Med disse effektive tips, kan du nemt bevare farven på dit tøj.
Med disse effektive tips, kan du nemt bevare farven på dit tøj. Foto: istockphoto

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem. Læs her, hvordan du bevarer tøjets farve.

Af: Camilla Albrechtsen, 8. juni 2016

Vaskemaskinen er ikke altid din bedste ven. Man kan blive slemt skuffet, når man opdager, at den hvide trøje er blevet grålig i farven, eller de sorte bukser har fået vaskeslitage på lårene. Vaskemaskinens skader er ofte forårsaget af kalk, gammelt snavs eller forkert vandtemperatur.

Gamle vaskemaskiner kan være svære at håndtere, men hvis du har en nyere af slagsen, har vi nogle gode og simple tips, som kan redde farven på dit tøj.

Sådan forbliver dit sorte tøj sort

Den sorte farve er mere sart end du lige tror. Normalt vil man vaske sit mørke tøj uden foranstaltninger, men hvis du vil bevare den kulsorte farve, skal du være varsom og vaske med omhu.

Følg nedenstående tips og undgå vaskeslitage og misfarvninger:

  1. Vask altid dit sorte tøj på vrangen: Hvis du vasker dit tøj på vrangen, vil du skåne den pæne overflade og derved undgå synlig vaskeslitage.

  2. Vask sort tøj i koldt vand: Varmt vand kan have en hård virkning på farver og tekstiler, derfor skal du vaske dit sorte tøj i koldt vand. Det kolde vand vil have en forseglende effekt og vil derved bevare farven.

  3. Drop tørretumbleren: Tørretumbleren kan være fyldt med støvpartikler og restfarver, som kan give tøjet et støvet og kedeligt udseende. Du bør i stedet tørre dit sorte tøj på et almindeligt tørrestativ.

  4. Tør aldrig dit sorte tøj i solen: Solen kan blege og misfarve dit sorte og mørke tøj i løbet af få timer. Skaden er uopretteligt, medmindre du farver tøjet igen.

Vask dit hvide tøj rigtigt

Hvidt tøj er elegant og flot, men har du også problemer med at holde farven efter brug og vask? Den hvide farve er meget sart og tåler ikke meget før farven er ødelagt og fremstår mere gullig eller grålig.

For at bevare den flotte, hvide farve, skal du gøre følgende:

  1. Brug den rette mængde sæbe: Udover at bruge den rigtige sæbe til hvidt tøj, skal du også huske at bruge den rette mængde. For meget sæbe kan ødelægge tekstilet og efterlade sæberester, som får tøjet til at fremstå gulligt. Du kan undgå misfarvningen ved at følge vaskeanvisningen på tøjet og på sæben.

  2. Afblegning er ikke altid en god løsning: En afblegning kan redde dit hvide tøj, men ty ikke til denne metode for ofte. Afblegning er en hård metode, som kan skade tøjet og tekstilet. Faktisk bør du kun bruge afblegning på 100 % bomuld.

    Er uheldet ude og misfarvningen slem, kan du her se, hvordan dit hvide tøj bliver hvidt igen.

  3. Tør tøjet i solen: Som nævnt tidligere, kan solens stråler afblege dit tøj. Så tag endelig tørrestativet med udenfor, hvis du har genstridige pletter eller misfarvninger.

Se videoen nedenfor og hør ekspertens egne råd til en succesfuld tøjvask.

8. juni 2016 Camilla Albrechtsen
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår at gentage fejlen. 

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.