Gør affaldssortering til en del af din hverdagsrutine.
Gør affaldssortering til en del af din hverdagsrutine. Foto: iStock

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske endda helt undgå det.  

Af: Nana Kristensen, 12. september 2017

Træt af tanken om affaldssortering?

Der er mange, der bliver trætte bare ved tanken om at skulle sortere deres affald. For helt ærligt - hvilket noget affald skal hvorhen? Og hvordan skal man få plads til alle de forskellige typer af affald derhjemme i boligen? 

Indret dagligdagen på affaldssortering

Det kan ikke undgås, at affaldssortering kommer til at tage lidt ekstra tid. Men det er det værd. Affald er i dag en værdifuld og genanvendelig ressource, og det er i sig selv en god nok grund til at komme i gang med affaldssorteringen.

Når det er sagt, skal det også nævnes, at man med med enkle midler kan indrette sin dagligdag, så det ikke virker så pladskrævende og bøvlet at sortere sit affald.

8 tips til at få styr på affaldet i din bolig 

1. Undgå engangsprodukter

En vigtig lektion man gør sig, når man begynder at affaldssortere, er, at man slæber alt for mange overflødige ting ind i boligen, som lynhurtigt skal smides ud igen. Hvis du tænker dig om, har du garanteret flere engangsprodukter, end du lige regnede med. Reducerer du dit forbrug af engangsprodukter, vil du derfor spare dig selv og miljøet for meget affald.

Eksempelvis kan du droppe isterningeposer og bruge isterningbakker, ligesom det kan betale sig at bruge genanvendeligt bagepapir frem for engangsbagepapir. 

2. Sig nej tak til reklamer

Undgå unødvendigt papir, som du skal sortere i og smide ud igen, ved at sige nej tak til reklamer. Husk, at det er muligt at vælge, hvilke reklamer du ønsker og hvilke du ikke ønsker.

Her kan du læse en række gode tips til at undgå madspild.

3. Undgå at købe plastikposer, når du handler

Undgå unødig plastik og tag dit eget stofnet med, når du handler. På den måde sparer du miljøet for unødig plastik, ligesom du undgår at få køkkenet fuld af plastikposer.  

4. Genbrug

Generelt er genbrug et gennemgående nøgleord ved minimering af affald. Du kan genbruge alt fra konservesdåser og syltetøjsglas til æggebakker og korkpropper. Kun fantasien sætter grænser.

Her kan du få inspiration til, hvordan du kan genanvende dit affald.

5. Mad 

Madspild er en af de helt store syndere, når det kommer til miljøet – særligt hvis vi forsømmer at sortere det. Meget af maden kan genanvendes og bruges som rester. Det resterende madaffald bør komme i spanden med organisk affald, hvis det er en del af renovationsordningen i din kommune.

6. Sortér emballagen

 

Det er ikke kun selve maden, der kan genanvendes eller komposteres. Det drejer sig også om madvarernes emballage, som ofte er af plastik. Plastik behøver ikke ende ude i verdenshavene. I Danmark bliver faktisk over en tredjedel af vores plastaffald  genavnendt. 

7. Inddel skraldespanden

Inddel skraldespanden i rum, der svarer til de affaldssorteringer, du ønsker. Det kunne eksempelvis være dagrenovation, kompost, papir og glas. 

Et godt råd er at inddrage et skab til affaldssorteringen, så det er af vejen. Du kan eksempelvis også anvende kasser. Så har du orden, og så du let kan tømme kasserne i den korrekte container. Har du ikke et skab til rådighed, kan du anbringe kasser ovenpå køkkenskabene til tørt affald.   

8. Gør affaldssortering til en rutine

Noget slags affald skal skylles af som for eksempel madrester, inden det kan genanvendes. Gør affaldssorteringen til en del af din smid-ud-rutinen ved at skylle affaldet af med det samme og lægge det i den tilhørende affaldsbeholder. 

Når en beholder er fuld, kan du tømme den, når du alligevel skal ned til din affaldscontainer eller forbi genbrugsstationen.

12. september 2017 Nana Kristensen
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her.

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

6 geniale måder du kan bruge citroner på i hjemmet

De fleste har prøvet at stå med en rest citron efter madlavningen. Mange vil bare smide den ud uden de helt store overvejelser. Men i stedet for at smide den ud, får du her nogle måder, hvorpå du kan bruge citronen fornuftigt i dit hjem - helt uden uden hjælp fra kemikalier. 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...