Natron er et genialt rengøringsmiddel
Natron er et genialt rengøringsmiddel Foto: www.raadtilalt.dk

Natron som universalmiddel

Natron har et hav af anvendelsesmuligheder. Det er oven i købet billigt, effektivt og godt for miljøet. Se hvad du kan bruge vidunderproduktet til her.

Af: Maria Ejstrup Frederiksen & Sarah Lyster Nielsen, 23. oktober 2015

Rengør dit badeværelse

Vi kender allesammen de genstridige pletter på badeværelset, som bare ikke vil gå af!

Drys lidt natronpulver på en fugtig svamp og skrub fliser, badekar, toilet og hvad du ellers synes trænger på dit badeværelse. Til sidst tørrer du af med en våd klud. 

Hvis du har virkelig genstridigt snavs, så lav en blanding der indeholder 1 del natron, 1 del groft salt og 1 del eddike. Lad blandingen sidde en halv time og tør af med den våde klud.

Rengør din ovn

Fastbrændt snavs i ovnen er noget af det sværeste at få af! Drys først natron over hele bunden af ovnen. Herfter sprøjter du vand på, således at det hele er fugtigt. Lad det sidde natten over. Dagen efter kan du tørre det hele af med en våd klud eller svamp. Du vil opdage at din ovn er fuldstændig som ny!

Fjern lugten fra dine sure sko

Vi har alle prøvet at have sure sko. Det er trist, da sidste udvej kan være at smide dem ud. Heldigvis kan natron løse problemet. Drys natron i dine sko, når du ikke skal bruge dem. Lad det være i et døgn.

Når du igen skal bruge skoene, ryster du ganske enkelt bare natronpulveret ud. Du vil nu opdage, at der ikke er en antydning af lugt tilbage! 

Rengør din mikrobølgeovn

Drys natron på en fugtig svamp eller klud. Tør grundigt af med kluden i den beskidte mikrobølgeovn. Til sidst tørrer du efter med en våd og ren klud. Du vil nu opdage, at al lugt, fedt og skidt er forsvundet!

Rens badeforhænget med natron

Er badeforhænget beskidt og ramt af kalk, skal du rengøre det med natron. Natron vil opløse selv de mest genstridige pletter og gøre forhænget helt rent igen. Kom blot lidt natron i en spand med varmt vand og sæbe, og lad det trække i to timer. Herefter skal du komme forhænget i vaskemaskinen og vaske det som anvist. Efterfølgende vil forhænget være som nyt igen.

Fjern lugt efter madlavning med natron

Har du skåret løg, hvidløg eller fisk, vil lugten ofte sætte sig i dine håndflader. Vil du gerne have fjernet lugten, kan du med fordel bruge natron. Kom 3 teske natron i et glas vand og vask hænderne i blandingen.

Natron vil uden problemer fjerne lugten.

Natron kan erstatte bagepulver

Står du netop og mangler bagepulver, kan du faktisk bruge natron i stedet. Det kræver blot at du også har et syredannede middel stående, som for eksempel kakao, appelsin, kærnemælk eller saft fra lime. Syren vil sammen med natron frigive CO2, som vil gøre din dej let og luftig.

Natron gør dit hår blødt

Har du tørt eller kruset hår, kan du med fordel bruge natron når du vasker hår. Bland natron med shampooen, og du vil opleve at få et blødere og renere hår.

Kom natron i fodbadet

Vil du forkæle dig selv med et fodbad, bør du komme natron i. Natronet vil uden videre gøre din hud blød og lækker igen. Du kan nøjes med 2 teskefulde.

Lav den perfekte tomatsovs med natron

Ja, du hørte rigtigt! Natron kan med lethed erstatte sukker i din sovs.

Når du tilsætter natron vil det neutralisere syren i tomaterne og give en rundere smag. Kom lidt i af gang og rør godt i sovsen inden servering.

Hemmeligheden til en luftig æggekage

Ønsker du en luftig æggekage, skal du blot tilsætte lidt natron. Natron vil frigive luft og gøre konsistensen lettere og mere luftig. En knivspids pr. 3 æg du bruger, bør være nok.

Fjern fastbrændte madrester fra dine stegepander

Hvis du har brændt noget på i en pande eller gryde i rustfrit stål, så kan du med fordel prøve at putte en smule opvaskemiddel i panden, drysse ca. 1 spsk natron i og fylde ca. en fjerdedel med vand. Stil herefter panden på komfuret, skru godt op for blusset, og så lad den simre i lidt tid, hvorefter du hælder det hele fra og begynder at skure godt i panden med en svamp.

Metoden kan også bruges til ovnfaste fade, der kan simre lidt i ovnen med blandingen, f.eks. imens du bruger ovnen til noget andet, så du udnytter strømmen bedst muligt.

Hvis der er fastbrændte rester uden på eller under panden, kan du lave en blanding af 3 dele natron og 1 del vand, som du fordeler ud over plamagerne. Vent i 10 minutter, og skrub så godt igennem med en svamp.

Resultatet kommer selvfølgelig an på, hvor fastbrændte resterne er, samt hvor stort et område der er tale om, men det er en effektiv metode til at fjerne enkelte fastbrændte madrester, og det virker både på rustfrit stål og støbejern.

23. oktober 2015 Maria Ejstrup Frederiksen & Sarah Lyster Nielsen
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges? 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...