Foto: iStock

Derfor skal du altid slå brættet ned, før du skyller ud

Slå brættet ned, før du skyller ud - der er nemlig bakterier i luften. 

Bakterier i luften

Hvis du ikke slår brættet ned, før du skyller ud i toilettet, så er det en god idé at begynde nu - i hvert fald, hvis du gerne vil undgå tarmbakterier på din tandbørste.

Når du skyller ud, fordeles bakterierne nemlig i luften, og de kan desværre ramme din tandbørste samt resten af tingene på badeværelset. Der ryger tit nogle synlige dråber op, når vandet hvirvler rundt i kummen, men faktisk hænger der også små vanddråber - såkaldte aerosoler - i luften.

“Aerosoler er små vanddråber, som under pres kan hvirvle op, når du skyller ud i toilettet. Og der kan være bakterier i, hvis der er bakterier i vandet. Når du skyller ud i toilettet, opstår der turbulens, og det fordeler disse små dråber,” siger Lisbeth Kyndi Bergen, som er koordinerende hygiejnesygeplejerske på Infektionshygiejnisk enhed på Rigshospitalet.

Ingen panik

Det lyder måske farligt eller som minimum utiltalende, men det er ikke så slemt, mener professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH:

“Man skal lade være med at gå i panik over det. Sådan har det været, siden toilet med skyl blev opfundet.” 

Selvom det er en ubehagelig tanke, så mener Lise Kyndi Bergen heller ikke, at det er farligt - kun, hvis man i forvejen er svagelig: 

“Jeg synes også, det måske er ulækkert at tænke på, men vi bliver ikke syge af at børste tænder med vores tandbørster, selvom de har stået ude. Måske hvis man er svækket i forvejen, skal man være mere opmærksom. Men kroppen kender sine egne bakterier, og der skal ret store mængder ind, før vi bliver syge af det,” siger Lise Kyndi Bergen.

Slå brættet ned og vask hænder

Ifølge Hans Jørn Kolmos kan man ikke undgå bakterierne, men man kan selvfølgelig gøre sit for at minimere mængden: 

“For det første er det vigtigt at vaske hænder grundigt, når man har været på toilet. Og så er det vigtigt, at rengøring skal være grundig og ikke kun fjerne det beskidte, som man kan se med øjet,” siger Hans Jørn Kolmos, der også siger, at det kan være en god idé at slå brættet ned, før man skyller ud. 

“De bittesmå mikroskopiske dråber med bakterier drøner sikkert stadigvæk ud af toilettet, men man kan måske reducere mængden lidt. Til gengæld sidder de så på toiletbrættet, som man skal huske at rengøre,” siger han.

Kilder: Metroxpress og DR

23. november 2016
Mere om Øvrigt

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvordan.

Ny forskning siger: Derfor må du ikke rengøre din rengøringssvamp...

Du ved garanteret godt, at brugte, våde karklude og rengøringssvampe er bakteriebomber. Men vidste du, at de bliver endnu større bakteriebom...

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs...

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkelig. De færreste vælger dog at forsøde deres tilværelse med hushjælp og rengøring, selvom de har mulighed for det - og det gælder både danskere og hollandske millionærer.

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her.

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

Sådan pudser du dine vinduer i frostvejr

Det kan være rigtig svært og frustrerende at pudse de udendørs vinduer i vinterhalvårets frostgrader, fordi sæbevandet fryser til is på ingen tid. Vi har derfor samlet følgende 4 råd til, hvordan du opnår det bedste resultat med vinduespudsningen i frostvejret.

Sådan rengør du markisen på 30 minutter

Markisen bør rengøres om foråret og efteråret, ellers risikerer du en jordslået og algegrøn markise på grund af pollen, vejstøv og regn.

6 geniale måder du kan bruge citroner på i hjemmet

De fleste har prøvet at stå med en rest citron efter madlavningen. Mange vil bare smide den ud uden de helt store overvejelser. Men i stedet...

4 råd: Sådan fjerner du pletten på tæppet

Det er rigtig ærgerligt, når et gulvtæppe bliver ødelagt, fordi der bliver spildt på det. Vi har derfor samlet disse 4 tips til, hvordan du redder dit gulvtæppe, når uheldet er ude. 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...