Få blødt og velduftende vasketøj – uden skyllemiddel

Vi har lært det: Skyllemiddel i vasketøj er allergifremkaldende og dårligt for miljøet. Men savner du duften og de bløde håndklæder? Så har vi afløseren til skyllemiddel her.

Foto: iStock

Skyllemiddel - ja, nej, eller tjah ...? 

Skyllemidler - med regnbuefarver og glade babyer eller bløde bamser på etiketten som lokkemiddel - er ikke i kridthuset hos miljøorganisationer.
Miljøstyrelsen har anslået, at skyllemiddel i vasketøj kan give 3000 tons skadelig kemi på årsbasis.
Det går især udover vandmiljøet i vores natur.

Skyllemiddel skader vandløb og din hud 

Samtidig er det efterhånden en kendt sag, at skyllemiddel kan forårsage allergi hos forbrugeren, især på grund af det høje indhold af parfume. Flere og flere danskere oplever allergireaktioner på grund af kemien i vores dagligdag.

I 2014 meddelte supermarkedskæden Irma så, at skyllemiddel blev smidt ud af deres butikker.
Ejeren, Coop, kunne fortælle, at man fortsat kan købe skyllemiddel fra fx Bamseline i koncernens andre supermarkeder, deriblandt Kvickly, Fakta og Superbrugsen.
Men de kulørte flasker vil måske slet ikke kunne fås om nogle år, for det er en af de stærkeste kemiske sammensætninger, du kan bruge tæt på kroppen. Og Coop's statistik viser desuden, at salget er faldende.

Men hvordan får man så bløde, duftende håndklæder?

Ganske almindeligt husholdningseddike kommer igen på banen.
Hvis du hælder lidt eddike i den beholder i vaskemaskinen, der er forbeholdt skyllemiddel, opnår du den samme virkning.
Eddike virker nemlig afkalkende.
Eddike fjerner også dårlig lugt, men midlet giver til gengæld ikke den dejlige blomsterduft, skyllemidlet kunne bidrage med.

Lav det selv: Eddike med rosenblade eller æteriske olier

Vi har været en tur rundt på nettet for at finde gode råd, og her er ét, som er genialt i sin enkelhed.
Du fylder et syltetøjsglas med husholdningseddike, og deri putter du lavendel, rosenblade, timian eller andet, der egner sig og afgiver en skøn duft. Herefter har du dit eget, kemifri skyllemiddel.

Du kan også tilsætte nogle dråber æteriske olier med duft til eddiken. Der findes et væld af muligheder, og det giver en fin, frisk duft.

Hvad så med statisk elektricitet i vasketøjet?

Hvis det er den statiske elektricitet, der irriterer dig, kan eddike ikke hjælpe. Men så kan du til gengæld få skyllemiddel uden parfume fra de miljørigtige mærker.

25. januar 2016
Mere om Øvrigt

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvordan.

Ny forskning siger: Derfor må du ikke rengøre din rengøringssvamp...

Du ved garanteret godt, at brugte, våde karklude og rengøringssvampe er bakteriebomber. Men vidste du, at de bliver endnu større bakteriebom...

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs...

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkelig. De færreste vælger dog at forsøde deres tilværelse med hushjælp og rengøring, selvom de har mulighed for det - og det gælder både danskere og hollandske millionærer.

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her.

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

Sådan pudser du dine vinduer i frostvejr

Det kan være rigtig svært og frustrerende at pudse de udendørs vinduer i vinterhalvårets frostgrader, fordi sæbevandet fryser til is på ingen tid. Vi har derfor samlet følgende 4 råd til, hvordan du opnår det bedste resultat med vinduespudsningen i frostvejret.

Sådan rengør du markisen på 30 minutter

Markisen bør rengøres om foråret og efteråret, ellers risikerer du en jordslået og algegrøn markise på grund af pollen, vejstøv og regn.

6 geniale måder du kan bruge citroner på i hjemmet

De fleste har prøvet at stå med en rest citron efter madlavningen. Mange vil bare smide den ud uden de helt store overvejelser. Men i stedet...

4 råd: Sådan fjerner du pletten på tæppet

Det er rigtig ærgerligt, når et gulvtæppe bliver ødelagt, fordi der bliver spildt på det. Vi har derfor samlet disse 4 tips til, hvordan du redder dit gulvtæppe, når uheldet er ude. 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...