Foto: iStockphoto

Hvilken vaskemaskine skal jeg vælge?

Man vælger ikke bare lige en ny vaskemaskine på 2 minutter. Der er mange begreber, du skal kende til, og du skal have besluttet på forhånd, hvad vaskemaskinen skal være i stand til. Vi guider dig her. 

Af: Mariah Leitisstein, 8. juni 2017

Der er mange ting, man skal tage stilling til, når man skal vælge en ny vaskemaskine. Hvor stor skal den være? Hvad skal den kunne? Hvor miljøvenlig skal den være? Og hvilket mærke er det bedste? Vaskemaskinen skal bruges ofte, og den skulle gerne kunne holde i mange år fremover. 

Hvis du bor alene, har du sjældent behov for en meget stor vaskemaskine. En maskine på omkring syv kilo vil sandsynligvis være helt passende, men hvis du eksempelvis træner meget ofte, eller hvis der bor flere personer i husstanden, så kan det være en fordel at overveje en vaskemaskine med en noget større kapacitet. 

En front- eller topbetjent vaskemaskine

Først og fremmest skal du tage stilling til, om du vil have en vaskemaskine med frontbetjening eller med topbetjening. En frontbetjent vaskemaskine åbnes forfra og i allerhøjeste grad den mest almindelige form for vaskemaskine i Danmark. Det kan eksempelvis være en fordel at have en frontbetjent vaskemaskine, hvis man gerne vil have vaskemaskinen til at være en indbygget del af eksempelvis badeværelset eller køkkenet. 

En topbetjent vaskemaskine åbnes ovenfra. Denne form for vaskemaskine er mere almindelig i eksempelvis amerikanske hjem, men den kan også fås herhjemme. En fordel ved en topbetjent vaskemaskine er blandt andet, at den optager en del mindre plads, fordi den skal åbnes oppefra.

En kombineret tørre- og vaskemaskine

Hvis du også har behov for en tørretumbler, men ikke har lyst til at bruge pladsen på at have to store maskiner stående i hjemmet, så kan det være en fordel for dig at investere i en kombineret tørre- og vaskemaskine. En kombineret maskine vil oftest være af kondenstypen og kan tørre cirka 2,5 kilo tøj af gangen.

En svaghed ved en kombineret tørre- og vaskemaskine er, at de som regel ikke holder lige så længe, som eksempelvis en almindelig vaskemaskine.

Den kombinerede maskine vil desuden kun være i stand til at tørre cirka halvdelen af det tøj, du har vasket samtidig med, at en tørring tager væsentligt længere tid end med en almindelig tørretumbler. 

Hvis du foretrækker altid at tørre dit tøj i en tørretumbler, så kan det være en god idé at gå efter en vaskemaskine med høj centrifugeringsevne. Jo højere omdrejningstal desto kraftigere er centrifugeringen oftest. Dog skal du huske, at vaskemaskiner med høj centrifugeringsevne slider langt mere på tøjet. 

Vaskemaskinens vandforbrug og energimærke

En anden ting, der er god at være på udkig efter, er vaskemaskinens vand- og energiforbrug.

Vaskemaskiner fås med energimærker fra A+++ til G, og hvis du vælger en vaskemaskine i den lave ende, vil du utvivlsomt kunne mærke det på vand- og elregningen, når den kommer. Vaskemaskiner i energiklasse A+++ er den maskine, der er absolut mest energieffektive. 

Hvis du vælger en vaskemaskine med større kapacitet, end du har behov for, kan du risikere, at vaskemaskinen dermed bruger mere vand og energi, end den egentlig behøver. Og det er måde spild af ressourcer og spild af dine penge.

Vaskemaskinens støjniveau

Hvis du bor i lejlighed, har du måske oplevet, at du ind i mellem kan høre overboens vaskemaskine. Vaskemaskiner kan nemlig godt larme rigtig meget, hvis man ikke har købt en med et lavt støjniveau. Vaskemaskinens støjniveau måles i decibel (dB) og ligger som regel mellem 46-66 dB ved en vask og mellem 64-81 dB ved centrifugering.

De lidt dyrere vaskemaskiner

Man kan sagtens være fristet til at kigge efter en vaskemaskine, der umiddelbart er så billig, som den kan blive. Men det er ikke altid en fordel.  Både i forhold til støj, levetid og energiforbrug er der god grund til, at man sagtens kan bruge lidt ekstra penge på en god og stabil vaskemaskine. 

Du kan vælge mellem vaskemaskiner med motortyperne direct drive, kulfri og traditionel. I direct drive-maskiner har vaskemaskinen en teknisk løsning, der resulterer i mindre støj og naturligvis også et lavere energiforbrug. Den kulfri maskine kører ikke med kul i maskinens motor, og det betyder blandt andet, at den er mere støjsvag. På de fleste kulfri og direct drive-maskiner er det som oftest op til 10 års motorgaranti. 

8. juni 2017 Mariah Leitisstein
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår at gentage fejlen. 

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.