Vidste du, at uld godt kan koges uden at tage skade?
Vidste du, at uld godt kan koges uden at tage skade? Foto: iStock

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Af: C. Dahl, 8. november 2017

Norsk forsker afliver myter om uldvask

Du har med stor sandsynlighed hørt det før: Dit uld vil krympe, hvis du centrifugerer det; dit uld vil krympe, hvis du kogevasker det; dit uld vil krympe,  hvis du maskinvasker det – og du må endelig ikke vaske dit uld med andet tøj.

Men er det nu også rigtigt? Den prisvindende forsker Ingun Grimstad Klepp, der til daglig er forskningschef ved Statens Institut for Forbrugsforskning (SIFO) i Norge, og doktorgradsstuderende Kirsi Laitala, har i et revolutionerende studie testet skrønerne om uldvask.

Dit uldtøj må godt centrifugeres

I undersøgelsen testede Klepp og Laitala centrifugering af behandlet såvel som ubehandlet uldtøj ved henholdsvis 400, 900 og 1400 omdrejninger i minuttet. Resultaterne viste at antallet af omdrejninger ingen indflydelse havde på uldens tendens til at krympe.

Uld tager ikke skade af at blive kogt

En anden myte forskerne testede var, hvorvidt uld tager skade af at blive kogevasket.

Både uvasket uldtøj og uldtøj, der havde vasket før, blev kogt i 10 minutter. Det uvaskede uld krøb i samme grad, som uld normalt gør ved en vask på 30 grader, og det uldtøj, der tidligere havde været vasket i maskine krøb slet ikke.

Det er således en myte, at uld tager skade af at blive kogt. Ifølge Klepp og Laitala opstår problemerne først, når ulden bliver udsat for bevægelse under kogevask.

Du må gerne vaske uld med andet materiale

Sidst, men ikke mindst, kan myten om, at uld ikke må vaskes med andet tøj, afkræftes. Så længe du vasker dit uld på et uldvenligt program med uldsæbe, vil dit tøj klare sig helt fint I en vask med andre tekstiler.

Men pas på!

Det er altså hverken centrifugering, en høj vandtemperatur eller vask med andre tekstiler der alene udelægger dit uldtøj. Men hvad er det så?

Hvis du spørger forskerne, opstår problemerne, når de ovenstående vaskemetoder blandes. Lad derfor være med at vaske dit uld med andet vasketøj på et almindeligt vaskeprogram efterfulgt af centrifugering – det er en dårlig cocktail. 

Sådan bør du vaske dit uldtøj

Klepp og Laitala's artikel giver forskerne i stedet en række råd til, hvordan du bør vaske dit uldtøj:

  • Brug altid specialsæbe til vask af uld eller uld og silke.
  • Centrifuger til slut – også selv om du vælger at vaske i hånden.
  • Fjern snavs før det når at efterlade pletter.
  • Vask ikke for ofte – prøv hellere at lufte dit tøj.
  • Hvis uldtøjet er for lille eller forkert i form: Stræk ulden efter vask med forsigtige bevægelser, til du opnår den korrekte form og størrelse.
  • Fyld ikke maskinen for meget (lavere belastning på uldprogram), men fyld gerne op med andre tekstiler, hvis ikke du har uld nok til en hel vask.
  • Hvis du skal desinficere dit uld, så lad det kogevaske i 10 minutter på en plade i rent vand. Sørg for at beklædningen ligger HELT stille. Lad med andre ord være med at bevæge tøjet.
8. november 2017 C. Dahl
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale måder at få dine sko til at blive som nye igen. 

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af, hvor giftigt dit nye tøj egentlig kan være…

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår...

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.