretumbleren: Genanvendelige skylleklude 

I stedet for at bruge skyllemiddel og andre kemikalier i dit tøjvask, kan du prøve disse hjemmelavede skylleklude til tørretumbleren.

Alt du skal bruge er:

 • 2,5 deciliter destilleret eddike
 • 15 - 20 dråber æterisk olie efter eget valg 
 • Viskestykker
 • En saks
 • Et glas eller en krukke med låg

Skylleklude i tørretumbleren højner kvaliteten af tøjet

Når kludene bliver tørret sammen med tøjet i tørretumbleren, hjælper varmen og fugtigheden til at blødgøre tøjet, og de æteriske olier tilfører en dejlig duft til det nyvaskede tøj.

Samtidig modvirker skyllekludene også den statiske elektricitet, der tit opstår, når tøjet bliver tørret i tørretumbleren.

Klip viskestykkerne ud i passende størrelse og fold dem, så de kan passe i din valgte beholder. Bland eddiken sammen med din valgte duft og lad viskestykkerne suge blandingen op i beholderen. Sørg for at beholderen kan lukkes tæt til, så kludene optager mest muligt at væsken.

Når du tørrer tøjet i tørretumbleren, kan du tilsætte en eller to af kludene og få velduftende, rent tøj. Videoen herunder viser dig, hvordan du fremstiller de begge idéer til vasketøjet.

                         

26. juni 2017
Mere om Tøjvask

Sådan vasker du Coronavirus ud af tøjet

I denne tid skal vi alle være ekstra påpasselige i forhold til hygiejne og rengøring. Men hvordan skal du egentlig vaske dit tøj for at sikre dig mod Coronavirus? Det kan du få svaret på her.

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt...

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garderobe.

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne...

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår...

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen. 

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...