Når vandet er lunkent opløses sæben helt og er dermed mest effektiv til at fjerne virussen fra dine hænder, når du vasker dem
Når vandet er lunkent opløses sæben helt og er dermed mest effektiv til at fjerne virussen fra dine hænder, når du vasker dem Foto: Getty Images

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for at få bugt med virussen? Læs med og få svarene her.

Af: Karoline Faxe, 21. april 2020

Mange danskere går i øjeblikket rundt med ru og tørre hænder fordi vi alle sammen er meget omhyggelige med vores håndhygiejne. 

Men har du nogensinde tænkt på hvad det egentligt er ved sæbe, der gør sandsynligheden for at blive smittet med en virus mindre? Det får du svaret på her. 

Håndsæbe 

Hvad er håndsæbe?

Håndsæbe består af bittesmå fedtmolekyler, der er kogt med en base af eksempelvis natronlud eller kalilud - denne process kaldes også forsæbning. 

Denne kemiske process er selvfølgelig længere og mere kompleks end beskrevet, men nu har vi grundforståelsen med os. 

Da sæbe består af fedtmolekyler skal vi lige omkring deres opbygning først.

Fedtmolekyle

Fedtmolekylet ligner små haletudser. Hovedet søger mod vand og halen er tiltrukket af vand. 

Uanset hvilken håndsæbe du har fingrene i, om den er lavet af fedt eller olie eller om den er mild eller kraftig, kan den vaske en eventuel virus væk. 

Hvordan bekæmper sæbe virus?

- Der ligger en fedtmembran rundt om virussen som den yderste skal. Fedtmembranen består af en masse 'nøgler', som låser kroppens celler op, siger Søren Riis Paludan, professor ved Afdeling for Biomedicin på Aarhus Universitet  til Videnskab.dk.

Fedtmembranen på virussen er arvematerialets beskyttende lag, og gør også at virussen kan trænge ind i vores kroppe og celler og smitte dem med coronavirus, hvilket "nøglerne" på molekylet hjælper til. 

Virupartikel

Viruspartiklens arvemateriale som sidder i midten af partiklen, er beskyttet af den årsag, at arvematerialet er ekstremt sårbart og derfor bliver viruspartiklen ødelagt hvis fedtmembranen går i stykker. 

Hovedet på fedtmolekylerne søger mod vandet og halen på fedtmolekylerne søger mod fedtmembranen der sidder på virussen og på den måde trækkes partiklerne fra hinanden og fedtmembranen på viruspartiklen og eksponerer arvematerialet og partiklen går derfor til grunde. 

Nu kender du svaret på hvordan sæbe kan få bugt med viruspartiklerne og dermed også hvorfor det er så vigtigt at vaske dine hænder grundigt for at sæben kan få ødelagt alle de viruspartikler der måtte sidde på dine hænder. 

For hver gang du rører dig i ansigtet, kan du risikere at viruspatiklerne, finder vej gennem slimhinder som mund, næse eller øjne, hvis du ikke har vasket dine hænder ordentligt. 

Hvor meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe en virus?

Sæber kan have forskellige styrke i forhold til ladninger. Det vil sige at nogle sæbemolekyler er mere tiltrukket af vand og fedt og har derfor lettere ved at rive en viruspartikkel fra hinanden.

- Hvis ladningen er stærk, river sæbemolekylerne mere effektivt virussens fedtmembran i stykker. Det er også derfor, du kan få tørre hænder, hvis du vasker hænder i sulfo. Sæbens fedtmolekyler er så ladede, at fedtet trækkes ud af dine hænder,« forklarer Søren Riis Paludan til videnskabsmediet.

Det er ikke helt til at svare på, hvor meget sæbe du skal bruge for at sæben får bugt med virusmolekylernes fedtmembran, det kommer nemlig an på hvilken  hvilken ladning den sæbe du bruger, har. 

Men selvom nogle er kraftigere end andre, er der altså ingen grund til at søge efter et bestemt mærke af håndsæbe der har en stærkere ladningen da alle sæber kan få bugt med viruspartiklerne.

21. april 2020 Karoline Faxe
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på...

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvordan.

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs...

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkelig. De færreste vælger dog at forsøde deres tilværelse med hushjælp og rengøring, selvom de har mulighed for det - og det gælder både danskere og hollandske millionærer.

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her.

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

6 geniale måder du kan bruge citroner på i hjemmet

De fleste har prøvet at stå med en rest citron efter madlavningen. Mange vil bare smide den ud uden de helt store overvejelser. Men i stedet for at smide den ud, får du her nogle måder, hvorpå du kan bruge citronen fornuftigt i dit hjem - helt uden uden hjælp fra kemikalier. 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...