Foto: iStock

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Af: Redaktionen , 21. december 2016

Sengen bruges til te-drikning, tv-stue, hjemmekontor, hundekurv ...

Vi tilbringer mere tid i sengen end i gamle dage, hvor dyner osv blev pakket stramt ned under sengetæpper, indtil man gik i seng igen. Vi drikker te i sengen, ser tv i den, omdanner den til hjemmekontor med den bærbare på skøddet, og flere af os har også hunde og katte på besøg i dynerne.

Det giver unægteligt et noget mere spændende miljø for bakterier, end hvis vi opførte os som Maude i Matador og bekæmpede urenheder dagen lang.

Stram op på rengøringen

I en artikel i Daily Mail, skriver Lisa Ackerley, doktor i hygiejne, at vi skal til at stramme op på rengøringen i soveværelset, når vi har tillagt os vaner, der trækker mere skidt derind.

- Vi har alle mulige slags bakterier og svampe på vores kroppe – og mange af dem er helt okay at have, men når de kommer ned i sengen, er det et perfekt sted for dem at yngle og få en negativ effekt, siger hun.
Og hun understreger, at husstøvmider også er en væsentlig faktor. De lever af vores hudceller.

På grund af vores sved, spyt, væsker, hudceller og alle mulige andre ting, som kommer ned i sengen, har sengen et meget fugtigt miljø - og det lægger perfekte rammer for bakteriernes vækst, konkluderer Ekstrabladet i en artikel om emnet.

Lisa Ackerleys 8 råd til at holde sengen ren:

1: Slip af med støv. Støvsug rummet og rundt om og under sengen. Det er vigtigt at sende din dyne og madras til rens, vaske dine puder, hvis de kan – og at bruge en tørretumbler for at undgå klumper i indmaden.

Spray din madras til med Dettol – som er en alt i en desinficerende spray – når du holder en forårs-hoved-rengøring. Det fjerner ulækre bakterier, der kan ligge og lure.

2: Vask sengetøjet på over 60 grader – kan du vaske det på mere, så gør det. Husk at bakterier vokser bedst ved kropstemperaturer, derfor vil en 30-40 graders vask ikke hjælpe uden vaskesæbe.

3: Vask sengetøjet en gang om ugen – mindst hver anden uge.

4: Tag et bad før sengetid, så du kan holde snavs væk. I det mindste skal du vaske fødder og hænder.

5: Vask nattøjet hver tredje dag.

6: Hav nogle antibakterielle klude tæt på, hvis du spilder.

7: Hvis du har en kat eller hund, og de må være i sengen, så anskaf dig et tæppe, som de skal ligge på – det skal vaskes en gang om ugen.

8: Hvis en i husstanden er syg, skal du intensivere din rengøring og vaske sengetøjet oftere.

21. december 2016 Redaktionen
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår at gentage fejlen. 

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.