I vinterhalvåret er det især godt at tørre dit tøj på en skyfri og blæsende dag.
I vinterhalvåret er det især godt at tørre dit tøj på en skyfri og blæsende dag. Foto: iStock

Kan jeg tørre mit tøj udenfor om vinteren?

Det kan måske virke lidt forkert at hænge sit våde tøj udenfor i frostvejret for at tørre, men hvorfor egentlig? Læs med og find ud af om du kan tørre dit tøj udenfor i vinterens frostvejr.

Tørring af tøj i vinterhalvåret

Mange danskere tørrer deres tøj indenfor i vinterhalvåret, fordi de tror, at tøjet ikke kan tørre ordentligt udenfor i det kolde vejr, men er det egentlig rigtigt? 

Temperaturen er ikke afgørende

Hvorvidt dit tøj kan tørre udenfor afhænger ikke af temperaturen, men derimod af luftens dugpunktstemperatur, hvilket vil sige, hvor mange gram vand luften kan indeholde pr. kubikmeter.

Ved lave temperaturer kan luften indeholde mindre vand end ved høje temperaturer, hvilket således er forklaringen på, hvorfor dit tøj oftest tørrer bedst ved høje temperaturer.

Luftfugtigheden spiller en stor rolle

Det er altså ikke temperaturen udenfor, der alene afgør, hvor godt dit tøj tørrer udenfor, men også luftfugtigheden. Hvis luftens temperatur ligger tæt på dugpunktstemperaturen, tørrer tøjet dårligere, fordi luften allerede er mættet med vanddamp.

Kan jeg tørre mit tøj i frostgrader?

Når du hænger dit tøj til at tørre i plusgader fordamper fugten fra tøjet indtil al væske til sidst er forsvundet fra tøjet. Dette forgår anderledes, hvis du hænger dit tøj til tørre i minusgrader. Her vil noget af væsken i tøjet ligeledes fordampe til at begynde med, hvorefter den resterende del vil fryse til is. Herefter fordamper iskrystallerne i tøjet direkte til luft, hvilket i sidste ende vil efterlade tøjet tørt trods frostgraderne.

Du kan således GODT tørre dit vasketøj i de friske frostgrader, du skal bare forberede dig på, at det vil tage længere tid end på en varm og tør sommerdag.

Hvornår tørrer dit tøj bedst i vinteren?

I vinterhalvåret er det især godt at tørre dit tøj på en skyfri og blæsende dag. Solen vil hjælpe noget af væsken i tøjet til at fordampe, og blæsten vil sørge for at den fugtige luft omkring tøjet bliver fjernet og erstattet med frisk, tør luft. Dette øger tørringsprocessen og efterlader dit tøj friskt og lækkert. 

5. november 2018
Mere om Tøjvask

Sådan vasker du Coronavirus ud af tøjet

I denne tid skal vi alle være ekstra påpasselige i forhold til hygiejne og rengøring. Men hvordan skal du egentlig vaske dit tøj for at sikre dig mod Coronavirus? Det kan du få svaret på her.

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt...

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garderobe.

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne...

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår...

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen. 

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...