Her er de 10 værste affaldstyper, du kan smide i dagrenovationen.
Her er de 10 værste affaldstyper, du kan smide i dagrenovationen. Foto: iStock

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges? 

Af: Nana Kristensen, 22. august 2017

Selv om der ikke er samme regulativer for affaldssortering i alle kommuner, er der ingen undskyldning for ikke at sortere til gavn for miljøet.

De 10 værste ting at smide i skraldespanden

1. Elektronikaffald

Er din gamle radio eller dit ur gået i stykker, må du ikke bare smide det i din husholdningsskraldespand. Mange elektroniske apparater indeholder nemlig stoffer, der kan sive ud og gøre skade på miljøet, hvis det brændes som almindelig dagrenovation.

Aflever dit elektronikaffald på genbrugspladsen, så det kan behandles korrekt.

2. Farligt affald

Farligt affald dækker blandt andet over medicin, maling, spraydåser og energisparepærer. 

Ender medicin i toilettet, vasken eller skraldespanden, kan det skade både dyr, mennesker og miljøet. Du bør i stedet for aflevere din medicin på apoteket, hvor de kan sortere det og derefter sende det til specialdestruktion.

I maling findes problematiske stoffer såsom flygtige organiske opløsningsmidler, kaldet VOC’er, som kan være skadelige for både din sundhed og miljøet. Hos mennesker er stofferne kendt for at kunne give hovedpine, svimmelhed og irritation af luftvejene.

Aflever derfor dine malingrester ved genbrugsstationen, så det håndteres korrekt. For vandmiljøets skyld anbefales det samme for det brugte malergrej, fremfor at skylle det i vasken som mange nok har for vane. 

Spraydåser er også et no-go i skraldespanden. Kommer spraydåser med i forbrændingen med husholdningsaffaldet, vil den blive til en potentiel bombe. Trykket i dåsen kan nemlig få den til at springe, hvis spraydåsen udsættes for høj varme.

Så smut forbi genbrugspladsen med din hårlak og spraydeodorant.

Energisparepærer indeholder kviksølv, som kan sive ud i naturen, hvis sparepæren ender på forbrændingen. Det kan have en negative konsekvenser for miljøet, da det kan forurene jord, vand, luft, dyre- og planteliv. Aflever derfor også dine sparepærer på genbrugsstationen.

3. Batterier

Batterier har det med at ende i skraldespanden, selv om de fleste af os godt ved at det ikke er godt for miljøet.

Batterier og andet elektronisk affald, der havner i skraldespanden, har ansvaret for 28 procent af miljøbelastningen ved forbrænding. Batterier indeholder giftige tungmetaller som kviksølv og kadmium, som kan sive ud i miljøet ved forbrænding.

Du skal derfor aflevere dine brugte batterier til genbrug enten i lokale batterikuber, i udvalgte butikker eller på lossepladsen.

På den måde forhindrer du ikke kun de giftige tungmetaller i at belaste miljøet, du sikrer også, at vigtige råstoffer i batteriet genanvendes.

Husk at batterier findes i alt fra syngende postkort og mobiletelefoner til el-tandbørster og ure.

4. Skarpe genstande

Skarpe og spidse genstande skal, af hensyn til renovationsarbejderne, afleveres på genbrugsstationen.

Så har du gamle knive, barberblade, kanyler eller glasskår, må du en tur forbi genbrugspladsen. 

5. Brandfarligt affald

Alt letantændeligt og brandfarligt affald skal afleveres på genbrugspladsen.

Dette omfatter ting, der risikerer at selvantænde, som eksempelvis aske med gløder, olievåde klude eller ubrugt fyrværkeri inklusiv fusere.

Fyrværkeri må kun smides i skraldespanden, hvis fyrværkeriet har sagt bang.

6. Metal

Metal skal afleveres på genbrugsstationen eller sorteres i containere lokalt, så det kan blive genanvendt.

Øl- og sodavandsdåser (også uden pant), konservesdåser, gryder og cykler er eksempler på jern og metal, der bør sorteres.

7. Glas

Skal der produceres nyt glas, er der tale om en yderst energikrævende proces, der kræver råstoffer. Glas bør derfor enten afleveres i glaskuber eller på genbrugspladsen, så både råstoffer og CO2 udledning spares.  

8. Plast

Både hård og blød plast kan genanvendes og bør derfor sorteres fra dit øvrige restaffald.

Den eneste regel er, at plastikken skal være forholdsvis ren, så der ikke skabes uhygiejniske forhold således, at affaldet ikke kan genanvendes.

Ryst derfor krummer af, skrab madrester af, dryp af eller skyl eventuelt i koldt vand. Brug ikke varmt vand og sæbe, da miljøgevinsten derved går tabt.

Plastaffald kan eksempelvis omfatte:

  • Milde rengørings- og husholdnings beholdere
  • Plastikbakker og andet plast emballage fra fødevarer
  • Plastskåle, -bestik, -værktøj og lignende.

9. Papir

Det meste papir kan genbruges, undtagen vådt og beskidt papir samt papir med plastik.

Du bør derfor aflevere papir i din lokale papircontainer eller på genbrugspladsen. Således kan det affaldspapir genanvendes til nyt papir.

10. Pap

Pap kan genanvendes til nyt pap. Derfor bør du aflevere dit papaffald på genbrugsstationen eller i din lokale papcontainer.

Vær opmærksom på, om der er rester af maling, olie, mad eller lignende på pappet – så må det nemlig ikke komme i papcontaineren. Disse ting omfatter blandt andet pizzabakker, afdækningspapir, æggebakker og mælkekartoner. 

Dette skal derimod smides ud sammen med det almindelige restaffald.

22. august 2017 Nana Kristensen
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

6 geniale måder du kan bruge citroner på i hjemmet

De fleste har prøvet at stå med en rest citron efter madlavningen. Mange vil bare smide den ud uden de helt store overvejelser. Men i stedet for at smide den ud, får du her nogle måder, hvorpå du kan bruge citronen fornuftigt i dit hjem - helt uden uden hjælp fra kemikalier. 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...