8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Tøjvask

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvasken. 

Undgå disse 8 fejl når du vasker tøj
Undgå disse 8 fejl når du vasker tøj Foto: iStock

Fejl 1: Du bruger for meget vaskemiddel

Bruger du for meget vaskemiddel når du vasker tøj risikerer du, at dit tøj ikke bliver ordenligt rent. Det skyldes, at det overskydende sæbeskum tiltrækker snavs fra tøjet, som kan sætte sig fast i dit tøj og føre til opbygning af bakterier.

Fejl 2: Du vasker tøj der er mærket med må-ikke-vaskes symbolet

Det er generelt vigtigt at holde sig til de vaskeanvisninger der er angivet på mærket i tøjet. Det kan dog være forvirrende når meget af det tøj, der ifølge mærket ikke må vaskes, alligevel kan tåle at blive håndvasket og lufttørret. Tekstiler som hør og de fleste typer af silke kan godt tåle at blive håndvasket, men du bør holde dig til vaskeanvisningerne når du vasker tøj i læder, ruskind, silke, tøj med udsmykning samt strukturerede stykker tøj såsom blazere.  

Fejl 3: Du glemmer at lyne lynlåsen helt op

De små metaltænder i lynlåsen kan rive hul i delikate tekstiler som vaskes i samme vask. Sørg derfor altid for at lyne lynlåsen helt op på dine jeans, inden du smider dem i vaskemaskinen.

Fejl 4: Du vasker skjorter med knapperne knappet

Det kan umiddelbart virke som en god idé at knappe alle knapperne på skjorten inden den vaskes. Dog risikerer du at overbelaste knapperne samt knappehullerne, hvilket kan resulterer i, at knapperne hurtigere falder af. Brug derfor lidt tid på at knappe alle knapper op, inden du smider den i vaskemaskinen.

Fejl 5: Du bruger for meget blegemiddel

Blegemiddel kan være effektivt, når du skal slippe af med sved eller blodpletter på dit tøj. Ønsker du en mere naturlig løsning kan du smide de plettede strømper, t-shirts og undertøj  i en stor gryde med vand. Tilsæt et par skiver citron og lad det koge nogle få minutter.

Fejl 6: Du har ikke stabiliseret din vaskemaskine

Hvis din vaskemaskine ikke er stabiliseret risikerer du, at vibrationerne kan ødelægge dit gulv samt ryste vigtige komponenter løse i maskinen. Placér et vaterpas på toppen af din maskine og justér benene til at din vaskemaskine er stabiliseret. Hjælper dette ikke, kan du prøve at sætte maskinen på en vibrationsmåtte eller sætte vibrationsdæmpere under hvert ben. Dette vil hjælpe til, at vaskemaskinen står fast på gulvet.

Fejl 7: Du giver din tørretumbler en pause mellem hver vask

Lader du også din tørretumbler hvile, inden du sætter den næste vask i gang med at tørre? Faktisk er det mere effektivt at lade maskinen kører direkte videre, da du på den måde kan udnytte varmen fra forrige vask og spare på energiforbruget.

Fejl 8: Du får ikke gjort din tørretumbler rent

I virkeligheden bør du rengøre fnugfilteret efter hver tørring. Fnug kan samle sig og spærre for tørretumblerens tørringskanal og dermed udgøre brandfare. Derudover nedsætter det maskinens tørreevne, og den vil derfor bruge mere energi. Et tegn på at tørringskanalen er spærret er, at det tager mere end en time at tørre en vask.

 

Kilde: Realsimple.com 

20. marts 2018
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Tøjvask Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne...

10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale måder at få dine sko til at blive som nye igen. 

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Tøjvask Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af, hvor giftigt dit nye tøj egentlig kan være…

Kan jeg tørre mit tøj udenfor om vinteren?

Tøjvask Det kan måske virke lidt forkert at hænge sit våde tøj udenfor i frostvejret for at tørre, men hvorfor egentlig? Læs med og find ud af om...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Tøjvask Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Derfor bør du undgå at bruge flydende vaskemiddel til din hvide...

Tøjvask Når det gælder tøjvask er vaskemiddel vel vaskemiddel, ligegyldigt om det er pulveriseret eller flydende… Eller er det nu også sådan? Der er nemlig en rigtig god grund til, at du bør undgå at bruge flydende vaskemiddel til din hvide vask.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

Tøjvask De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår...

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen. 

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...