Et strygejern er godt mod stearinpletter på tøj, men hvordan gør man egentlig?
Et strygejern er godt mod stearinpletter på tøj, men hvordan gør man egentlig? Foto: Mikkel Hede & iStock

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

Af: Mikkel Hede, 22. februar 2018

Stearinlys på tøj - bevar roen

Vi elsker vores stearinlys. De giver dejlig hygge og varmed. Desværre sker det dog tit, at der drypper stearin ned på alt fra tøj til gulvtæpper. Hvis dette sker, er det allervigtigste - at bevare roen.

Det vil nemlig som regel være nemt at fjerne stearinen. Det forudsætter dog, at du gør det på den rette måde og bruger de forskellige virkemidler som fryser og strygejern korrekt og i den rigtige rækkefølge. 

Lad stearinen tørre ind

Når uheldet er ude, og du opdager, at der er dryppet stearin ned på dugen eller på andre former for tøj og tekstiler, så er det vigtigt, at du lader stearinen tørre helt ind. Du kan for eksempel roligt vente med stearin-bekæmpelsen til dagen efter, du har haft gæster. Sørg under alle omstændigheder for, at der er gået et kvarter til en halv time, inden du går i gang. Stearin skal være helt størknet og afkølet.

Læg stearin-tøjet i fryseren

Er det en stor stearinplet, du skal have fjernet eller vil du bare gerne være helt sikker på succes, så kan det betale sig at putte dugen eller tøjet med stearin ned i en pose og lægge det ind i fryseren nogle timer. Derefter vil det være endnu nemmere at arbejde med tøjet med stearin på. 

Bank eller kras stearinen af

 
Der kan opstå nogle ret nuttede omrids i sådan nogle stearinpletter - men væk skal udyret!  

Ofte vil det være nemt at banke den tørre stearin af med et stumpt instrument eller ved at krasse pletten af med en negl. Har det plettede tøj været i fryseren, vil det være endnu lægge at banke stearinen af. Du kan også lægge en frysepose hen over stearinplettet for at speede tørrepocessen.

Desværre vil det i nogle tilfælde ikke være nok til at fjerne alle rester af stearin på tøjet. Det er her, at strygejernet kommer ind som den store frelser.

Læs også: 13 tips til rengøring af badeværelse og køkken

Fjern stearinlys med strygejern

Er der stadig indlejret noget stearin i tøjet, efter du har frosset, kradset og banket, så er det tid til at finde strygejernet frem. Sådan gør du:

  • Læg nogle stykker af køkkenrulle oven på strygebrættet. 
  • Læg dit tøj med stearin på oven på køkkenrullestykkerne. Køkkenrullen vil nu fungere som trækpapir (brug evt. kaffefiltre som alternativ til køkkenrullen).
  • Læg derefter endnu et par stykker køkkenruller oven på det område, hvor stearinpletten befinder sig.  
  • Find dit strygejern frem og anvend det på en temperatur, som det angrebene tøjestkke kan tåle. 
  • Tørstryg tøjet - brug IKKE strygejernets dampfunktion. 
  • Sørg for løbende at flytte rundt på køkkenrullen eller bruge nogle nye stykker. Derved undgår du, at urenheder og fedtpletter finder vej tilbage til tøjet. 

Læs også: Sådan undgår du striber, når du vasker vinduer

 
Brug køkkenrulle eller en anden form for trækpapir under strygning af tøj med stearin.  

Afsluttende vask af tøj, der har haft stearin på

Er der stadig en misfarvning eller en fedtplet på tøjet, selvom al stearinen er væk, så plejer det at være noget, der vil forsvinde efter en enkel tur i vaskemaskinen.

Vil du gerne gardere dig, så kan du altid smøre lidt vaskemiddel på pletten og lade det trække et stykke tid, inden du lægger tøjet ind i vaskemaskinen på det  program, som vaskeanvisningen anbefaler.

Er misfarvningen ikke forsvundet efter tøjvasken, kan det blive nødvendigt at bruge rense benzin (ekstrationsbenzin) på pletten. Det skal dog gøres med stor forsigtighed med plastikhandsker på hænderne samt enten udendørs eller tæt på et åbent vindue.

Fjerne stearin fra gulvtæppe

Stearin kan også nemt ende på gulvtæppet. Her skal du bruge ca. den samme fremgangsmåde som med stearin på tøj:

  • Bank eller kras først stearinen af.
  • Læg køkkenrulle eller kaffefiltre oven på pletten
  • Brug strygejern på tørprogram på en temperatur som gulvtæppetekstilen kan tåle
  • Stryg henover stearinpletten. Flyt under denne proces jævnligt trækpapiret eller brug nye stykker, så urenheder og fedtpletter ikke vender tilbage til gulvtæpet eller tøjet.
22. februar 2018 Mikkel Hede
Mere om Tøjvask

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvasken. 

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne...

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale måder at få dine sko til at blive som nye igen. 

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af, hvor giftigt dit nye tøj egentlig kan være…

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår...

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.