Er du træt af misfarvninger på dit hvide tøj? Bare rolig, vi har samlet de bedste råd til dig her.
Er du træt af misfarvninger på dit hvide tøj? Bare rolig, vi har samlet de bedste råd til dig her. Foto: istockphoto

Sådan bliver hvidt tøj hvidt igen

Er yndlingsblusen blevet gullig efter vask, eller er de hvide bukser blevet matte og grå at se på? Nu er der gode råd at hente. Vi har samlet de bedste vasketips til dig, så du kan gøre hvidt tøj hvidt igen.

Af: Camilla Albrechtsen, 1. maj 2020

Er du træt af, at dit hvide tøj ikke forbliver hvidt? Og at vaskemaskinen gør tøjet gulligt eller gråligt? Vi kender frustrationen og har derfor fundet de bedste vasketips, som vil mindske misfarvningerne og gøre hvidt tøj hvidt igen.

Misfarvet tøj er et generelt problem i Danmark, da vi har en stor mængde kalk i vores vand. Kalken er en medvirkende faktor til at gøre vores vasketøj gråt og mat. Bor du i et område med hårdt vand, vil du være ekstra udsat. Tjek dit vands hårdhed ved at kontakte dit lokale vandforsyningscenter.

De gullige misfarvninger opstår oftest på grund af slitage og gentagende vaske uden specialmidler. Men bare rolig! Der er masser af hjælp at hente.

Blegning gør hvidt tøj hvidt igen

En blegning med klorin vil fjerne misfarvninger og vanskelige pletter, og derved gøre hvidt tøj hvidt igen. Du skal blot bruge denne opskrift:

Tjek først om dit tøj tåler klorblegning. Hvis dit tøj er mærket med en trekant med et kryds over, tåler det ikke klorin. Hvis dette er tilfældet, kan du prøve et af vores andre tips, som er mere skånsomme.

Kom 1-2 deciliter klorin (afhænger af tøjmængden) i vaskemaskinen, og vask det. Giv herefter tøjet en normal vask uden klorin.

Dette er en hård behandling, som med tiden vil skade og efterlade skjolder på dit tøj.

Hvid eddike hjælper på pletter og misfarvninger

Hvid eddike er et fantastisk rengøringsmiddel, som kan udrette små mirakler. Ønsker du at fjerne en genstridig plet, skal du vende tøjet på vrangen og placere det på en jævn overflade. Hæld herefter 2 spsk. hvid eddike over i en beholder og find et gammelt stykke stof. Brug stoffet til at dubbe pletten med den hvide eddike. Hvis pletten forsvinder, skal du afslutte med at vaske tøjet i lunkent vand, hvor der er tilsat 2 deciliter hvid eddike.

Virker ovenstående behandling ikke, kan du prøve at bruge bagepulver. Bland 2 tsk. bagepulver med 2-3 tsk. vand. Blandingen vil blive en tyk masse, som du skal smøre på pletten. Lad blandingen virke i en halv til en hel time. Herefter skal du vaske tøjet i lunkent vand, hvor der er tilsat 2 deciliter hvid eddike.

Lad Solen gøre tøjet hvidt igen

Den nemmeste og billigste afblegning er Solen. Hvis du lader dit vasketøj tørre i Solen, vil du mindske risikoen for misfarvninger fra kalk. Solens ultraviolette lys vil blege tøjet og få det til at fremstå flot og hvidt igen.

Af samme grund bør du ikke hænge mørke håndklæder, sengetøj og lignende til tørre i Solen, hvis du vil undgå misfarvninger.

Hvis ingen af de ovenstående tips gør dit hvide tøj hvidt igen, kan du prøve dette geniale trick, som helt naturligt fjerner genstridige pletter. 

1. maj 2020 Camilla Albrechtsen
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår at gentage fejlen. 

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.