Fjern røglugt fra glatte overflader med eddike.
Fjern røglugt fra glatte overflader med eddike. Foto: iStock

Sådan fjerner du røglugten i et rygerhjem

Måske har du selv røget, eller måske er du flyttet ind i et hjem, hvor der er blevet røget en del? Det kan være en lugt, som kan være svær at komme af med, men vi har heldigvis et par gode tricks til dig, som gerne vil af med den grimme lugt.

Guide til at fjerne røglugt

Hvis du nogensinde har været på en tilrøget bar om aftenen, så har du helt sikkert også oplevet at blive mindet om det dagen efter, ved at lugter til dit tøj. Det samme kan let komme til at ske for hjemmets møbler, hvis du eller andre har røget indendørs.

Nedenfor giver vi dig en guide til, hvad du skal gøre for at fjerne den grimme røglugt i dit hjem. 

Inden du går igang

Inden du går igang, bør du tjekke, om du har, hvad du skal bruge, for at fjerne røglugten i dit hjem. På listen nedenfor kan du se, hvad vi anbefaler, at du bruger.

Du skal bruge:

  • 2 liter husholdningseddike
  • 2-4 pakker natron
  • 10-15 rene klude og håndklæder
  • 1 spand
  • 1 si

Fjern røglugt fra stof med eddike

Da det ikke er specielt praktisk at flytte alle dine møbler ud af hjemmet, så sørg i stedet for, at du får fjernet alle puder, tæpper, betræk og gardiner.

Alt stof som kan tages af, skal du tage af og derefter smide en tur i vaskemaskinen tilføjet cirka 500 ml eddike.

Fjern røglugt fra bløde møbler med natron

De resterende møbler, som for eksempel sofaer, madrasser og tæpper, skal renses med natron. Hæld en generøs mængde ud over de bløde overflader. Dette gør du lettest ved at bruge en kande og en si. På den måde får du fordelt natron lige ud over møblerne.

Lad natronen sidde i omkring 30-60 minutter. Du kan eventuelt gnubbe natronen godt ind i møblerne med hænderne eller ved at gå oven på dit gulvtæppe med sokker på fødderne.

Rens vægge og glatte overflader med eddike og vand

Udover hjemmets bløde møbler er det også vigtigt, at du får gjort ordentligt rent på de hårde overflader, da der blandet andet sætter sig overraskende meget snavs på hjemmets vægge.

For at få røgrester væk fra væggene, skal du blande en stor spand med ca. 75% eddike og 25% vand. Hvis du synes, at lugten er lidt for stærk, kan du eventuelt tilføje en smule mere vand.

Vask, støvsug og hold en pause

Dyb en klud eller et håndklæde i blandingen, og rens væggene. Når du har fået renset væggene grundigt, kan du begynde at støvsuge natron op fra de bløde overflader. Når du har gjort det, så anbefaler vi, at du holder en lille frokost- eller kaffepause. Ikke nødvendigvis for fornøjelsens skyld, men for din næses skyld. Det vil desuden gøre det lettere for dig at vurdere, om lugten er gået væk, hvis du holder en pause med arbejdet.

Hvis lugten ikke er helt væk, så gentag processen.

Luft godt ud 3 gange om dagen

Sørg for at lufte godt ud imens og efter du har gjort rent. Gør det derudover til en vane at lufte ud 5-10 minutter 3 gange om dagen, da der sandsynligvis stadig vil sidde røgrester i vægtapet og loft lang tid efter, du har gjort rent. 

Hvis røglugten ikke forsvinder

Det kan være rigtig svært at komme af med røglugt i hjemmet. I de værste tilfælde vil du blive nødt til at fjerne tapet og tæpper, for at lugten forsvinder. 

Inden du går så vidt, kan du også prøve at male med isolermaling på vægge og loft. Isolermaling spærrer for at lugten og er beregnet til boliger, hvor der er blevet røget meget.  Påfør derfor isolermaling som afsluttende maling.

25. maj 2016
Mere om Øvrigt

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvordan.

Ny forskning siger: Derfor må du ikke rengøre din rengøringssvamp...

Du ved garanteret godt, at brugte, våde karklude og rengøringssvampe er bakteriebomber. Men vidste du, at de bliver endnu større bakteriebom...

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs...

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkelig. De færreste vælger dog at forsøde deres tilværelse med hushjælp og rengøring, selvom de har mulighed for det - og det gælder både danskere og hollandske millionærer.

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her.

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

Sådan pudser du dine vinduer i frostvejr

Det kan være rigtig svært og frustrerende at pudse de udendørs vinduer i vinterhalvårets frostgrader, fordi sæbevandet fryser til is på ingen tid. Vi har derfor samlet følgende 4 råd til, hvordan du opnår det bedste resultat med vinduespudsningen i frostvejret.

Sådan rengør du markisen på 30 minutter

Markisen bør rengøres om foråret og efteråret, ellers risikerer du en jordslået og algegrøn markise på grund af pollen, vejstøv og regn.

6 geniale måder du kan bruge citroner på i hjemmet

De fleste har prøvet at stå med en rest citron efter madlavningen. Mange vil bare smide den ud uden de helt store overvejelser. Men i stedet...

4 råd: Sådan fjerner du pletten på tæppet

Det er rigtig ærgerligt, når et gulvtæppe bliver ødelagt, fordi der bliver spildt på det. Vi har derfor samlet disse 4 tips til, hvordan du redder dit gulvtæppe, når uheldet er ude. 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...