Vidste du, at nyt tøj kan være beskidt?
Vidste du, at nyt tøj kan være beskidt?

Derfor skal du altid vaske nyt tøj

Vidste du, at nyt tøj kan være beskidt? Så beskidt, at det faktisk er mere sikkert at hoppe direkte i et sæt fra genbrugsbutikken?  

Af: Redaktionen , 13. april 2016

Hormonforstyrrende kemikalier i nyt tøj

Vi har allerede fået læst og påskrevet om kemikalier i nyt tøj og ved godt, at det bør vaskes mindst én gang inden brug.

Kemikalierne hænger ved fra fabriksproduktionen, og det er ikke småsager – Miljøstyrelsen har flere gange i de seneste år været ude og advare danskerne om for eksempel hormonforstyrrende stoffer i nye tekstiler.

Men der er også bakterier i din nye cardigan

Men var du klar over, at et par cowboybukser eller en cardigan, der kommer direkte fra den sirlige stak i butikken, også kan være beskidt på en helt anden og mere grundlæggende måde?

Der kan simpelt hen være bakterier fra andre mennesker i, som kun kan vaskes ud ved de højeste grader.

En amerikansk tv-station har lavet en undersøgelse, som du kan følge i videoen herunder. Journalisten gik ud og købte nogle forskellige stykker tøj, også i genbrugsbutikker, og fik det altsammen undersøgt grundigt i et laboratorium.

Nye sko var bakteriebomber

Der var bakterier i det helt nye tøj, særligt i kraven, og genbrugstøjet var nærmest renere. Når det kom til sko, var de nye bakteriebomber.
Det skyldes, at tøjet og skoene er prøvet af andre mennesker flere gange, så det er på ingen måde rent.

Nu er det jo ikke sådan, at man falder død om, hvis man tager et par nye bukser på, når der ikke er tid til at vaske inden festen. Men vær opmærksom på det – der er flere grunde til at give nyanskaffelserne en, måske to, ture i vaskemaskinen.

Se videoen, hvor nyt tøj undersøges i laboratorium

13. april 2016 Redaktionen
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår at gentage fejlen. 

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.