Hvilken type sæbe skal du helst anvende, for at dine hænder bliver rene. Fast eller flydende håndsæbe?
Hvilken type sæbe skal du helst anvende, for at dine hænder bliver rene. Fast eller flydende håndsæbe? Foto: iStock

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Vask dine hænder i 30 sekunder

De fleste guides til god håndhygiejne anbefaler, at du vasker dine hænder grundigt i omkring 30 sekunder, hver gang du har været på toilettet.

Hvad de fleste af disse guides ikke nævner er, hvilken type sæbe du helst skal anvende, for at dine hænder bliver rene. Fast eller flydende håndsæbe? 

Hvad siger videnskaben om de forskellige typer håndsæbe?

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er lektor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet, så er der ikke nogen tvivl om, hvilken sæbe, der er bedst for din håndhygiejne.

- Flydende håndsæbe er klart et bedre alternativ, fordi bakterier sagtens kan leve på en håndsæbe. Det gælder specielt fæces-bakterier, også kaldet colibakterier, siger Christensen i et interview til Videnskab.dk.

Den faste håndsæbe er en bakteriebombe

Grunden til at colibakterierne er i stand til at leve på et fast stykke håndsæbe skyldes, at det fugtige miljø på den faste sæbe danner et perfekt vækstmiljø for bakterierne. Vækstmiljøet på en fugtig håndsæbe har nemlig nogenlunde samme biologiske egenskaber som de galdesalte, der naturlig findes i mavetarmkanalen, hvor colibakterierne oprindeligt lever. 

Hvad med sæbepumpen?

Selvom din sæbepumpe også udsættes for bakterier, da du typisk rør denne, lige efter du har været på toilettet, så er den faste sæbe altså endnu værre, da bakterierne har lettere ved at overleve på den. Til dette konstaterer Jan Pravsgaard Christensen:

– Derfor kan man klart anbefale, at man bruger flydende håndsæbe eller i det mindste sørger for, at håndsæben tørrer ud mellem hver brug. Når sæben tørrer ud og vandet forsvinder, har bakterierne svært ved at overleve, men så længe sæben er våd, er den et optimalt vækstmiljø.

Opnå en optimal håndhygiejne

For at opnå en optimal håndhygiejne kan du enten gøre brug af en automatisk no-touch sæbedispenser, eller sørge for at rengøre din almindelige sæbedispenser jævnligt. Husk derudover at skifte håndklæde jævnligt, da et gammelt håndklæde ligeledes kan indeholde utallige bakterier, der kan gøre dig syg.

Lad dig inspirere til et mere hygiejnisk hjem, med produkter du kan betjene uden at røre her.

Kilde: Videnskab.dk

23. februar 2018
Mere om Øvrigt

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvordan.

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

Ny forskning siger: Derfor må du ikke rengøre din rengøringssvamp...

Du ved garanteret godt, at brugte, våde karklude og rengøringssvampe er bakteriebomber. Men vidste du, at de bliver endnu større bakteriebom...

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

Sådan pudser du dine vinduer i frostvejr

Det kan være rigtig svært og frustrerende at pudse de udendørs vinduer i vinterhalvårets frostgrader, fordi sæbevandet fryser til is på ingen tid. Vi har derfor samlet følgende 4 råd til, hvordan du opnår det bedste resultat med vinduespudsningen i frostvejret.

6 geniale måder du kan bruge citroner på i hjemmet

De fleste har prøvet at stå med en rest citron efter madlavningen. Mange vil bare smide den ud uden de helt store overvejelser. Men i stedet...

4 råd: Sådan fjerner du pletten på tæppet

Det er rigtig ærgerligt, når et gulvtæppe bliver ødelagt, fordi der bliver spildt på det. Vi har derfor samlet disse 4 tips til, hvordan du...

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at væmmes.

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...

Nem støvsugning uden ledning og pose

Athlet hedder den nye støvsuger fra Bosch. Den klarer sit job uden anmærkninger, er nem at bruge og fylder ikke meget i et skab.