Foto: istockphoto

13 tips til at slippe af med det vanskelige skidt

En beskidt termokande, sorte mærker på trægulvet eller et toilet med rustfarvede rande, kan tage modet fra de fleste. Men det behøver ikke være tidskrævende, og i nogle tilfælde kan du klare rengøringen uden brug af meget stærke kemikaler.

Af: Pia Fiil Christensen & Nanna Danborg-Aamand, 5. november 2019

Tip 1: Er vinkaraflen blevet ødelagt af rødvinens garvesyre?

Nogle vine har godt af at blive dekanteret i en karaffel, men det kan være hårdt ved glaskaraflen. Hæld varmt vand i karaflen, tilsæt 1 spsk. kalcineret soda, der er tre gange så stærk som almindelig soda. Lad væsken stå i karaflen indtil rødvinsmærkerne er væk.

Tip 2: Krystalkaraflen kan også blive pæn igen

Hvis karaflen er af krystal, så hæld lidt saltsyre 30% i, og lad det løbe lidt rundt i glasset. Er randene meget slemme, så lad væsken virke et par timer. Husk altid at skylle grundigt efter – uanset om du har brugt soda eller saltsyre.

Tip 3: Krus med rande efter te

Te-elskerens krus bliver ikke altid rent efter en en tur i opvaskemaskinen, men de grimme rande kan fjernes med 1 tsk. natron sammen med kogende vand. Lad vandet stå i en halv times tid. Har du ikke natron, kan citronsaft også bruges. Smør koppen med saften, og lad kruset stå et par timer.

Tip 4: Termokanden er blevet brun indvendigt

Tilsæt 1 tsk. bagepulver, og fyld halvdelen af termokanden op med kogende vand, der bl.a. består af natron. Lad kanden stå en halv times tid - skyl den derefter grundigt. Du kan bruge soda i stedet for bagepulver, det har sammen virkning. Skyl kanden grundigt.

Tip 5: Ovndøren er brun og fedtet

Det brune nas på ovndørens indvendige side kan være svær at få væk med almindelige rengøringsmidler. Tag en klat tandpasta og lidt knofedt, så er ovnlågen ren igen.

Tip 6: Glassene er blevet tågede eller mælkede af opvaskemaskinen

Hvis dine glas er blevet matte efter at være vasket i opvaskemaskine, kan det skyldes for meget opvaske- og afspændingsmiddel. Prøv at lægge glassene i varmt vand med eddikesyre (2 dl 32% eddikesyre til 1 liter vand). Hvis det ikke hjælper, skyldes det hvide lag  glaspest, som desværre ikke kan fjernes.

Tip 7: Få dine glas til at skinne

Vasker du op i hånden, men synes glassene bliver matte at se på, er der en nem metode til at få dem til at skinne. Hæld eddike i flasken med opvaskemiddel i forholdet ¾ opvask og ¼ eddike.

Tip 8: Giv skærebrættet en opfriskning

Er skærebrættet af træ blevet kedeligt og uhygiejnisk at se på, kan du drysse lidt groft salt ud over hele brættet. Tag en halv citron og skrub saltet grundigt rundt på hele skærebrættet. Giv den anden side af skærebrættet samme tur. Skyl derefter brættet i varmt vand.

Tip 9: Er køkkenvasken blevet mat og kedelig

Er du ikke meget for at bruge skurepulver til stålvasken i køkkenet, kan du i stedet smøre vasken ind i en god klat tandpasta, som du lader sidde i 10-15 minutter. Gnid efter med en hårdt opvredet klud, skyl vasken med vand og opvaskemiddel, og du har en stålvask, der ser ud som om den er ny.

Tip 10: Få toilettet til at se nyt ud

Er der grimme rustfarvede rande i dit toilet, så skyldes det, at der er okker i vandet. Okker binder sig nemlig til kalken. Væd toiletpapir med citronsyre og sæt papiret på kalkrandene. Lad det sidde natten over. Fjern papiret og skrab randene med en svamp. I det daglige, kan du holde toilettet rent ved hjælp af en opvasketablet, som skal stå i toilettet natten over.

Tip 11: Badeforhæng med grimme, orange rande

Badeforhæng bliver tit orange i bunden pga. okker og kalkaflejring. Vil du ikke bruge klorin, så kan du prøve med husholdningseddike. Tag en spand med vand og hæld en kop eddike i. Sæt spanden så bunden af forhænget bliver dækket af vand. Lad det stå natten over. Er forhænget slemt angrebet, så gentag processen. Vask derefter gardinet.

Tip 12: Sorte mærker efter sko på gulvet

Har du holdt fest, kan du næsten ikke undgå, at der er kommet sorte mærker på trægulvet fra sko. Tag et blødt viskelæder, og gnid forsigtigt til det sorte mærke er væk. Virker også på vinylgulve, men vær ekstra forsigtig, hvis gulvet er lakeret.

Tip 13: Hvide stikkontakter, der er blevet beskidte

De hvide stikkontakter bliver hurtig beskidte at se på, men vand og sæbe sammen med elektricitet er en farlig cocktail. Er der kommet grimme streger og pletter på kontakten, kan du også tage et viskelæder i brug.

5. november 2019 Pia Fiil Christensen & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges? 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...