Rengøring af dine rengøringssvampe vil kun dræbe de svageste bakterier, og efterlade de stærkeste med bedre muligheder for at brede sig.
Rengøring af dine rengøringssvampe vil kun dræbe de svageste bakterier, og efterlade de stærkeste med bedre muligheder for at brede sig. Foto: iStock

Ny forskning siger: Derfor må du ikke rengøre din rengøringssvamp – smid den ud i stedet

Du ved garanteret godt, at brugte, våde karklude og rengøringssvampe er bakteriebomber. Men vidste du, at de bliver endnu større bakteriebomber af at blive rengjort?

Forskerne fraråder ethvert forsøg på at rengøre svampe

Her går man og tror, at en kogevask vil destruere bakterierne i rengøringssvampene, og så har det den modsatte effekt.

Et forskerhold fra University of Furtwangen i Tyskland har afprøvet flere rengøringsmuligheder i forsøget på at få rengøringssvampene bakteriefrie. De har prøvet at smide rengøringssvampen i mikrobølgeovnen, koge den, desinficere den, lægge den i blød i eddike, putte den en tur i opvaskemaskinen og smide den til vask med vasketøjet.

Og alt med samme resultat; en forværret bakterietilstand.

Det vil sige, at nogle af bakterierne bliver da slået ihjel - men kun de aller svageste. De stærkeste bakterier overlever i fuldt flor, og med de svageste væk, skaber det blot endnu mere plads for de stærke bakterier at boltre sig på.

Så ulækker er en brugt rengøringssvamp

Forskerne fra University of Furtwangen identificerede hele 362 forskellige bakterier i de brugte rengøringssvampe. Desuden fandt de 82 milliarder bakterier på bare én kubikcentimeter af svampen.

Bakterierne  i svampen kommer primært fra mad, køkkenoverflader eller berøring med menneskehud. Med svampens varme, fugtige miljø og næringsrige rum, skabes der de perfekte leveforhold for bakterier.

Selv om svampen er den rene bakteriebombe, har forskerne endnu ikke fundet direkte farlige bakterier.

Dog er der fundet særligt én bakterie i rengøringssvampene, som er rigt præsenteret. Det drejer sig om den såkaldte Moraxellaceae-familie, som kan give infektioner, hvis du har nedsat immunforsvar. Det er den samme bakterie, som også kan give rengøringssvampen den fæle lugt. Derfor bør du også straks smide svampen ud, hvis den lugter.

Rådet fra forskerne

Forskerne råder os til at smide rengøringssvampene ud. Hvis du ikke kan undvære svampene, bør du skifte den ud mindst en gang om ugen. Husk at skylle svampen op og lade den tørre i mellemtiden, så bakterierne ikke udvikler sig mere end i forvejen.

For miljøets skyld kan du også give rengøringsvampene en kogevask og undgå at bruge den i hygiejne-sensitive områder som eksempelvis køkkenet. Brug i stedet for de rengjorte svampe på eksempelvis badeværelset. 

Kilde: New York Times

7. september 2017
Mere om Øvrigt

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvordan.

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs...

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkelig. De færreste vælger dog at forsøde deres tilværelse med hushjælp og rengøring, selvom de har mulighed for det - og det gælder både danskere og hollandske millionærer.

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her.

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

Sådan pudser du dine vinduer i frostvejr

Det kan være rigtig svært og frustrerende at pudse de udendørs vinduer i vinterhalvårets frostgrader, fordi sæbevandet fryser til is på ingen tid. Vi har derfor samlet følgende 4 råd til, hvordan du opnår det bedste resultat med vinduespudsningen i frostvejret.

6 geniale måder du kan bruge citroner på i hjemmet

De fleste har prøvet at stå med en rest citron efter madlavningen. Mange vil bare smide den ud uden de helt store overvejelser. Men i stedet...

4 råd: Sådan fjerner du pletten på tæppet

Det er rigtig ærgerligt, når et gulvtæppe bliver ødelagt, fordi der bliver spildt på det. Vi har derfor samlet disse 4 tips til, hvordan du...

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at væmmes.

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...

Nem støvsugning uden ledning og pose

Athlet hedder den nye støvsuger fra Bosch. Den klarer sit job uden anmærkninger, er nem at bruge og fylder ikke meget i et skab.