Ved du hvordan man doserer vaskepulveret rigtigt?
Ved du hvordan man doserer vaskepulveret rigtigt? Foto: istockphoto

Bruger du unødvendigt meget vaskepulver?

Danskerne har en tendens til at bruge for meget vaskepulver, når de vasker tøj. Læs her, hvordan du doserer dit vaskepulver rigtigt.

Af: Camilla Albrechtsen, 20. april 2016

Hver eneste dag bliver der brugt unødvendigt meget sæbe til tøjvask, hvilket kan have store konsekvenser for både dig og miljøet. Problemet skyldtes i høj grad af, at folk ikke ved, hvordan de doserer vaskepulveret rigtigt - eller at de blot ignorerer de anvisninger, der findes bag på vaskemidlet.

Vandets hårdhedsgrad bestemmer mængden

På bagsiden af dit vaskepulver har producenten angivet, hvordan du skal dosere deres fabrikat. Hvert produkt er forskelligt og det er mængden af enzymer i sæben, som afgør hvornår dit tøj bliver rent.

Producentens anvisninger skal dog tilpasses dit vands hårdhedsgrad. Jo hårdere dit vand er, desto mere sæbe skal du tilsætte. Hårdt vand betyder, at vandet indeholder meget kalk, som nedbryder sæbens enzymer, og derved forringer sæbens effekt.

Du kan tjekke din kommunes vand hårdhed her.

Producentens doseringsvejledning tager desuden også hensyn til mængden af vasketøj (i kilo) og hvor snavset tøjet er.

Så tjek dit vaskepulver og dit vands hårdhedsgrad, og tilpas mængden af sæbe herefter. Hvis vandet er til den hårdere side, skal du tilføje lidt ekstra sæbe, for at kunne opnå den ønskede effekt.

Konsekvenser ved overdosering

Der er mange konsekvenser forbundet med overdosering af sæbe. Hvis du bruger for meget sæbe, vil du først og fremmest skabe et overforbrug, og økonomisk set vil du bruge unødvendigt mange ekstra penge på vaskemiddel.

Derudover vil overdosering kunne ødelægge dit tøj og efterlade sæberester. Sæbe og andre kunstige kemikalier kan ved nærkontakt med huden give hudirritationer og på længere sigt allergi.

.. Og ser man det fra et samfundsmæssigt synspunkt, skader og overbelaster overdosering af sæbe og andre kemikalier, miljøet voldsomt.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du altid vaske nyt tøj

Vibeke Riisberg, Ph.d., tekstildesigner og lektor udtaler: "Vi fokuserer hele tiden på, hvordan fibrene er dyrket og fremstillet frem for at se på, hvad det er for nogle vaskevaner, vi har. Det kunne hjælpe miljøet rigtig meget, og det er noget som forbrugeren let kan gøre noget ved".

Danskerne er i forvejen meget bevidste om miljøet og om, hvordan man skåner miljøet i hverdagen – men en neddrosling af vaskepulveret er stadig en vane, som skal inkorporeres.

20. april 2016 Camilla Albrechtsen
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør vaske dine jeans så sjældent som muligt.

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af,...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår at gentage fejlen. 

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.