Foto: istockphoto

Tjekliste: Sådan gør du din cykel forårsklar

Rengøring er absolut en vigtig del ved vedligeholdelsen og forårsklargøringen af din cykel. Derfor bør du ikke tøve med at gribe både klud, børste og spanden med sæbevand. Her får du de vigtigste punkter, når det kommer til klargøringen af din cykel.

Af: Amanda Vejle , 4. april 2017

Cykelvask er en vigtig vask

At gøre sin cykel forårs- og sommerklar er faktisk slet ikke så krævende, som man måske går og tror. En stor del af arbejdet består blot i at observere, om alt er som det skal være, samt en grundig rengøring.

Det første du skal gøre er at stille din cykel et sted, hvor sæbevandet kan nå ned til kloarken, eksempelvis en afløbsrist. 

Giv først cyklen en ordentlig omgang med haveslangen, og sæb derefter cyklen godt ind. Brug en sæbe, der er specielt egnet til cykler og husk at læse instruktionerne, så du ved hvor længe den skal virke på cyklen. 

Når sæben har virket den angivne tid, kan du skylle cyklen ren med vand og tør grundigt efter med et gammelt håndklæde eller en gammel t-shirt. Det kan godt være tidskrævende at tørre cyklen grundigt af og komme ind i alle hjørner og kanter, men det er nødvendigt.

Huskelisten, når du skal rengøre din cykel:

  • Vask og skrub grundigt kæde og tandhjul
  • Vask alt salt fra cyklen
  • Vask hjulene og skærme
  • Vask øvrige skjulte kroge og kanter
  • Tør cyklen godt af med kluden

Husk at smøre kæden på ny

Når du har rengjort din cykel, kan du banke cyklen i jorden et par gange, så du får det sidste vand, der eventuelt måtte sidde i kæden, rystet af. For at få tørret kæden korrekt, kan du dreje baghjulet baglæns, mens du tørrer efter med en klud. Når kæden er tør, skal du dryppe efter med kædeolie i en moderat mængde. 

Vær forsigtig når du drypper med olien og undgå at ramme bremseskiver og bremseklodser, da de ikke kan bremse ordentligt, hvis de er fedtede af olien. Til sidst skal du huske at tjekke om kæden er stram. Hvis kæden er løs, kan den hoppe af når du f.eks. træder godt til op af en bakke.

Hvis du vil forkæle din cykel ekstra meget, og selv ikke lige har helt styr på de avancerede dele, kan det være en god idé at kigge forbi din lokale cykelhandler, og få ham til at give både kæde og gear en opstramning, hvis det trænger.

Få tjek på styr, gear og bremser

Cyklisters sikkerhed i trafikken afhænger meget af, at udstyret på cyklen er i orden. Tjek om både pedalbremser og håndbremser virker optimalt. Du kan eventuelt stramme håndbremserne lidt med en skruetrækker, hvis du kan mærke, at den ikke tager ordentligt fat.

Hold øje med cykelstyret og dets hældning. At cykelstyret sidder korrekt er meget vigtig for din kropsholdning, når du sidder på cyklen. Hop op på cyklen, tag fat i styret og justér det, så det sidder korrekt. Vær i denne forbindelse også opmærksom på, at håndbremsens position på styret passer til den position og vinkel du finder mest bekvem.

Gearskiftet bør heller ikke sidde i vejen for hverken håndbremsen eller ringeklokke. Det bør være let at betjene alle cyklens dele, uden de sidder i vejen for hinanden.

Hold øje med dine cykeldæk

Din cykel kræver at få skiftet dæk oftere end du måske lige går og tror. Når slidebanerne på cykeldækket er slidt ned, er det tid til at få skiftet dæk. Hvis dækmønsteret ikke er dybt nok, kan dækket ikke gribe ordentligt fat i vejbanen. Du kan med fordel rense dine dæk for småsten og andet, der måtte sidde og irritere dækket.

Husk også at orientere dig om trykket i dit dæk er tilstrækkeligt. Der står på dækket hvor mange bar eller PCI dækket skal være pumpet med. Du kan altid forhøre dig ved din cykelhandler, hvis du er i tvivl om trykket i dit dæk. Med det rette tryk ruller og styrer du bedre. 

Tilbehør og andet grej skal afprøves inden cykelsæson

Har du styr på lygter, hjelm, lås, kurv, betræk og hvad du ellers måtte have? 

Få fundet cykelhjelmen frem, så den er klar til at blive brugt. Smør låsen med låsespray så du ikke står et sted og pludseligt ikke kan låse cyklen eller låse den op. Husk også at tjekke om dine cykellygter virker.

Det er vigtigt at du bruger låsespray og ikke olie, da det kan ødelægge låsecylinderne. Låsespray fordriver ligeledes kondens, hvis nattefrosten ikke er helt forsvundet endnu.

Papirarbejdet for en cykelejer

Det kan være en god idé at tjekke dine forsikringer, når det kommer til at eje en cykel. Hvordan ser det ud, hvis din cykel skulle gå hen og blive stjålet? Dækker din indboforsikring tyveri af cykel? 

Bliv klar til cykelferien

Overvejer du at tage på cykelferie i år? I den forbindelse er der nogle ting, som er vigtige at overveje. For det første er det vigtigt at have det rette udstyr. Et lappegrej er rigtig vigtigt, for hvis man punkterer ude på “Lars Tyndskids mark”, kan det skabe store problemer, hvis du ikke selv er i stand til at lappe sin cykel.

Er din cykel komfortabel nok? Cyklen er jo hele omdrejningspunktet på ferien, og den skal helst kunne opfylde alle krav i forhold til komfort og køreglæde.

At have planlagt den helt rigtige tur er også essentielt for, at ferien bliver en succes. Det kan vi hjælpe dig med her. 

Læs mere her: Cykelferie i Danmark - Færdigpakkede rejser eller planlæg din egen her! 

4. april 2017 Amanda Vejle
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges? 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...