Gå ikke ned på udstyret, når du køber støvsuger.
Gå ikke ned på udstyret, når du køber støvsuger. Foto: iStock

6 tips til at forlænge dine tæppers levetid

Der er mange fordele ved tæpper, men rengøring er ikke en af dem. Her er de 6 obligatoriske krav til rengøring af tæpper, hvis du vil bevare dine tæpper smukke og hygienske gennem mange år.  

Af: Mikkel Hede, 10. maj 2016

Sko og møbler på tæppet

Tæpper er gode ved fødderne, de giver en dejlig hjemlig hule-følelse, og de er billigere at anskaffe end andre gulvtyper. 

Og ulemperne? Når et tæppe begynder at vise tegn på sin alder, får en plet eller bare bliver beskidt, så er det vanskeligt at vende udviklingen. Et tæppe skal i gennemsnit udskiftes hvert syvende år. Det kan blive til ret mange udskiftninger og endnu flere penge i løbet af levetiden på et hus. 

Hvis du vil have dine tæpper til at overleve længe, så er dette de 6 vigtigste regler for rengøring og vedligeholdelse af tæpper

1. Aldrig sko på tæppet

Tager du ikke udendørsskoene af, når du går ind på dine tæpper, så slæber du skidt og møg - og fæces! - med ind i dit hus. Ja, fæces.

Mere end 96 procent af alle sko kommer dagligt forbi offentlige toiletter. Derfor er det en del uhumskheder, der kan blive gnedet ud i dit tæppe i løbet af en dag, hvis du ikke tager dig dine forholdsregler.

Og tro ikke, at den hellige grav er velforvaret, hvis du har en entré eller et bryggers. Undersøgelser viser nemlig, at det kræver op til 17 trin, før skoenes såler er rene (og frie for fæces).

Det kan derfor at håndhæve en streng ingen-sko-på-tæpperne-politik. Hvis du gerne vil slippe på at sige det til alle de gæster, der kommer forbi, så kan du altid hænge et skilt ud, der klart deklarerer huset sko-politik.

2. Rens tæpperne en gang om året

I England anbefales det fra officiel side, at tæpper bør renses mindst én gang om året. Det er et godt udgangspunkt. Du kan til nøds vente yderligere et halvt år, hvis tæppet ligger et sted, hvor der sjældent bliver gået oven på det.

Hvis der er meget trafik oven på tæppet, så bør du dog skrue tæpperensningen op til 2-4 gange om året, særligt hvis der også er små børn eller rygere i huset.

Det kan naturligvis blive en dyr affære. Hvis du undersøger markedet for tæpperensning, så vil du dog opdage, at det er muligt at få nogle gunstige aftaler med en fast leverandør af tæpperens i din bolig.

3. Vær proaktiv med pletterne

Af og til kommer der en plet på gulvtæppet. Det kan ikke undgås. Hvis du sørger for at lndarbejde en rutine med at reagere prompte, når det sker et uheld, så kan du være nogenlunde sikker på, at dine tæpper kan gå en tryg og næsten pletfri alderdom i møde.

Læs mere her på idényt.dk om, hvordan du fjerner te- og kaffepletter samt rødvinspletter. Lær også mere om dine venner i nøden, når dine tæpper får en plet: strygejernet og isterninger.  

4. Flyt jævnligt rundt på møblerne

Alle kender trykmærker fra møbler, der har stået længe på gulvtæpper. Det sker også, selvom det drejer sig om letvægtsmøbler. Trykmærker af denne art kan fjernes, men har møblerne stået for længe, så kan det være en håbløs sag. 

Derfor er det en god idé jævnligt at flytte rundt på møblerne, så møblerne ikke får lov til at sætte varige spor i tæppet. En anden indlysende fordel ved denne møbelpolitik er, at det giver dig anledning til at komme rundt med støvsugeren alle steder i dine rum, så intet skidt får lov til at ligge for længe.

5. Køb en effektiv støvsuger

Gå ikke ned på udstyret, når du køber støvsuger. Undgå de små støvsugere med begrænset sugeevne. Selvom du kun har et lille areal med tæpper, så har dine tæpper det samme behov for grundig og tilbundsgående støvsugning. Derfor er det værd at overveje at lægge et lidt større beløb for en støvsuger, der kan tage fra.

Sørg også for at tømme støvsugerposen jævnligt. Tjek posen hver gang før brug. Posen skal helst ikke være mere end halv fuld, hvis du vil bevare det maksimale sug. Hvis luftfilteret kan tages af, så er det også en god idé at rense det, før hver eneste gang du skal bruge støvsugeren.

Læs også: De 7 mest hyppige fejl, når du støvsuger

6. Støvsug så tit som muligt 

Brug denne tommelfingerregel: støvsug gulvtæpperne mellem 2 til 3 gange om ugen. Hvis din familie er stor, og haven ligger lige uden for døren, så bør du skrue frekvensen af støvsugning op til mindst 3-4 gange om ugen. 

Kilde: BrightNest.com

10. maj 2016 Mikkel Hede
Mere om Øvrigt

Efter ulovligheder: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit

Efter fund af flere produkter, der lanceres som hånddesinfektion, men som ikke kan dokumentere, at leve op til kravene om at dræbe bakterier og vira, styrker miljøministeren nu kontrollen med de produkter, der er på markedet, ved fysisk at tage ud i butikkerne og kontrollere produkterne.

Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for...

Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af...

Pas på! Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion

Miljøstyrelsen tilbagekalder denne hånddesinfektion, da virksomheden ikke har fremsendt dokumenteret for, at produktet har en effekt på bakterier og vira.

Derfor skal du rede din seng med fugtige lagner

Med dette geniale trick bliver din seng ikke bare blød og glat af se på, den bliver også fantastisk at ligge i. Læs med og find ud af hvorda...

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs med og find ud af hvilke 4 geniale måder, du kan bruge dine colarester til at gøre rent med.

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges? 

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at...

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...