Vand udtørrer huden på dine hænder, og gør dem tørre
Vand udtørrer huden på dine hænder, og gør dem tørre Foto: Getty Images

3 smarte tips: Sådan undgår du tørre hænder

Tørre hænder er ikke et sjældent syn i disse dage. Med hyppig håndvask og afspritning går de fleste rundt med ru og rød hud på hænderne. Men du kan sagtens undgå det - læs om hvordan du holder din hud fugtig, og hvorfor de egentligt bliver så tørre. 

Af: Karoline Faxe , 23. april 2020

Tørre hænder er både irriterende og kan også gøre ondt, da huden faktisk kan sprække, hvis den virkelig mangler fugt. Heldigvis er de fleste danskere i øjeblikket ferm med håndhygiejnen, hvilket vil sige, at mange oplever den udtørrede hud netop nu. Men der er mange måde, hvorpå du kan få bugt med den tørre og til tider sprukne hud - læs med her og få metoderne. 

Årsager til tør hud

Det er ikke kun håndsprit og håndvask der medvirker til, at dine hænder bliver tørre. Det kan en faktor som sæsonen også.

Når vinteren kommer, bringer den luftfugtigheden ned, hvilket gør luften mere tør. Derfor er du i vintersæsonen særligt eksponeret for tør hud, da luften omkring os, også er markant mere tør.

Derfor kan du med fordel gøre det til vane at passe godt på huden på dine hænder i sommerperioderne, så den er klar og stærk til vintersæsonen eller en periode som denne, hvor alle opfordres til at afspritte, og vaske hænder hyppigt. 

Hvorfor bliver din hud tør

Men hvorfor er det egentligt at huden på hænderne bliver tør, når vi vasker hænder og bruger håndsprit? 

På huden sidder en naturlig barrierer, der sørger for at den fugt der er i huden ikke fordamper, hvis barrieren altså er sund og tæt. 

Hudens barrierer kan slides og blive tynd og svag. På den måde er den dårligere til at holde på hudens naturlige fugt, under barrieren.

Og til at svække hudens barrierer er vand den store synder. Selvom det virker indlysende at vand kan tilføje fugt, så har vand på huden faktisk den modsatte effekt. Vand tørrer nemlig huden ud. 

Håndsprit eller vand og sæbe

Håndsprit er faktisk mere skånende for din hud end håndvask er, da det ikke fjerner hudens naturlige barrierer. Spritten i håndspritten er naturligvis udtørrende for huden, men hvis du anvender en håndsprit hvor der er tilsat glycerin, kan glycerin være med til at genfugte dine hænder efter håndspritten. 

Derfor kan håndsprit være et godt supplement for håndvask. Men husk stadig på, at håndvask er meget mere effektivt mod at fjerne bakterier - Så i en tid som denne hvor vi i fællesskab forsøger at holde smittefaren nede, så brug altid vand og sæbe når du kan, og håndsprit når du ikke har mulighed for at vaske hænder. 

3 effektive tips til at undgå tør hud

Hvis du har tørre hænder skal hudens barrierer bygges op igen, og det kan gøres ved at benytte en god creme. Derudover kan du forebygge at huden bliver tør ved at følge disse råd.

  1. Koldt vand er mere skånsomt for huden end varmt vand er. Derfor kan du skåne din hud ved at vaske dine hænder i køligere vand, og derudover undgå varme bade.

  2. Udsæt ikke dine hænder for sæber der ikke nødvendigvis er beregnet til håndvask som eksempelvis rengøringsmiddel. Dette kan også spille en rolle i at dine hænder udtørrer - Brug derfor handsker når du gør rent.

  3. Brug en creme der har et højt indhold af såkaldt hudidentiske eller naturlige fedtstoffer. Disse kan huden bruge til at opbygge den svækkede barrierer.

23. april 2020 Karoline Faxe
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges? 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...