Møbelrensning – sådan behandler du pletter på dine møbler

Støv, fedt og pletter på sofaen eller stolene kan skæmme møblernes udseende. Er du hurtig, når pletten opstår, kan du være heldig at fjerne den uanset hvilket materiale, der er tale om. Møbelrenser Steen Rasmussen giver gode råd til hvordan.

Sådan behandler du pletter på dine møbler


Pas på ved pletfjerning

Beskidte møbler kommer af flere ting; støvet lægger sig i betrækket, fedt fra håndflader og hår misfarver armlæn og ryglæn, og der bliver spildt på betrækket. Fristelsen til selv at gå i gang med at rense møblet kan være stor, men vær forsigtig, da du ofte kan gøre mere skade end gavn. Rensning ofte er noget, der kræver fagfolk.

Det kan du selv gøre ved pletter

Hvis uheldet er ude, og du selv vil forsøge at fjerne pletten, skal du altid gå i gang straks, den er opstået. – Jo længere du venter, jo sværere bliver det at fjerne den. Og lad mig aflive et gammelt husråd, som mange stadig følger: Drys aldrig kartoffelmel på pletten. Det binder den bare i polstringen. Det første, du skal gøre, når du skal fjerne en frisk plet på møblet er at få suget så meget af pletten op af betrækket som muligt, fortæller møbelrenser, Steen Rasmussen fra firmaet Rensa møbelpleje.

Brug køkkenrulle til at suge

Læg flere lag køkkenrulle på pletten, og tryk så væsken fra pletten bliver suget op i papiret. Du må ikke gnide pletten. Gentag processen, til køkkenrullen ikke længere suger noget væske op. Herefter fugter du pletten med lunkent vand – hvis pletten består af blod, skal du dog bruge koldt vand. Det er ikke kun pletten, der skal gøres våd, men hele den møbelflade den er kommet på. På den måde undgår du, at der opstår en skjold. Desuden er det meget vigtigt, at der kommer så lidt væske i polstringen som muligt.

Gnid med et frottéhåndklæde

Når pletten er blevet fugtet med vand, skal den og det omgivende område på betrækket gnides grundigt med et frottéhåndklæde. Nogle gange er det nødvendigt at gentage processen flere gange for at fjerne pletten helt. – Hvis pletten ikke er forsvundet efter denne behandling, er det en god idé at kontakte en professionel møbelrenser. Man skal ikke selv begynde at eksperimentere med kemiske løsninger, råder Steen Rasmussen.

Foto: Steen Rasmussen
Møbel før rensning.
Foto: Steen Rasmussen

Rensning af hele møblet

Hvis dit møbel er blevet lysere i betrækket, der hvor du har renset pletten af, end det er tilfældet med resten af betrækket, kan det skyldes, at dit møbel med tiden er blevet jævnt tilsmudset. Så kan en rensning af hele møblet være en løsning.

Der findes mange forskellige former for møbelbetræk, og tit er det en hel videnskab at finde ud af, hvilken kemi der bør anvendes til en konkret rensning. Du kan selv prøve kræfter med at få renset møblet, men da polstrede møbler ofte er en større investering, kan det være klogt at kontakte en fagmand.

Foto: Steen Rasmussen
Møbel efter rensning.
Foto: Steen Rasmussen

Alle møbler kan renses

Mange frygter at deres betræk er blevet så beskidt, at møblerne ikke kan renses. Men alle former for stoffer, mikrofiber og læder kan renses. Visse møbler betrukket med skind kan dog med tiden få en naturlig patinering, som kun gør møblet flottere. Alligevel er en plejerensning indimellem en god idé for at undgå udtørring.

Det er ikke kun pletter og skjolder, man kan få bugt med ved en rensning, men også fx støvmider, skimmelsporer og dårlig lugt fra røg, fugt, sved og urin.

Fremgangsmåde, hvis du selv vil rense

Hvis du har et møbel, der ikke har den store værdi, og du gerne selv vil prøve at rense det, giver Steen Rasmussen dette råd til en fremgangsmåde ved både læder, stof og mikrofiber:

  • Bland 1 liter lunkent vand med 1 spiseskefuld sæbespåner.
  • Pisk blandingen op, til den skummer.
  • Skrub skumblandingen ind i betrækket med en svamp eller en vaskeklud. Det er vigtigt, at blandingen ikke trænger ned i fyldet, men forbliver i overfladen, hvor den skal gøre sin virkning.
  • Gnid møblet grundigt med et frottéhåndklæde til du føler, at der ikke kan gnides mere fugt ud af polstringen.
  • Lad møblet lufttørre.

Læderplejebehandling efter rensning

Brugen af sæbe fjerner imprægneringen i betrækket og gør, at møblet hurtigere bliver beskidt igen. Efter rensning af læder, bør der altid foretages en læderplejebehandling. Prøv først på et ikke-synligt sted, da det ikke er alle typer læder, der kan tåle pleje med silikone. Hvis du er i tvivl om noget, så spørg en fagmand i møbelpleje.

Mest læste artikler