Se hvor ofte du bør skifte din tandbørste

Salgstal viser, at vi kun skifter tandbørste et par gange om året. Gamle og slidte tandbørster er mindre effektive, og øger risikoen for tandkødsbetændelse og ikke mindst huller i tænderne. Så hvor tit skal vi egentlig skifte tandbørsten? 

Den evige diskussion

Du har sikkert diskuteret emnet før: Hvor tit bør vi skifte vores tandbørste? Meningerne er mange, men svaret er enkelt. Ihvertfald hvis du spørger eksperter og tandlæger landet over. 

De er alle enige om, at danskerne er alt for dårlige til at få udskiftet tandbørsten. Offentliggjorte salgstal fra AC Nielsen Company viser, at danskerne i gennemsnit kun køber ny tandbørste 2,27 gange årligt. 

Så tit skal du skifte tandbørsten

For at opretholde en sund mundhygiejne bør du udskifte din tandbørste regelmæssigt. Dette vil sige inden børsten slides helt ned og bliver ineffektiv. Du tænker sikkert: Hvornår gør den det? Svaret herpå er, at tandbørstens levetid varierer meget alt efter hvor hårdt du børster samt kvaliteten på din tandbørste. Ifølge tandlæge og ejer af Palæklinikken, Carsten Blok, er en god tommelfingerregel dog, at tandbørsten skal udskiftes mindst én gang hver tredje måned. Han uddyber:

– En gammel og slidt tandbørste kan ikke børste lige så effektivt som en ny tandbørste, og det kan blandt andet føre til betændelse i tandkødet, paradentose og flere huller i tænderne. Derfor er det vigtigt at skifte tandbørsten ud cirka hver tredje måned for at opretholde en god mundhygiejne.

Dette budskab understøttes af tidligere offentliggjorte undersøgelser i The Journal of Clinical Dentistry. Undersøgelserne viser, at tre måneder gamle tandbørster er så nedslidte, at effekten forringes med op til 30 procent. De nedslidte og bøjede børstehår gør det sværere at fjerne plak fra tænderne og at komme ordentligt ind i krogene og mellem tænderne.

Carsten Blok fremhæver sidst, men ikke mindst, at en slidt tandbørste kan betyde overførsel af smitsomme sygdomme til familiemedlemmer. Der er med andre ord risiko for smittefare.

Slidte tandbørster udgør smittefare

Den slidte tandbørste kan dermed udgøre en sundhedsrisiko for dine familiemedlemmer. Dette skyldes, at vi, hver gang vi børster tænder, overfører millioner af bakterier til tandbørsten. Den våde tandbørste har desuden optimale betingelser for bakteriernes vækst og trivsel. Derfor kan du med fordel aftørre din tandbørste efter brug.

Bakterierne spreder sig nemt fra tandbørste til tandbørste, når familiens tandbørster står samlet i ét krus. Dette kan betyde at svamp, influenza, herpes og andre smitsomme sygdomme overføres til flere familiemedlemmer, der deler samme tandbørstekrus. 

Således afslutter Carsten Blok med en opfordring til os dansekere om at udskifte vores tandbørster mindst hver trejde måned. Han konkluderer, at det er meget vigtigt, at skifte tandbørsten jævnligt – især efter sygdom i familien. 

Mest læste artikler