Foto: iStock

Hvilket vaskepulver er bedst – flydende eller pulver?

To tredjedele af befolkningen bruger stadig pulver til at vaske tøj, og I har fat i det rigtige. Alle undersøgelser tyder på, at pulver er mere effektivt. Se hvorfor her.

Af: Mette Nexmand, 9. december 2015

Hvor mange gange om ugen vasker du tøj?

Tøjvask er en ekstremt ressourcekrævende del af husholdningen – både for den enkelte familie og samfundet. 

Det lyder alvorligt, men tænk alligevel over det: Hvor mange gange om ugen vasker du med litervis af brandvarmt vand og masser af vaskemiddel? Sikkert flere gange – du er meget afhængig af vaskemaskinen, som er husets vigtigste hvidevare.

Og så kommer vi til vaskemidlet. Vaskemaskiner bliver mere og mere specialiserede og kan en hel masse krumspring, som hjælper dig med at holde tøjet rent og pænt.
Derfor er vaskemidlet endnu vigtigere, end det var for bare 15 år siden. Maskinen kan for eksempel ikke tåle, at du overdoserer.

De flydende midler ser mere 'lækre' ud, men ...

Der er kommet flere flydende versioner på markedet i de seneste år, og de ser umiddelbart mere 'lækre' og effektive ud alene i kraft af den flydende form.
Flydende vaskemidler opløses nemmere og efterlader ikke rester i tøjet, som pulver kan. De drysser ikke ud over gulvet, og man kan nemmere øge doseringen undervejs.

Men undersøgelser foretaget af bl.a. Forbrugerstyrelsen viser alligevel , at pulver stadig er det bedste. Dog er det altid vigtigt, at du overholder vejledningen om dosering.

Fordelene ved pulver til tøjvask:

  • Pulver vasker grundigere - det kommer mere i dybden
  • Pulver-vaskemiddel er billigere
  • Der er et større udvalg af både parfumerede/uparfumerede og miljømærkede produkter.
  • Der er typisk ikke konserveringsmiddel i pulver
  • Det fås med blegemiddel til hvidvask

Kilder: Forbrugerstyrelsen og Elgiganten

9. december 2015 Mette Nexmand
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår at gentage fejlen. 

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.