Derfor bør du undgå at bruge flydende vaskemiddel til din hvide vask

Tøjvask

Når det gælder tøjvask er vaskemiddel vel vaskemiddel, ligegyldigt om det er pulveriseret eller flydende… Eller er det nu også sådan? Der er nemlig en rigtig god grund til, at du bør undgå at bruge flydende vaskemiddel til din hvide vask.

Brug vaskepulver til vask af dit hvide tøj.
Brug vaskepulver til vask af dit hvide tøj. Foto: Getty Images

Få den maksimale effekt ud af dit vaskemiddel

De fleste vaskemidler klarer jobbet, når det gælder at få dit tøj rent og velduftende, men når det handler om at holde dit hvide tøj hvidt, er det ikke helt ligegyldigt, hvilket vaskemiddel du bruger.

Brug det rette vaskemiddel

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at du bør sortere dit vasketøj, så du vasker dit farvede tøj i én vask og dit hvide tøj i en anden vask. Det kommer nok heller ikke som nogen overraskelse, at du bør vaske dit farvede tøj med vaskemiddel beregnet til farvet tøj, og omvendt dit hvide tøj med vaskemiddel beregnet til hvidt tøj. Men hvorfor egentlig?

Undgå sur lugt i vaskemaskinen med disse simple råd.

Det rette vaskemiddel er vigtigt

Begår du den fejltagelse at vaske dit hvide tøj sammen med dit farvede tøj, kan du risikere at dit hvide tøj tager imod noget at den restfarve, der skylles ud af dit farvede tøj. Vasker du derudover dit hvide tøj med vaskemiddel beregnet til farvet tøj, vil dit tøj hurtigere vil blive gulligt og kedeligt at se på.

Dette skyldes, at vaskemiddel beregnet til hvidt tøj ofte indeholder en smule afblegningsmiddel, der lysner dit hvide tøj, når du vasker det. Dette er også grunden til, at dit farvede tøj skal vaskes med vaskemiddel beregnet til farvet tøj, for at undgå at det bliver afbleget og mister farven.

Undgå at bruge flydende vaskemiddel til dit hvide tøj

Selvom flydende vaskemiddel kan få dit tøj lige så rent, som vaskepulver kan, så er der en rigtig god grund til, at du bør vaske dit hvide tøj med vaskepulver.

Undersøgelser viser nemlig, at flydende vaskemiddel er dårligere til at holde dit hvide tøj hvidt, end vaskepulver er, hvilket skyldes, at flydende vaskemiddel ikke kan bruges til iltblegning. Ved at bruge vaskepulver holder du således dit tøj hvidt i længere tid. 

En anden fordel ved at bruge vaskepulver er også, at vaskepulver typisk er billigere per tøjvask end flydende vaskemiddel. Det kan derfor også godt betale sig at vaske dit farvede tøj med vaskepulver – dog med vaskepulver beregnet til farvet tøj selvfølgelig. 

De vanskelige pletter på tekstiler kan godt komme af.

Ulemper ved vaskepulver

Når du vasker dit tøj med vaskepulver er der samtidig et par enkelte ting, du skal være opmærksom på. 

Hvis du vasker dit tøj ved lave temperaturer – her taler vi 20 grader eller lavere – vil vaskepulveret ofte have svært ved at opløses. I dette tilfælde bør du derfor anvende flydende vaskemiddel, da sæben allerede er opløst her.

Derudover er vaskepulver ofte mere skadeligt for vandmiljøet end flydende vaskemiddel, da vaskepulver inderholder flere tensider. Køb derfor altid vaskepulver med miljømærke.

22. august 2018
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Tøjvask Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Tøjvask Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Tøjvask Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Kan jeg tørre mit tøj udenfor om vinteren?

Tøjvask Det kan måske virke lidt forkert at hænge sit våde tøj udenfor i frostvejret for at tørre, men hvorfor egentlig? Læs med og find ud af om...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Tøjvask Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

Tøjvask De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår...

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen. 

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...