Nyt tøj kan indeholder spor af formaldehyd, optisk hvidt, farvestoffer, sprøjtemidler og andre kemiske stoffer.
Nyt tøj kan indeholder spor af formaldehyd, optisk hvidt, farvestoffer, sprøjtemidler og andre kemiske stoffer. Foto: iStock

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af, hvor giftigt dit nye tøj egentlig kan være…

Af: C. Dahl, 23. januar 2018

Hvorfor skal jeg vaske mit helt nye tøj?

Dit nye tøj ser rent ud, så hvorfor ikke bare tage det på? Svaret er, at meget nyt tøj indeholder kemiske stoffer, der kan påvirke dit immunforsvar, hvilket giver allergiske reaktioner, udslæt og kløe.

Det er derfor vigtigt, at du vasker dit nye tøj, inden at du tager det på.

Derfor er der kemiske stoffer i nyt tøj

En undersøgelse foretaget af Miljøstyrelsen viser, at nyt tøj indeholder spor af formaldehyd, optisk hvidt, farvestoffer, sprøjtemidler og andre kemiske stoffer, men hvad laver disse stoffer i nyt tøj?

De kemiske stoffer benyttes blandt andet af fabrikanter til at farve og afblege tøjet. Derudover behandles tøjet med forskellige sprøjtemidler, inden det skal transporteres på tværs af landegrænser, for at blandt andet at undgå at der går svamp i det.

Over 1 kilo kemiske stoffer brugt til ét stykke tøj

I en rapport udført af FORCE Technology for Miljøstyrelsen, kortlægges det totale kemikalieforbrug for en miljømærket og en ikke-miljømærket T-shirt.

Undersøgelsen er udført af det svenske Swerea, hvor der skelnes mellem “i bedste tilfælde” og ”i værste tilfælde” af indhold af kemikalier. Resultaterne ses nedenfor: 

 

Miljømærket T-shirt (“bedste tilfælde”): ca. 500 gram
Ikke-miljømærket T-shirt (”bedste tilfælde”):

ca. 655 gram, heraf 150 gram kunstgødning og 5 gram pesticider 

Ikke-miljømærket T-shirt (“værste tilfælde”): ca. 1040 gram 

 

Gå efter miljømærket tøj

Som tallene ovenfor vidner om, bruges der over dobbelt så mange kemikalier til at producere en ikke-miljømærket T-shirt, sammenlignet med en miljømærket T-shirt.

Hvis du har tendens til allergi eller vil være på den sikre side, så kan det derfor være en god ide at gå efter miljømærket tøj. 

Dette tøj skal du undgå

Noget tøj indeholder ofte flere skadelige stoffer end andre. Undgå tøj der er mærket som antibakterielt eller lugtfrit. Denne typer tøj er ofte sportstøj, hvor producenten har anvendt biocider for at forhindre bakteriervækst i tøjet.

Undgå derudover overtøj, der er behandlet med flourstoffer. Flourstoffer bruges til at overfladebehandle tøj, specielt regntøj og skitøj, også selvom disse kemiske stoffer både er miljø- og sundhedsskadelig. Kig derfor altid efter om dit overtøj er fri for fluorstoffer.

Læs også Miljøstyrelsens infoark om forskellige kemikalier i tøj her. 

23. januar 2018 C. Dahl
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår...

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.