En hårtørrer er som skabt til at fjerne klistermærker
En hårtørrer er som skabt til at fjerne klistermærker Foto: Youtube, iStock

Fjerne klistermærker og etiketter - sådan gør du

Klistermærker på møbler og vægge kan være hyggelige minder om, dengang børnene var små. Mest af alt er de dog bare grimme. Heldigvis kan de let komme væk, og værktøjet har du lige ved hånden: Hårtørrer, strygejern, eddike og olie. Se her, hvilken metode der passer dig. 

Væk med klistermærkerne

På et tidspunkt skal klistermærkerne bare væk! Det kan være på møblerne, på væggen eller på bøger. Der kan også sidde genstridige klistermærker på varer, du har købt eller har fundet på et loppemarked. Det kan naturligvis også dreje sig om tape og rester fra malertape, som skæmmer vægge, døre eller paneler. De skal også bare væk!

Det kan virke som et uoverstigelig opgave, men faktisk er tape og klistermærker ofte noget af det letteste at komme af med.

4 metoder mod klistermærker og tape

Det kan være svært at gætte sig frem til, hvilken metode der er mest effektiv. Limet på bagsiden af klistermærkerne kan nemlig være meget forskellig og kalde på forskellige fremgangsmåder.

Her er fire af de bedste og samtidig mest enkle metoder at fjerne klistermærker på. De benytter sig enten af gængse husholdningsredskaber eller af  almindelige varer, som findes i enhver husholdning.

 
Hårtørreren er altid god i en snæver vending til genstridige klistermærker. Kilde YouTube.  

Fjerne klistermærker med hårtørrer

Det er en god idé at bruge hårtørreren, som den første offensiv mod etiketter og klistermærker. Hårtørreren efterlader nemlig ingen olie eller kemiske rester på genstande som træ eller på vægge.  

Sådan gør du

Blæs på klistermærket med hårtørreren i cirka fem centimeters afstand på lav eller middel varme. Hvis klistermærket sidder på en ømskindet overflade som nogle former for ædeltræ eller blød plastik, bør du være særlig forsigtig med at skrue op for varmen.

Blæs på klistermærket i 10-20 sekunder. Hvis det er et stort klistermærke, kan du efter den første blæsetur koncentrere dig om et af hjørnerne. Start med at løsne klistermærket i dette hjørne og blæs derefter med hårtørreren om bag mærket.

Hvis der stadig sidder lidt lim eller lidt papir tilbage efter operationen, kan du gnide lidt på stedet med renset benzin eller olivenolie. Vær dog opmærksom på overfladens beskaffenhed. Olie eller renset benzin kan efterlade pletter på nogle overflader. Tør derfor rensevæsken af, så snart du er færdig. 

Læs også: Sådan fjerner du nemmest etiketter fra glas

 
Et strygejern er endnu et godt husholdningsredskab mod klistermærker. Kilde: YouTube.  

Fjern klistermærker med strygejern

Et strygejern har de fleste. Strygejern er bedst egnet til overflader, hvor du kan bearbejde de påhæftede klistermærker vandret - som når du stryger på et strygebræt.

Sådan gør du

Læg et vådt stykke klæde - som for eksempel et viskestykke - oven på klistermærket eller kllistermærkerne. Læg eventuelt først viskestykket på plads, og hæld derefter vand oven på klædet. Stryg derefter med dit strygejern eller dampstrygejern oven på klistermærkerne. Kør lidt frem og tilbage. Derefter vil du i de allerfleste tilfælde kunne fjerne klistermærket. Hvis der stadig er lidt lim eller papir tilbage: Tør efter med renset benzin, husholdningssprit eller olivenolie (hvis overfladen kan klare det).

Læs også: Møbelrensning: Sådan behandler du pletter på dine møbler

 
Væsken i denne flakon er eddike. Det kunne lige så godt være olivenolie. Heldigvis er begge væsker velegnede til at fjerne klistermærker og etiketter.   

Fjern tape eller klistermærker med eddike

Sidder klistermærkerne på en overflade, hvor det er svært at komme til med hårtørreren eller strygejernet, så kan du prøve med vidundermidlet eddike eller med noget så almindeligt som olivenolie. Eddike er særligt effektivt. Begge dele er miljøvenlige i modsætning til mange andre kemiske produkter. Hvis du bruger eddike eller olivenolie til klistermærker, gør du samtidig naturen og miljøet en tjeneste. 

Sådan gør du

Hæld lidt husholdningseddike ud over en klud og begynd at blødgøre etiketten eller tapen. Gnub godt til. Efter ret kort tid vil eddiken begynde at virke, og det vil være ret let at trække etiketten af. 

Fjern klistermærker med olivenolie

Olivenolie egner sig også glimrende til mindre operationer rettet mod uønskede klistermærker. Har du en etikette eller et prismærke på en bog eller en vare, du har anskaffet, så kan du altid forsøge at gnubbe på det med en klud, som du har vædet med olivenolie. Det vil efter kort tid blødgøre de fleste etiketter og gøre dem nemme at trække af.

Youtube-video om at fjerne klistermærker med hårtørrer:

 

Youtube-video om at fjerne klistermærker med strygejern:

 

Youtube-video om at fjerne klistermærker med hårtørrer, eddike eller olivenolie:

Kilde forsidebillede:  Clean my space

7. november 2016
Mere om Øvrigt

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvordan.

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

Ny forskning siger: Derfor må du ikke rengøre din rengøringssvamp...

Du ved garanteret godt, at brugte, våde karklude og rengøringssvampe er bakteriebomber. Men vidste du, at de bliver endnu større bakteriebom...

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges? 

Sådan pudser du dine vinduer i frostvejr

Det kan være rigtig svært og frustrerende at pudse de udendørs vinduer i vinterhalvårets frostgrader, fordi sæbevandet fryser til is på...

6 geniale måder du kan bruge citroner på i hjemmet

De fleste har prøvet at stå med en rest citron efter madlavningen. Mange vil bare smide den ud uden de helt store overvejelser. Men i stedet...

4 råd: Sådan fjerner du pletten på tæppet

Det er rigtig ærgerligt, når et gulvtæppe bliver ødelagt, fordi der bliver spildt på det. Vi har derfor samlet disse 4 tips til, hvordan du redder dit gulvtæppe, når uheldet er ude. 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...