Foto: Getty Images

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Af: Ida Andersen, 6. maj 2020

Der bliver sprittet hænder som aldrig før i Danmark. Coronakrisen har sendt efterspørgslen på hånddesinfektion til tops. Men ikke alle typer på markedet er lovlige eller markedsføres korrekt. Nu skruer miljøministeren op for kontrolindsatsen og sender Miljøstyrelsen på fysiske kontrolbesøg.

- Håndsprit er vigtigt for at undgå spredning af smitte, men vi har desværre set i kontrollen, at flere typer hånddesinfektion ikke overholder reglerne. Hvis produkterne ikke virker, så giver de falsk tryghed og kan i værste fald gøre skade. Derfor skruer jeg op for kontrollen, så Miljøstyrelsen udvider kontrollen med  besøg i butikker. Hvis kontrollen finder produkter, som ikke virker eller ikke er sikre, så bliver de fjernet fra hylderne, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Flere produkter tilbagekaldt

For en måned siden dispenserede miljøministeren fra EU-krav, så flere danske virksomheder kunne producere håndsprit. Siden da er er der registeret 40 produkter hos Miljøstyrelsen, som gør brug af dispensationen. Miljøstyrelsen kontrollerer, at indholdet i disse produkter lever op til reglerne.

Desværre er der også en gruppe virksomheder, som uden kontakt med Miljøstyrelsen har sendt en række produkter med andre stoffer på markedet. Produkter som styrelsen senere har måttet tilbagekalde. Det drejer sig om produkter, som er blevet solgt som hånddesinfektion, der dræber bakterier og vira, uden denne effekt kan dokumenteres. Eller produkter med stoffer, som er ulovlige at bruge i hånddesinfektion.

- Det er fantastisk, at så mange virksomheder har trådt til og hjulpet med at imødekomme efterspørgslen. Men vi skal selvfølgelig være helt sikre på, at den hånddesinfektion, der produceres og sendes ud i butikkerne, rent faktisk virker og hjælper med at begrænse smittespredning. Jeg vil opfordre producenter og sælgere til at bruge Miljøstyrelsens vejledning, siger miljøminister Lea Wermelin.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion er siden 1. Maj begyndt at tage på fysisk kontrol for at sikre, at hånddesinfektionsmidlerne på markedet lever op til biocidreglerne og markedsføres korrekt.

6. maj 2020 Ida Andersen
Mere om Øvrigt

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for at få bugt med virussen? Læs med og få svarene her.

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på...

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvordan.

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs...

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkelig. De færreste vælger dog at forsøde deres tilværelse med hushjælp og rengøring, selvom de har mulighed for det - og det gælder både danskere og hollandske millionærer.

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her.

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

6 geniale måder du kan bruge citroner på i hjemmet

De fleste har prøvet at stå med en rest citron efter madlavningen. Mange vil bare smide den ud uden de helt store overvejelser. Men i stedet for at smide den ud, får du her nogle måder, hvorpå du kan bruge citronen fornuftigt i dit hjem - helt uden uden hjælp fra kemikalier. 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...