Vi har samlet 5 forklaringer på, hvorfor lufttørret tøj får den friske duft.
Vi har samlet 5 forklaringer på, hvorfor lufttørret tøj får den friske duft. Foto: istock

Kan det virkelig passe, at vasketøjet dufter bedre efter lufttørring udendørs?

Vi kan hurtigt blive enige om, at den herlige duft af udendørs lufttørret tøj er fantastisk, og at vi bare MÅ tage det op til næsen for at indsnuse den friskhed, der har sat sig i tøjet. Men kan det virkelig passe, at tøjet dufter bedre efter lufttørring udendørs fremfor hvis det er tørret indenfor?

Af: Nana Kristensen, 2. august 2017

Vores lugtesans fejler ikke noget – der er faktisk noget i luften, der giver tøjet den helt specielle duft.

Vi har samlet 5 forklaringer på, hvorfor lufttørret tøj får den friske duft.

1. Tøjet opfanger partikler fra luften

Den første forklaring er, at vasketøjet opfanger de partikler, der hvirvler rundt i luften. Disse luftbårne partikler kan være alt fra pollen og skimmelsvamp til støv.

Partiklerne varierer i velduft, hvorfor det efter duften at bedømme ikke er lige meget, hvor du hænger dit vasketøj til tørre.

Særligt nåletræer kan have en positiv effekt for dit vasketøj. De udsender nemlig velduftende molekyler – de såkaldte ’terpener’, som dufter frisk.

2. UV-stråler kan eliminere dårlig lugt

En anden forklaring på den herlige duft i tøjet er, at UV-strålerne steriliserer tøjet. Solens stråler er på den måde med til at fjerne de dårlige lugte i tøjet fra blandt andre svamp og skimmel.

Dog er der lidt uenighed om UV-strålerne er intense nok til at sterilisere tøjet. Dertil kan det fremhæves, at vasketøj, der hænger til tørre i skyggen, dufter lige så rent, som det, der hænger i sollys.

3. En duft af ozon

Duften i vasketøj ligger tæt op af duften af ozon. Trods dette er det ikke ozon i sig selv, der giver vasketøjet duften. Det er derimod en reaktion mellem ozon i luften og rester af vaskepulver i tøjet, som frembringer den rene, friske duft i dit tøj.

Forklaringen er, at der udskilles nedbrydningsprodukter i form af stofferne 'acrolein' og beslægtede stoffer som 'methylvinylketon' og 'methacrolein', der alle har en duft, der minder om ozon.

Men også ozon-teorien er diskuteret. Ozon har nemlig en begrænset levetid i overflader såsom tøj, hvor det højst kan sidde 10 minutter. Den velkendte timelange duft i tøjet udfordre på denne måde teorien om reaktionen med ozon.

4. Duften af frisk luft

En anden videnskabelig forklaring på velduftende udendørstørret vasketøj er, at luften naturligt indeholder de velduftende kemiske forbindelser ’PAN’ og ’PNN’, som afgiver en duft, der minder om nyvasket lufttørret tøj.

5. En fordampningsproces, der dufter

Den femte og sidste forklaring på vasketøjets duft kan skyldes en fordampningsproces, når vandet fordamper fra overfladen af artiklernes fibre.

I løbet af fordampningen dannes kemiske processer, der får tøjet til at dufte skønt.

Fordampningsprocessen kan kun frembringe duften i tøjet udendørs med hjælp fra vind og sollys, fordi det speeder fordampningsprocessen op og forstærker nedbrydningsmekanismen. 

2. august 2017 Nana Kristensen
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår at gentage fejlen. 

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.