Foto: iStock

Sådan fjerner du vintersalt fra dine sko og alt muligt andet

Vi alle kender til de hvide skjolder på skoene efter vinteren - og det er bare ikke særlig pænt. Her får du tips til, hvordan du fjerner salt fra dine sko og andre ting.

Af: Mette Gottlieb Pedersen, 20. februar 2017

Salt på vejene er lig grimme skjolder på skoene

Når vejrudsigten varsler om sne og isglatte veje, går der ikke mange timer før saltmaskinerne er tændt op og kørt ud på både fortov og veje. For nu skal der saltes!
Men al den salt har det med at lave grimme hvide skjolder på skoene, og hvis du bevæger dig indenfor med salt på fodtøjet, kan det beskadige dit gulv.

Du får derfor her nogle tips til, hvordan du kommer til bugt med vinter-saltens indtog på skoene, tøjet, bilen og meget mere.

Gulvet

Har dit trægulv lidt den skæbne, at noget salt er indtørret i gulvet, skal du hurtigst muligt få det fjernet – og det er der flere grunde til.

For det første, kan saltkrystaller på gulvet føles som om du går på sandpapir, hvilket ikke er særlig rart. For det andet kan salten beskadige overfladen på gulvet, og når overfladen først er ramt, går salten til de underliggende materialer og ødelægger dem.

Sprøjt varmt vand på området og lad det trænge ned i salten, dernæst tag et tørt håndklæde og tør det op. På denne måde undgår du at skade overfladen på dit gulv.

Bilen

Bilen ser ikke just nyvasket ud, når den har været ude og køre på de saltbelagte veje. Saltpletterne er ikke nydelige, og de fleste bilejere vil sandsynligvis gerne have pletterne væk hurtigst muligt – og det er faktisk slet ikke så svært.

Hvis de kun er enkelte steder bilen er ramt, kan en opvredet klud gøre underværker. Men hvis din bil er blevet meget beskidt, vil det nemmeste være at køre den til bilvask.

Tøjet

Er du så uheldig at dit tøj er ramt af saltpletter, er der ikke så meget at gøre, end at vente til salten er tørret ind. Dernæst kan du roligt børste det væk fra dit tøj med en børste. 

Lædersko

Har du et par fine lædersko, som har fået hvide skjolder, er det bedst hvis du hurtigst muligt får dem renset. Salten kan nemlig skade læderet.

Lav en opløsning af vand og eddike og rens roligt området på skoen. Du skal muligvis gentage et par gange, før skjolderne er helt væk.

Når din sko er renset, har den brug for en masse næring, så læderet ikke tørrer ind. Kom derfor læderfedt på dine sko efter rengøringen.

Ruskindssko

Først er det en god idé at børste det overfladiske salt og snavs væk. Dernæst kan du stille og roligt vaske skoen med sæbevand og skylle efter med vand uden sæbe. For at rense skoen yderligere kan du vælge at skylle den med en mild eddikeopløsning. Nu skal skoene blot tørre og saltskjolderne er væk.

Kilde: Rodalesorganiclife, Politiken

20. februar 2017 Mette Gottlieb Pedersen
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges? 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...