Prøv at friske dine sko op inden du smider dem ud.
Prøv at friske dine sko op inden du smider dem ud. Foto: iStock

10 geniale måder at forny dine sko på

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale måder at få dine sko til at blive som nye igen. 

Af: C. Dahl, 18. oktober 2017

1. Brug et viskelæder til at fjerne pletter fra dine ruskindssko

Et hvidt viskelæder kan mirakuløst fjerne mørke pletter på dine ruskindssko. Start med at viske forsigtigt på pletten.

2. Brug neglelakfjerner til at rengøre dine sneakers

Ved at bruge neglelakfjerner på gummiet af dine sneakers kan du fjerne genstridige mærker og pletter.

3. Brug bivoks til at gøre dine sko vandafvisende

Du kan bruge bivoks til at gøre dine lærredssko vandafvisende. Gnub bivoksen mod stoffet, indtil det er fordelt jævnt udover dine sko. 

4. Brug en neglefil til at fjerne pletter og skidt fra dine ruskindssko

De rigtig genstridige pletter på ruskind kan ofte fjernes med en neglefil. Start med at bevæge spidsen af neglefilen forsigtigt på pletten, for at se om dette har nogen effekt på pletten.

Vær påpasselig så du ikke ødelægger ruskindet.

5. Brug shampoo til at fjerne oliepletter fra dine sneakers og andre sko

Det lyder simpelt - og det er det. Kom lidt shampoo i det vand du vasker dine sko med og se magien ske. Shampoo er fedtopløseligt, hvilket vil sige, at det har en rigtig god effekt på oliepletter. 

6. Brug hårbalsam til at friske dine lædersko op

Hvis pengepungen er tom, er det et nemt og billigt trick at bruge lidt hårbalsam til at friske dine lædersko op. Start med at komme lidt på indersiden af dine sko, og se hvordan læderet reagerer på balsammen.

7. Brug tandpasta til at fjerne skidt og snavs fra dine lædersko

Prøv at bruge lidt almindelig hvid tandpasta på en blød børste, næste gang du renser dine sko for skidt og snavs. Du vil blive overrasket over resultatet.

8. Brug et almindeligt, sort og hvidt-farvet avispapir til at friske dine blanke sko op

Et gammelt sparetip, når det gælder genopfriskning af blanke sko, er at bruge almindeligt, sort og hvidt-farvet avispapir. Gnid avispapiret hen over skoene, til du har opnået den ønskede effekt. 

9. Brug hvid eddike til at fjerne vandpletter fra dine læderstøvler

Prøv med lidt hvid eddike til at fjerne grimme, indtørrede vandpletter fra dine læderstøvler. Giv derefter dine læderstøvler en god omgang skofedt.

10. Lav dine egne luftforfriskere til dine sure sko

Det er rigtig ærgerligt at måtte smide pæne sko ud, kun fordi de lugter grimt. Prøv derfor i stedet at lave dine egne luftforfriskende duftposer til dine sko. 

Det eneste du skal bruge er: snor, nogle stykker stof på størrelse med servietter, majsmel, bagepulver og duftolie (hvis du vil have en bestemt duft).

Bland 1 del bagepulver, 1 del majsmel og et par dråber duftolie i en lille skål. Bland det hele sammen og placer en spiseskefuld af blandingen i midten af stofstykkerne. Saml herefter stofstykkerne og bind dem sammen med en snor. 

Kom herefter de små poser i dine lugtende sko, når du ikke bruger dem.

18. oktober 2017 C. Dahl
Mere om Tøjvask

Fjern stearin fra tøj og tekstiler - sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvas...

Sådan passer du bedst på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af, hvor giftigt dit nye tøj egentlig kan være…

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

Her er den største fejl du begår når du vasker tøj

De fleste af os har helt sikkert begået denne klassiske fejl, når vi har vasket tøj. Vi giver dig herunder et tip med på vejen, så du undgår...

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan holde dem rene og pæne. 

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.