Hvor tit skifter du din tandbørste?
Hvor tit skifter du din tandbørste? Foto: istockphoto

Se hvor ofte du bør skifte din tandbørste

Salgstal viser, at vi kun skifter tandbørste et par gange om året. Gamle og slidte tandbørster er mindre effektive, og øger risikoen for tandkødsbetændelse og ikke mindst huller i tænderne. Så hvor tit skal vi egentlig skifte tandbørsten? 

Af: Maria Ejstrup Frederiksen, 16. december 2015

Den evige diskussion

Du har sikkert diskuteret emnet før: Hvor tit bør vi skifte vores tandbørste? Meningerne er mange, men svaret er enkelt. Ihvertfald hvis du spørger eksperter og tandlæger landet over. 

De er alle enige om, at danskerne er alt for dårlige til at få udskiftet tandbørsten. Offentliggjorte salgstal fra AC Nielsen Company viser, at danskerne i gennemsnit kun køber ny tandbørste 2,27 gange årligt. 

Så tit skal du skifte tandbørsten

For at opretholde en sund mundhygiejne bør du udskifte din tandbørste regelmæssigt. Dette vil sige inden børsten slides helt ned og bliver ineffektiv. Du tænker sikkert: Hvornår gør den det? Svaret herpå er, at tandbørstens levetid varierer meget alt efter hvor hårdt du børster samt kvaliteten på din tandbørste. Ifølge tandlæge og ejer af Palæklinikken, Carsten Blok, er en god tommelfingerregel dog, at tandbørsten skal udskiftes mindst én gang hver tredje måned. Han uddyber:

- En gammel og slidt tandbørste kan ikke børste lige så effektivt som en ny tandbørste, og det kan blandt andet føre til betændelse i tandkødet, paradentose og flere huller i tænderne. Derfor er det vigtigt at skifte tandbørsten ud cirka hver tredje måned for at opretholde en god mundhygiejne.

Dette budskab understøttes af tidligere offentliggjorte undersøgelser i The Journal of Clinical Dentistry. Undersøgelserne viser, at tre måneder gamle tandbørster er så nedslidte, at effekten forringes med op til 30 procent. De nedslidte og bøjede børstehår gør det sværere at fjerne plak fra tænderne og at komme ordentligt ind i krogene og mellem tænderne.

Carsten Blok fremhæver sidst, men ikke mindst, at en slidt tandbørste kan betyde overførsel af smitsomme sygdomme til familiemedlemmer. Der er med andre ord risiko for smittefare.

Slidte tandbørster udgør smittefare

Den slidte tandbørste kan dermed udgøre en sundhedsrisiko for dine familiemedlemmer. Dette skyldes, at vi, hver gang vi børster tænder, overfører millioner af bakterier til tandbørsten. Den våde tandbørste har desuden optimale betingelser for bakteriernes vækst og trivsel. Derfor kan du med fordel aftørre din tandbørste efter brug.

Bakterierne spreder sig nemt fra tandbørste til tandbørste, når familiens tandbørster står samlet i ét krus. Dette kan betyde at svamp, influenza, herpes og andre smitsomme sygdomme overføres til flere familiemedlemmer, der deler samme tandbørstekrus. 

Således afslutter Carsten Blok med en opfordring til os dansekere om at udskifte vores tandbørster mindst hver trejde måned. Han konkluderer, at det er meget vigtigt, at skifte tandbørsten jævnligt - især efter sygdom i familien. 

16. december 2015 Maria Ejstrup Frederiksen
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges? 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...