Foto: Gettyimages

Derfor skal du ikke bruge eddike som skyllemiddel

Selvom eddikene er det grønne alternativ til skyllemidlet, er det faktisk i dag helt overflødigt. De fleste vaskemidler kan nemlig det samme, hvis du blot doserer midlet korrekt.

Skyllemiddel - ja, nej, eller tjah ...?

Skyllemidler - med regnbuefarver og glade babyer eller bløde bamser på etiketten som lokkemiddel - er ikke i kridthuset hos miljøorganisationer.

Miljøstyrelsen har anslået, at skyllemiddel i vasketøj kan give 3000 tons skadelig kemi på årsbasis.

Det går især udover vandmiljøet i vores natur.

Skyllemiddel skader vandløb og din hud

Et generelt råd fra miljøstyrelsens side er, at du bør holde dig fra at bruge andet end vaskemiddel i din tøjvask.

Det er slet ikke nødvendigt, og ofte indeholder skyllemiddel både meget parfume, konserveringsstoffer og cationiske tensider. Tensiderne er dem, der sørger for at gøre tøjet ekstra blødt, men selvom tøjet både er blødt og dufter dejligt efter en vask, kan det være skadeligt for både dig og miljøet.

Selvom du landet over stadig kan købe de kulørte flasker, vil måske slet ikke kunne fås om nogle år, for det er en af de stærkeste kemiske sammensætninger, du kan bruge tæt på kroppen, og vi bliver hele tiden klogere på, hvad der er godt for os og vores miljø. Og faktisk valgte IRMA tilbage i 2014 at gå forrest, og sige stop til salget af skyllemidlet.

 

Eddike; alternativet der virker - eller gør det?

Du har sikkert hørt det mere end en håndfuld gange, når du har købt nyt tøj eller når snakken er faldet på et grønnere, og ikke allergifremkaldende alternativ til skyllemidlet i vaskemaskinen.

Men faktisk er der slet ikke hold i det gamle husråd med eddiken. Ikke længere i al fald, for rådet er efterhånden en forældet go-to, fra da man vaskede vasketøjet i hånden og med sæbe og soda.

Fordi eddike er meget flydende, langt mere flydende end skyllemiddel, kan den i nogle vaskemaskiner løbe direkte ned i tromlen og neutralisere vaskevandet. Derved vaskes tøjet dårligere. Så ved at bruge eddike i vasken, risikerer du faktisk at forringe rengøringseffekten.

I dag er eddiken overflødig, fordi de fleste vaskemaskiner og -midler korrigerer for kalk og sørger for at blødgøre vandet, og du smider i sidste ende penge ud af vinduet, og skåner miljøet mindre end, hvad du tror. For da der skal bruges 1-2 dl eddike pr. gang du vasker, giver det meget plastemballage til overs.

Hvad med det bløde, nyvaskede tøj?

Faktisk er det såre simpelt. Hvis du doserer dit vaskemiddel korrekt efter antal kilo i tromlen, og ikke på øjemål, så bliver vandet blødgjort for kalk og derved bliver der færre aflejringer i tøjet. Ryster man sit tøj efter vaske eller tørrer det i tørretumbleren, bliver tøjet blødere end ved traditionel tørring på tørrestativ.

En af de egenskaber skyllemiddel dog har er, at det fjerner statisk elektricitet. Det gør eddike ikke. Så er du nødsaget til at bruge skyllemiddel, brug da kun skyllemiddel der er miljø- og allergimærket - på den måde skåner du både din hud og miljøet.

25. januar 2018
Mere om Tøjvask

Sådan vasker du Coronavirus ud af tøjet

I denne tid skal vi alle være ekstra påpasselige i forhold til hygiejne og rengøring. Men hvordan skal du egentlig vaske dit tøj for at sikre dig mod Coronavirus? Det kan du få svaret på her.

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt...

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garderobe.

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne...

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår...

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen. 

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...